2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Kultūros paveldo metraštininkui B.Slavinskui – 70

2010-03-02
 
Broniaus Slavinsko nuotraukoje: apie 1969-uosius metus Bronius Slavinskas buvo pirmasis žurnalistas tuometinėje televizijoje, kuris pats ir filmavo, ir pats rašė tekstus savo siužetams

Broniaus Slavinsko nuotraukoje: apie 1969-uosius metus Bronius Slavinskas buvo pirmasis žurnalistas tuometinėje televizijoje, kuris pats ir filmavo, ir pats rašė tekstus savo siužetams

Dr. Napalys Kitkauskas

Nacionalinės premijos laureatas   

 

Televizijos ir kino dokumentininką, LŽS senjorų klubo narį Bronių Slavinską, kovo  2 d. švenčiantį savo septyniasdešimtmetį, galima teisėtai vadinti kultūros paveldo metraštininku, kadangi jo kūrybinėje biografijoje daugiausiai įvairių siužetų, dokumentinių laidų ir filmų šia tematika.

 

Lietuvos istorija, garbinga praeitis. Archeologų darbai ir atradimai. Kultūros paveldo vertybės, jų išlikimo problemos. Literatūros, meno ir mokslo žmonės, jų kūriniai ir likimai… Štai bene svarbiausios temos, prie kurių labiausiai linksta Broniaus plunksna ir operatoriaus kamera. Pastarųjų metų tarnyba Vilniaus pilių direkcijoje daugumoje atvejų diktuoja ir kūrybos temas. Taip gimsta platus ir visapusiškas metraštis apie Vilniaus Žemutinės pilies istorinius, archeologinius ir architektūrinius tyrimus, Valdovų rūmų atkūrimą, senamiesčio bažnyčių , kitų paveldo objektų restauravimą, jų saugojimą...

 

Daug siužetų, reportažų , autorinių laidų buvo sukurta iš pačių įvairiausių Lietuvos vietų bei kaimyninių šalių.. Nemažai trumpų apybraižų apie talentingus mūsų šalies tautodailininkus, apie Lietuvos tuometines kultūros dienas Maskvoje, Kaliningrade, Baltarusijoje... Kai kas sako, kad tie reportažai tėra dienos aktualijos, vienadieniai drugeliai, neturintys išliekamos vertės. Netiesa. Televizijos ir kino dokumentininkai gerai žino, kaip naujai ir įtaigiai gali sužvilgėti tie senieji dokumentiniai kadrai liudiją laikmečio veržlumą, nesibaigiančios istorijos žingsnius.

 

Dar norisi paminėti dokumentinius filmus „Gervėčių godos”, „Baltarusijos lietuviai”, „Dainuojanti nežinia”(kartu su režisieriumi Vidmantu Puplauskiu), „LDK radiniai”, „ Kasparas Bekešas”, „Penkiolika metų drauge“, „Valdovų rūmų atkūrimo kronika” (šešios serijos), sukurta nemažai tematinių reportažų apie mūsų etninėse žemėse gyvenančius tautiečius. Televizijos juostose įamžinti Pelesa, Seinai, Punskas, Karaliaučius, Tilžė ir kitos vietovės, parodytos ten gyvenančių lietuvių šiokiadieniai ir šventės, jų tamprūs, niekados nenutrūkstantys ryšiai su Lietuva, ištikimybė šlovingai, kartais dramatiškai praeičiai ir dabarčiai.

 

Prieš gražų laiko tarpą – apie 1969-uosius metus, Bronius Slavinskas buvo pirmasis žurnalistas tuometinėje televizijoje, kuris pats ir filmavo, ir pats rašė tekstus savo siužetams. Jubiliato pavardę, jo straipsnius galima pastebėti „Tautodailės metraštis”, „Lietuvos aidas”, „Business Review”, „Tėviškės Gamta”, „Mokslas ir gyvenimas”, kituose leidiniuose.

 

Pats autorius apie save kalba kukliai. Gimęs Dzūkijoje, pakantumo ir gerbti kitus paveldėjo iš tėvų. Labai nemėgsta nesąžiningų ir apsimetėlių, draugystę ar bičiulystę pamynusių žmonių. O kas link kūrybos, tai savo archyvuose turi dar nemažai filmuotos medžiagos apie LDK išlikusį kultūros paveldą, Gudijos lietuvių gyvenimą, Karaliaučiaus kraštą... Reikia lėšų ir paramos, kad visa tai būtų pasiekiama visuomenei, o ne gulėtų archyvuose.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-03-05 12:48
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media