2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Per metus“Santarai“ - keturių ketvirčių per mažai

2009-12-01
 
Vladimiro Beresniovo nuotraukoje: „Santaros“ žurnalo vyr. redaktorius Romualdas Norkus, kuris Lietuvos tūkstantmečio metais vietoje keturių leidinio numerių išleidžia net šešis...

Vladimiro Beresniovo nuotraukoje: „Santaros“ žurnalo vyr. redaktorius Romualdas Norkus, kuris Lietuvos tūkstantmečio metais vietoje keturių leidinio numerių išleidžia net šešis...

Vidmantas Miškinis

 

2009-siais kultūros žurnalas „Santara“ skaitytojus jau pasiekė keturis kartus, kaip ir turi būti – kartą per ketvirtį. Tačiau leidinio steigėjas ir vyr. redaktorius, Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Romualdas Norkus, nes yra gimęs po Ožiaragio ženklu, negali nurimti ir visada užsipyrusiai ieško naujovių.

 

Skaitytojus jau pasiekė penktas šiais metais žurnalo numeris. Gruodžio viduryje pasirodys ir šeštasis, jau žiemos numeris. To dar nebuvo per dvidešimt leidinio metų. Redakcija šalies ir užsienio skaitytojams jau padovanojo 64 „Santaras“. Visada buvo nelengva išleisti kultūros žurnalą. O kaip dabar, kai visi  dejuoja : „Krizė. Krizė.Krizė!” Taip, sunku ir “Santarai”, nes seniai baigėsi Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo skirti kuklūs pinigėliai. Papildomų litų ne aitvarai atnešė, o rėmėjai. Štai ką reiškia, kai redakcija yra gerbiama, o žurnalas yra įdomus, patrauklus, visų laukiamas.

 

Penktasis šių metų numeris prasideda kompozitorė Onutės Narbutaitės nerimastingu straipsniu dėl Lietuvos muzikos mokyklų. Romualdo Čėsnos publikacija „Ąžuoliukas“ – gyvoji legenda“ skirtas nuostabaus kolektyvo penkiasdešimtmečiui. Poezijos puslapiuose – Kornelijaus Platelio eilėraščiai. „Amžinos vertybės dėl naujos pakuotės nenublanks“ – Mildos Cielešiūtės pokalbis su pianistu Dariumi Mažintu. „Garsais piešianti Lietuvos įvaizdį“, taip apie Lietuvos radijo muzikos redaktorę Jūratę Katinaitę  savo rašinį pavadino Birutė Liauškienė. Visi Lietuvos radijo klausytojai girdi įdomius Andraius Užkalnio pasakojimus iš Didžiosios Britanijos. Šiais metais „Baltos lankos“ išleido jo knygą „Anglija: apie tuos žmones ir jų šalį“. „Santara“ aštuonis puslapius skiria Andriaus Užkalnio pasakojimui „Pasipūtėliai, snobai ir šlykštulai“ ( mūsų tinklalapio „Komentaruose“ –  ištrauka iš knygos  „Anglija: apie tuos žmones ir jų šalį).

 

Leisinio skaitytojus tikrai sudomins ir Vokietijos dienraštyje „Die Zeit“ publikuotas pokalbis su šių metų literatūrinės Nobelio premijos laimėtojas Herta Miuler“. Poetas Vacys Reimeris publikacijoje „Žmogus tarp žmonių“ prisimena Eduardą Mieželaitį. Straipsnyje „Ar girdime išminčiaus Horacijaus raginimą – carpe diem! „ LŽS narys Povilas Sigitas Krivickas rašo apie fotografijos gimimą  bei Lietuvos fotomenininkų sąjungos ištakas. „Rudens akcentuose“ – įdomū pastebėjimai apie garsius  meno ir kultūros veikėjus. O Birutė Jonuškaitė pasakoja profesorę, sergėtoją, žmogų a.a. Nijolę Eleną Bukelienę.

 

Užverčiame žurnalą su vyr. redaktoriaus Romualdo Norkaus parašytomis eilutėmis:“ Mieli „Santaros“ bičiuliai, Tamstų rankose nauja“Santara“. Akylesnis skaitytojas pastebėjo, kad šiemet tai antras rudens numeris. Tai ne klaida ar atsitiktinumas, bet geranorių žurnalo rėmėjų ir palaikytojų paskata. Nuoširdi mūsų padėka už geranorišką finansinį ir moralinį palaikymą. Beje, jau baigiama rengti nauja, šiemet jau šeštoji, „Santara“. Turime vilties ir kitiems metams...“                                                       

 

Viena vyr. redaktoriaus svajonė jau išsipildė. Pirmąkart po 20 metų - žurnalą „Santara“ jau galima  2010-siems užsiprenumeruoti, kaina tik 42 lt. Įdomaus skaitymo !

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-12-01 16:53
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media