2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: In Memoriam Kauno menininkams ir žurnalistams

2009-11-03
 
Vladimiro Beresniovo nuotraukoje: degančios žvakelės, pastatytos ant gyvų gėlių žiedų kilimo, visiems Atminimo valandos dalyviams  tarsi dar kartą priminė, koks trumpas žmogaus gyvenimas...

Vladimiro Beresniovo nuotraukoje: degančios žvakelės, pastatytos ant gyvų gėlių žiedų kilimo, visiems Atminimo valandos dalyviams tarsi dar kartą priminė, koks trumpas žmogaus gyvenimas...

Valius Miškinis

 

Visų šventųjų ir Vėlinių dienų išvakarėse pirmąkart Kauno dramos teatre surengta mirusiųjų miesto kūrybinių sąjungų narių pagerbimo valanda „In Memoriam Kauno menininkams“. Renginyje kartu su septynių miesto meno kūrėjų asociacijai priklausančių organizacijų (rašytojai tuo metu rinko savo skyriaus pirmininką)  atstovais, dalyvavo ir grupė LŽS Kauno apskrities skyriaus žurnalistikos senjorų klubo „Mes“ narių.                                                                                          

Atminimo valanda, kurią vedė aktorius Egidijus Stancikas, buvo surengta Seimo narės Vaidevutės Margevičienės ir Kauno mero Andriaus Kupčinsko iniciatyva. Renginyje, skirtame Amžinybėn iškeliavusių kauniečių menininkų atminimui, dalyvavo ir Lietuvos kultūros  ministras Remigijus Vilkaitis, kaunietis prelatas, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Vytautas Vaičiūnas. Trumpos, aiškios, bet jaudinančios buvo kalbos apie mirusiuosius ir jų paliktą kūrybą. Teatro foje skambėjo sakralinė muzika.

 

Popietė prasidėjo jauno kompozitoriaus ir dirigento Gedimino Gelgoto muzika. Vilnietis ne tik grojo fortepijonu, bet ir savo lyrišku balsu akimirksniu visus privertė susimąstyti apie trumpą žmogaus gyvenimą. Tuo metu dideliame ekrane suspindo daugybė žvaigždučių, iš kurių ryškėjo architektų, dailininkų, fotomenininkų, kompozitorių, rašytojų, tautodailininkų, teatralų ir žurnalistų, per  pastaruosius penkerius metus  baigusių žemiškąją kelionę, vardai ir pavardės.

 

LŽS nariai Amžinąjį atilsį tarė pagerbiamiems savo kolegoms Kęstučiui Andziuliui, Vytautui Andrejaičiui, Jonui Bielskiui, Jonui Bačiuliui, Algimantui Balčiūnui, Pranui Dubosui, Domicelei Galnaitytei, Viktorui Gulmanui, Juozui Jurkūnui, Raimundui Jasinskui, Vidmantui Lenkauskui, Henrikui Labanauskui, Stanislavai Markūnienei, Alfonsui Milkevičiui, Antanui Paulavičiui, Alfonsui Paurazui, Mykolui Tamašauskui, Svetlanui Smolenskiui, Liudai Šimonelytei, Aleksandrui Varkulevičiui, Aurelijai Žiemelytei. „Mes“ klubo nariai Atminimo valandą taip pat prisiminė ir šiais metais mirusius LŽS narius fotografą Vladislavą Tereką ir redaktorių Joną Vildžiūną (apie jį publikacija – ir tinklalapio skyrelyje „Tylos minutė“).

 

Atminimo valandos kulminacija – nepakartojamas Gedimino Gelgoto vadovaujamo styginių instrumentų „NIKO“ (naujų idėjų kamerinis orkestras)  muzika. Smuikai ir violončelės savo rauda  privertė visus pakilti  nuo žemės  iki dangaus platybių. Pirmąkart Kauno menininkai  pasijuto lyg stereo muzikos koncerte, nes muzikantai grojo sustoję iš visų pusių.

 

Nuskambėjus paskutiniams akordams Atminimo valandos dalyviai atsistoję plojo dešimties jaunų muzikantų orkestrui, kuriam vadovauja Lietuvos muzikos ir teatro akademijos auklėtinis, dabar studijuojantis Vokietijoje G. Gelgotas. Naujų idėjų orkestras jau koncertavo visos Europos šalyse, taip pat JAV, Kuboje, Argentinoje. „In Memoriam Kauno menininkams“ dėka Atminimo valandos dalyviai pirmąkart pamatė ir išgirdo nepakartojamą „NIKO“ pasirodymą.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-11-03 12:27
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media