2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Apie projekto eigą

*print*

Archyvas :: Konstitucijos egzaminas nuteistiesiems primins ne tik teises, bet ir pareigas

2009-10-15
 

Vilma Budėnienė

           

2009 m. spalio 25 d. Lietuva minės svarbią sukaktį – sueis 17 metų Lietuvos Konstitucijai. Ta proga Teisingumo ministerija ir Lietuvos žurnalistų sąjunga, siekdamos įprasminti šią reikšmingą Valstybei datą ir suteikti visuomenei kuo daugiau informacijos apie su Konstitucija susijusias vertybes bei jų apsaugą spalio 24 d., šeštadienį, rengia jau tradicija tampantį Konstitucijos egzaminą. Jį laikyti jau antrą kartą kviečiami ir pataisos įstaigose bei tardymo izoliatoriuose atliekantys bausmę nuteistieji, o taip pat ir Kalėjimų departamentui pavaldžiose įstaigose dirbantys pareigūnai.

 

Praėjusiais metais Konstitucijos egzaminą laikė 223 nuteistieji ir 51 pareigūnas.

 

Organizatorius nustebino geros nuteistųjų teisinės žinios: dauguma teisingai atsakė į dvidešimt tris testo klausimus (iš 30). Kybartuose teisingai į 21 testo klausimą atsakė tik devynių klasių išsilavinimą turintis nuteistasis, o Pravieniškių 3- iuosiuose pataisos namuose geriausiai sekėsi laikyti trims aukštąjį išsilavinimą turintiems nuteistiesiems – energetikui ir dviems inžinieriams.

 

Geriausiai Konstituciją tarp nuteistųjų išmano pagrindinį išsilavinimą turintis Aivaras Gelžinis, bausmę atliekantis Pravieniškių 2- uosiuose pataisos namuose –atvirojoje kolonijoje. Per valandą jis atsakė į 26 testo klausimus iš 30.

 

17 geriausiai testą išsprendusių nuteistųjų turėjo galimybę dalyvauti finale ir įstaigose, kuriose atlieka bausmę, rašė esė.  Finalininkų darbus vertino komisija, kurią sudarė teisininkų, akademinės visuomenės ir žurnalistų atstovai. Nuteistieji, komisijos sprendimu, varžėsi gyventojų grupėje. Nuteistasis N. Vaitkus, atliekantis bausmę Alytaus pataisos namuose, parašė vieną geriausių esė gyventojų grupėje.

 

Tarp pareigūnų geriausi Konstitucijos žinovai buvo Marijampolės pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Zenonas Kunca, Pravieniškių 2- uosiuose pataisos namuose- atvirojoje kolonijoje dirbanti psichologė Ariana Karpovičiūtė ir Pravieniškių 1- ųjų pataisos namų Socialinės reabilitacijos skyriaus būrio viršininkas Dainius Čekauskas. Šie pareigūnai atsakė į beveik visus testo klausimus.

 

„Džiaugiuosi, kad Kalėjimų departamentui pavaldžiose įstaigose dirbantys pareigūnai turi puikias Konstitucijos žinias, matau, kad dauguma nuoširdžiai ir gerai atlieka savo pareigas,  raginu ir toliau rodyti gražią pilietinę iniciatyvą ir šiemet taip pat aktyviai dalyvauti teisinio švietimo ugdymo renginyje, parodyti pavyzdį kitiems, - teigia Kalėjimų departamento direktorius Saulius Vitkūnas.

 

Nuteistiesiems Kalėjimų departamento direktorius linki, kad šią reikšmingą Lietuvai sukaktį paminėtų ne tik teisinių subtilybių išmanymu. „Pagrindiniame mūsų valstybės teisės akte yra įtvirtintos ne tik asmens teisės, bet ir pareigos, todėl linkiu, kad atlikdamas bausmę asmuo kasdien mąstytų apie savo pareigą ir moralinę skolą aukai, šeimai, šaliai.“

 

Kalėjimų departamento 2009 m. spalio 14 d. duomenimis, Lietuvos kalinimo įstaigose bausmę atlieka 7608 nuteistieji.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-10-15 12:55
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media