2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Fotografijų parodoje – ir panevėžiečio A.Repšio sparnuoti stebuklai

2010-03-24
 
Andriaus Repšio nuotrauka

Andriaus Repšio nuotrauka

Žurnalas “Aviacijos pasaulis” praneša gerąją žinią ne tik fotografijos ar aviacijos mėgėjams, bet ir kolegoms: kovo 26 d. 18 val. Panevėžyje, prekybos centre „Babilonas I“, atidaroma  aviacinės fotografijos paroda.

 

Keliaujanti ekspozicija čia atkeliauja iš Tarptautinio Vilniaus oro uosto, o parodos vinis – Panevėžio fotografo Andriaus Repšio darbai, pripažinti fotografijos konkurse geriausiais. Paroda panevėžiečiams rūpinosi gimstantis interneto portalas foto123.lt ir talentingas fotomenininkas A.Repšys.

 

Parodos atidarymo metu konkurso organizatorius – žurnalas „Aviacijos pasaulis“ pristatys 144 psl. suvenyrinio dydžio albumą „Dangaus paveikslai“. Tai VII tarptautinio aviacinės fotografijos konkurso, vykusio 2009 metais, geriausi autorių darbai. Konkurse dalyvavo 82 autoriai iš Lietuvos ir Latvijos, o pagrindinis vertinimo kriterijus buvo meniškumas. Ištikimi vertinimo komisijos nariai daug metų yra kino ir fotografijos kritikas Skirmantas Valiulis, fotomenininkas, Nacionalinės premijos laureatas Stanislovas Žvirgždas, Fotomenininkų sąjungos pirmininkas Jonas Staselis, konkursų įkvėpėja – žurnalo „Aviacijos pasaulis“ vyr. redaktorė Vilma Jankienė.

 

Įvertino nuotraukų ciklus

 

Visus jau tradiciniu tapusio aviacinės fotografijos konkurso laimėtojus jungia bendras bruožas – aistringa meilė aviacijai, jie daug laiko praleidžia aerodromuose ir itin vertina aviacijos ir fotografijos sintezę. Štai kaip išsirikiavo įvertinti autoriai už nuotraukų ciklus: I vieta – Andrius Repšys, II vieta – Algimantas Deikus ir Vidas Kaupelis, III vieta – Kazys Mikalauskas.

 

Kitos nominacijos: originaliausias kadras – L.Kalvaitis („Spartanas“), romantiškiausias kadras – V.Daugvilaitė („Paukštis“), geriausias „stop“ kadras –V.Raginskas („Pilnatis“), geriausias kadras ore – O.Valkauskienė (ciklas „Europos sklandymo čempionatas Lietuvoje, finišai“), Lietuva iš paukščio skrydžio – R.Vaitkus (nuotraukų ciklas), ekstremaliausias kadras – M.Patašius („J.Kairio skrydis kauniečiams“), gražiausias dangus – M.Vidzbelis („Dviese“), šmaikščiausias kadras – K.Svėrys (11-tojo Europos An-2 sąskrydžio dalyvis, Paluknio Airparke), už istoriją – R.Dailidė („Erdvių užkariautojai“), už patriotizmą – R.Pundinas („Parasparnininkų skrydis iš Vilniaus į Taliną Baltijos keliu po 20 metų“).

 

Populiarūs suvenyrai

 

Aviacinės fotografijos konkursų tikslas jau 8 metus išlieka nepakitęs – propaguoti lietuvišką kultūrą, vaizdine kalba rašyti aviacijos metraštį, skatinti žmones fotografuoti. Aviacijos tematikai yra labai daug neabejingų fotografų – tiek profesionalų, tiek mėgėjų, kurių konkurso organizatoriai jau kuris laikas neskirsto į grupes ir vertina visus pagal tą patį kurpalį. Išliekamąją vertę sukuria leidžiama albumų serija. „Dangaus paveikslai“ jau šeštasis albumų kolekcijoje. Visų albumų formatas yra vienodas, suvenyrinis – 15x15 cm. Aviatoriai (ir ne tik) pamėgo albumą dovanoti kaip vertingą aviacinę dovanėlę.

 

Parodos keliauja po pasaulį

 

Tradiciškai parodų ekspozicijos nuolat keliauja. Per aštuonis metus fotografijos parodas stebėjo per 500000 žmonių Lietuvoje ir užsienyje – Latvijoje, Lenkijoje, Vokietijoje. Fotografijos darbus buvo galima išvysti muziejuose, galerijose, aerodromų angaruose, tarptautinių oro uostų erdvėse, savivaldybėse, bibliotekose, teatrų fojė, prekybos centruose, automobilių salonuose, privačiose įmonėse.

 

„Rengdami konkursus ir parodas, mes kuriame savo krašto aviacijos vaizdo metraštį. Paroda ir albumas „Dangaus paveikslai“ – poetiškas pasakojimas apie sparnus ir svajones Lietuvoje,“ – sako konkursų organizatorė Vilma Jankienė.

 

40 fotografijos darbų prekybos centre „Babilonas I“ bus eksponuojami iki gegužės mėnesio ir primins žiūrovams, kad prasideda jau naujas – VIII-tasis tarptautinis aviacinės fotografijos konkursas, kurio kulminacija žadama rugsėjo 18 d. Molėtų astronomijos observatorijoje.

 

“Aviacijos pasaulis”

 

 

ANDRIUS REPŠYS
Gimė 1974 02 22 Panevėžyje. Studijavo Kauno aukštesniojoje miškų mokykloje. 1992–1998 m. dirbo eiguliu Jonavos miškų urėdijoje. Nuo 1995-ųjų pirmosios fotografijos spausdinamos laikraščiuose “Jonavos balsas“, „Naujienos“, „Laikinoji sostinė“. Nuo 1998 metų A. Repšys  dirba Panevėžio dienraštyje „Sekundė“. Nuo 2002 metų A. Repšys – Spaudos fotografų klubo narys.

SVARBIAUSI DARBAI
„Pajusk skrydžio jėgą“ (1998–);
„Meno forumas Homo Ludens“ (1999-);
„Visureigiais aplink Ladogos ežerą“ (2002–2006);
„V.Urbono plaukimai“ (2006–).

 

 


Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-03-24 14:34
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media