2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų namuose

*print*

Archyvas :: Žurnalistų namuose - tapybos paroda „AŠ IR PASAULIS“, skirta Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai

2021-04-29
 
Šių metų parodos rengėja kolegė Regina Jakučiūnaitė-Kubertavičienė su parodos plakatu.  Arnoldo Giedriaus nuotrauka

Šių metų parodos rengėja kolegė Regina Jakučiūnaitė-Kubertavičienė su parodos plakatu. Arnoldo Giedriaus nuotrauka

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena dabar minima kasmet gegužės 7 d. Ji primena rusų carinės valdžios represijas, kuriomis buvo varžomi kiekvienos tautos brandumą liudijantys ženklai - kalba, knygų leidyba, spauda, laisvas žodis.
Siekiant prasmingai paminėti Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, Lietuvos žurnalistų sąjunga rengia žurnalistų meninių darbų parodą „Aš ir pasaulis". Ji vyks Žurnalistų namuose nuo gegužės 6 dienos iki birželio 6 dienos.
Apie oficialų parodos atidarymo laiką bus pranešta papildomai.
Porą faktų apie panašias parodas. Tapytojų sekciją prie LŽS subūrė žurnalistė, LŽS narė Aida Vėželienė. Parodos, skirtos Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienoms paminėti, jau tampa tradicinėmis, rengiamos kasmet. Taip pat buvo organizuoti ir du plenerai.
Šiemet parodoje dalyvauja dvidešimt tapančių žurnalistų ir spaudos žodžio gerbėjų:
Dalia Bložienė
Lina Bujaitė
Julija Ciurupa
Karabi Das
Dalia Gudavičiūtė
Regina Jakučiūnaitė
Sigita Jakutytė
Jolanta Kanapickaitė
Daiva Margienė
Liudvika Meškauskaitė
Aliona Pavliukovič
Giedrė Riškutė
Ieva Sinkevičienė
Aušra Šiaulytė
Albertas Vaidila
Lina Vaišnytė
Agnė Varpukevičiūtė
Vygantas Vėjas
Aida Vėželienė
Andrius Zigmantas
Ką apie savo kūrybą, šią parodą mano jos dalyviai?
„Tapyba man yra atgaiva. Tapydama išreiškiu save, „čia ir dabar" momentą", sako Jolanta Kanapickaitė.
„Dabartinis pasaulis ir aš? Diena veja dieną, naujienos veja naujienas, tik spėk gaudyti. Akvarelė viską pristabdo, zvimbiantis bičių avilys prityla, nurimsta ir staiga jauti... kažkur iš toli ima sklisti medaus kvapas. Palinkėsiu kiekvienam šiek tiek nurimti, jei tik įmanoma. Metai buvo beprotiški, tikiu kiekvieno iš mūsų, mažiau ar daugiau. Bet viskas laikina - o kai tik pradės kvepėti medumi, užsimerkime, įkvėpkime. Tokios akimirkos beprotiškai brangios. Geros dienos mūsų laukia," sako Aušra Šiaulytė.
„Mąsčiau apie laiką kaip būsenų talpyklą. Izoliacijos, atsiskyrimo laikas iškelia labai keistas emocijas, mintis, atsiminimų nuotrupas. Pradedi pastebėti ypatingas gamtos dėliones, pasijauti lyg plačiau atsimerkęs sulėtėjusiame buvime....", - sako Daiva Margienė.
„Mandala tai simbolinis žmogaus ir visatos modelis, universalus pasaulio vienovės, sveikatos ir sėkmės simbolis dar vadinamas maginiu apskritimu. Seniau jos buvo kuriamos sėkmei, harmonijai ir apsaugai," - sako Ieva Sinkevičienė.
„Dailės parodos, skirtos Spaudos dienai, tapo tradicija. Žurnalistų sąjunga, Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija aktyviai remia šią kolegų kūrybos sritį, palaiko jos gyvybingumą. Būtent todėl į žurnalistų dailę žiūriu optimistiškai - į parodas atkeliauja vis brandesni darbai, kūrybos demonstravimui parenkamos prestižinės vietos, ieškoma įdomių temų, dalyviai skatinami dovanomis, padėkos raštais. Čia būtina pažymėti ir parodų organizatorės Aidos Vėželienės didelį entuziazmą, jos nuveiktą nemažą darbą telkiant žurnalistus produktyviai kūrybinei veiklai, - sako Albertas Vaidila. - Aš jau porą dešimtmečių meninėje kūryboje vartoju skaitmeninės tapybos ir grafikos technikas. Jos šiuolaikiškos, perspektyvios. Šiomis technikomis atliekamais darbais dalyvauju ir šioje parodoje. Šį kartą parodai pateikiau du darbus.
Pirmasis - "VACHŠOS SLENKSTIS". Vachša yra nepaprastai srauni ir šalta Pamyro kalnų upė, tekanti pro Tadžikistaną (anksčiau Tadžikija). Ten, dar būdami tik 10 klasės moksleiviais, vasaros atostogų metu su geru bičiuliu Vladu įgyvendinome savo svajonę nuvykti ir palaipioti Pamiro kalnų uolomis, pasigrožėti atsiveriančiais vaizdais. Ne tik kalnų didingumas, patirti nuotykiai, bet ir galingos Vachšos veržli jėga paliko neišdildomų įspūdžių.
Kitas kūrinys - "GLOBALINĖ POLITIKA. LEDO IR UGNIES ŽAISMĖS". Tarp didžiųjų pasaulio valstybių vyksta didžiulės politinės ir karo įtampos. Suprantama, kad karo niekas nenori... Taigi įtampos karštį slopina šaltas išskaičiavimas. Tai metaforiškai pavadinau ugnies ir ledo žaismėmis. Į šias "žaismes" įtraukta daug valstybių. Tad globalinė politika gali įžiebti globalinę katastrofą.
Tai keli vieni ryškiausių mano įspūdžių iš vaikystės pasaulio ir šiandienos".
 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-05-28 07:04
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Antanas

2021-04-29 17:51

Puiku. Ateisiu pažiūrėti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media