2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Žurnalistas kaltas: baudžiamųjų bylų trilogijos pabaiga

2010-02-01
 
Vladimiro Beresniovo piešinyje: nelabasis visur gundo, o ypač - naršant internete?

Vladimiro Beresniovo piešinyje: nelabasis visur gundo, o ypač - naršant internete?

Rasa Kaunietytė

 

Kauno miesto apylinkės teismas viešame posėdyje išnagrinėjo jau trečią privataus kaltinimo baudžiamąją bylą, iškeltą UAB „Valstiečių laikraštis“ korespondentui Kaune Albinui Čaplikui. Kaip ir kitose dvejose bylose (apie tai rašyta 2009 m. „Aktualijose“) dėl tinklalapyje (www.lrytas.lt) paskelbtų anoniminių arba išgalvotais vardais pasirašytų komentarų, žurnalistas pripažintas kaltu. Nukentėjusysis Vytenis Neverdauskas, dirbantis laikraščio „Ūkininko patarėjas“ vyriausiuoju redaktoriumi, nurodė, jog Albinas Čaplikas per visuomenės informavimo priemonę paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją, pažeminusią jo asmenį ir pakirtusią kitų  pasitikėjimą juo.

 

Teismui nepavykus sutaikyti privataus kaltintojo ir nukentėjusiojo V.Neverdausko su kaltinamuoju asmeniu A.Čapliku, 2009 08 03 nutartimi skundas buvo perduotas nagrinėti teisiamajame posėdyje, kuris įvyko 2010 metų sausio 12-ąją. Teisiamojo posėdžio metu nukentėjusysis pareiškė, jog jie su A.Čapliku susitaiko tam tikromis sąlygomis.

 

Albinas Čaplikas įsipareigojo iki 2010 02 12 patalpinti leidiniuose „Ūkininko patarėjas“ ir „Valstiečio laikraštis“ tokį atsiprašymą: “Žurnalistas Albinas Čaplikas tinklalapyje www.lrytas.lt komentuodamas „Ūkininko patarėjo“ straipsnius „Fazanų medžioklė – ūkininkų verslas“, „Kaip trys vilkai vieną bitę pjauna – milijonierių kryžiaus žygis prieš smulkųjį verslą“, „Protesto akcijos Prahoje ir Lietuvos ūkininkai“, juos komentavo pernelyg sodriai ir emocingai. Albinas Čaplikas atsiprašo „Ūkininko patarėjo“ vyriausiojo redaktoriaus Vytenio Neverdausko už  kandžias pastabas ir neetiškus komentarus; Albinas Čaplikas sumoka Vyteniui Neverdauskui 7500 Lt iki 2010 m. balandžio 1 d. į jo nurodytą sąskaitą kaip kompensaciją  už bylinėjimosi išlaidas ir žalos atlyginimą“.

 

Akivaizdu, bet neįtikėtina, kad beveik dvejus metus internetiniame portale anoniminius komentarus rašė žurnalistas. Juo labiau, kad kaltinamųjų suolan sėdo puikus „Valstiečių laikraščio“ darbuotojas, LŽS narys Albinas Čaplikas. Jis skaitytojų,  taip pat kolegų  pagarbą ir pasitikėjimą buvo pelnęs dirbdamas žurnale „Trimitas“, laikraščiuose „Ūkininko patarėjas“ bei „Kauno diena“. Nežinodami, kas savo komentaruose niekina juos, principingumą ir tiesos troškimą parodė keli laikraščio „Ūkininko patarėjas“ darbuotojai, pakilę į „kovą“ prieš interneto teršėjus. Kauno policija greitai išaiškino įvairiais vardais pasirašinėjusį bei iš savo kompiuterio komentarus siuntusį asmenį, kurio veiklą objektyviai įvertino  Kauno apylinkės teismas.  Privataus kaltinimo baudžiamųjų bylų trilogija brangiai kainavo kauniečiui žurnalistui Albinui Čaplikui. Nuo 2009-ųjų jis turi teistumą , o už paskirtas bausmes iš viso turės  sumokėti net 14650 litų.                                                       

 

Gal liūdna, bet pamokanti kauniečių istorija privers susimąstyti tuos, kurie savo internetiniuose žinutėse skelbia tikrovės neatitinkančius komentarus arba žemina asmens garbę ir orumą?

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-02-01 14:55
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media