2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Baudžiamoji byla baigta. Žurnalistas pripažintas kaltu

2009-12-07
 
Vladimiro Beresniovo piešinys „Be komentarų...“

Vladimiro Beresniovo piešinys „Be komentarų...“

Rasa Kaunietytė

 

Kauno miesto apylinkės teismas viešame posėdyje privataus kaltinimo tvarka išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje nukentėjusioji Vanda Baronytė (laikraščio „Ūkininko patarėjas“ žurnalistė) kaltino Albiną Čapliką („Valstiečio laikraščio“ žurnalistas), padarius du nusikaltimus, numatytus LR BK 155 str. 1 d.

 

Apylinkės teismas nustatė: „Kaltinamasis Albinas Čaplikas interneto portale www.lrytas.lt Vandai Baronytei, kaip laikraščio „Ūkininko patarėjas“ korespondentei paskelbus straipsnį „Šiemet braškių derlius trečdaliu mažesnis“ tame pačiame internetiniame puslapyje, t.y. per visuomenės informavimo priemonę, viešai, pasirašęs kaip Spiečius, paskleidė tokio turinio įžeidžiančią informaciją: “Šitai Baronytei tik apie Baronus, t.y. Avinus rašyt, nes prirašė visokių nesąmonių, ypač apie kainas. Sena padla nieko neišmano, o rašo...“, šiais veiksmais viešai raštu užgauliai pažemino nukentėjusiąją V.Baronytę ir padarė nusikaltimą, numatytą LR BK 155 str. 1 d.“

 

Kauno apylinkės teismas taip pat pripažino, kad „kaltinamasis Albinas Čaplikas internetiniame portale www.lrytas Vandai Baronytei paskelbus straipsnį „Ar PVM - vienintelė našta, slegianti daržininkų pečius“ ir tą straipsnį iliustravus fotografija, nurodant: “Redakcijoje diskutuoja Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė ir Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Edmundas Pupinis. Juos kalbina „ŪP“ korespondentė Vanda Baronytė (centre)“ tame pat internetiniame puslapyje, t.y. per visuomenės informavimo priemonę, viešai, pasirašęs kaip Kęstutis, paskleidė tokio turinio įžeidžiančią informaciją; „Oi, kokia baisi ta boba centre, kaip giltinė... Pupinis turėjo pridėti į kelnes“, šiais savo veiksmais viešai raštu užgauliai pažemino nukentėjusiąją V.Baronytę ir padarė nusikaltimą, numatytą LR BK 155 str. 1 d.“

 

Teisėjas Rimantas Grigas nutarė: “Teismas, spręsdamas bausmės skyrimo klausimą, atsižvelgia į tai, kad kaltinamasis padarė nesunkų nusikaltimą, anksčiau neteistas, dirba. Nors iš dalies ir prisipažino, tačiau, teismo nuomone, prisipažinimas buvo formalus, kaltinamasis dėl tokio savo elgesio nesigailėjo, nukentėjusiosios neatsiprašė, savo tyčiniais nusikalstamais veiksmais padarytos neturtinės žalos ar bent jos dalies neatlygino. Teismas, spręsdamas neturtinės žalos atlyginimo klausimą, atsižvelgia į tai, kad kaltinamojo parašyti žodžiai įžeidė nukentėjusiąją, jis užgauliai atsiliepė ir apie ją, kaip žurnalistę, ir kaip apie moterį, nepadoria, nederama forma išreikšdamas nukentėjusiosios išvaizdos vertinimą, atsliepdamas apie jos išvaizdą, tuo viešai pažemino, kas teismo nuomone, sąlygojo nukentėjusiosios psichinės būklės pablogėjimą“.

 

Teismas nusprendė Albiną Čapliką pripažinti kaltu padarius du nusikaltimus ir nuteisti jį pagal LR BK 155 str. 1 d. penkių MGL dydžio, t.y. 650 Lt bauda, taip pat priteisti iš A.Čapliko 2000 litų neturtinės žalos atlyginimui ir 2500 litų už suteiktas advokato paslaugas nukentėjusiosios V.Baronytės naudai. Nuosprendis per 20 dienų dar gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Kauno apygardos teismui.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-12-08 14:42
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media