2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Kai žurnalistams meras meluoja…

2010-03-17
 
Alberto Švenčionio nuotraukoje: principinga žurnalistė, LŽS narė Aušra Garnienė (kairėje) ir “Kauno dienos” vyr. redaktore Žilvinė Petrauskaitė  nesitaiksto su miesto valdininkų savivale bei jų melu ir kelia viešumon visas negeroves

Alberto Švenčionio nuotraukoje: principinga žurnalistė, LŽS narė Aušra Garnienė (kairėje) ir “Kauno dienos” vyr. redaktore Žilvinė Petrauskaitė nesitaiksto su miesto valdininkų savivale bei jų melu ir kelia viešumon visas negeroves

Aušra Garnienė

 

„Meras etikos nepažeidė“, - taip nusprendė  posėdžiavusi Kauno miesto savivaldybės Etikos komisija. Ji pakartotinai svarstė kauniečių skundą, kuriame prašoma įvertinti, ar A.Kupčinskas nepažeidė Politikų elgesio kodekso viešai meluodamas. Nors komisijai buvo pateiktas žurnalisto pokalbio su meru įrašas, įrodantis, kad jis meluoja, komisijos nariai merą išteisino nesigilindami į įrodymus. Jiems užteko tik mero atėjimo į posėdį.

 

„Tiek komisijos nariai, tiek pats meras nenorėjo klausyti įrašo. Stengiausi pateikti visą įmanomą medžiagą, iš kurios komisijos nariai galėtų spręsti, ar A.Kupčinskas elgėsi etiškai, bet jokie įrodymai jiems buvo neįdomus“, - atvirai pasakojo Etikos komisijos pirmininkė Antanina Medviedevienė.

 

Meras neatėjo į susitikimą su gyventojais, kurie pageidavo išgirsti miesto vadovo nuomonę apie ketinamą įvesti karšto vandens skaitiklio mokestį. „Kauno dienai“ meras aiškino tuo metu dalyvavęs renginyje „Rasos“ gimnazijoje. Kitą dieną A.Kupčinsko melas išaiškėjo, nes į redakciją kreipėsi „Rasos“ gimnazijoje dalyvavę žmonės ir informavo, kad mero ten nebuvo.Savo melo A.Kupčinskas nenorėjo pripažinti. Dėl to keli kauniečiai kreipėsi į Etikos komisiją, suabejoję, ar jis nepažeidė etikos.

 

Generolas be kariuomenės

 

„Man jau sunku visa tai suprasti. Posėdyje pasakiau, kad bet kokioje situacijoje reikia sakyti tiesą“, - neslėpė savo nuostabos dėl komisijos narių pozicijos A.Medviedevienė. Raštu parašęs pasiaiškinimą A.Kupčinskas teigė niekam jokio interviu nedavęs. Atėjęs į posėdį ir sužinojęs, kad komisijos pirmininkė turi žurnalistės ir mero pokalbio įrašą, meras atsisakė jo klausyti motyvuodamas tuo, kad pokalbis įrašytas neteisėtai, neperspėjus pašnekovo.Įraše A.Kupčinskas teigia nedalyvavęs susitikime su gyventojais dėl skaitiklio mokesčio, nes tuo metu buvo renginyje „Rasos“ gimnazijoje. Tačiau meras neturi ir nepateikė komisijos nariams jokių įrodymų apie tai, kad pokalbis įrašytas neteisėtai.

 

„Siūliau dar kartą atidėti posėdį ir aiškintis, ar pokalbio įrašas teisėtas, tačiau tam prieštaravo visi komisijos nariai“, - apgailestavo A.Medviedevienė. Ji teigė komisijos posėdyje pasijutusi tarsi generolas be kariuomenės. Politikė neslėpė suabejojusi, kam iš viso reikalinga tokia Etikos komisija, ir jau svarstė apie atsistatydinimą iš komisijos pirmininkės pareigų.„Vis dėlto manau, kad turiu likti. Aš savo pareigą atlikau taip, kaip privalėjau. Taip elgsiuosi ir toliau“, - nusprendė A.Medviedevienė.

 

Merui parūpo sliekai

 

Skambinant iš fiksuoto ryšio telefono, kuriuo kalbant galima įrašyti pokalbį, meras A.Kupčinskas dažniausiai neatsiliepia, tačiau mielai atsiliepia ir komentuoja skambinant mobiliuoju telefonu. Meras neabejotinai supranta, kad tokį pokalbį sunkiau įrašyti. Po Etikos komisijos posėdžio miesto vadovas taip pat nekėlė telefono ragelio skambinant iš fiksuoto ryšio telefono, o kalbėtis sutiko tik paskambinus iš mobiliojo. A.Kupčinskas nesutiko, kad poklabis su juo būtų įrašinėjamas. „Siūlau mažiau ieškoti sliekų“, - arogantiškai pareiškė meras, paprašytas pakomentuoti tai, kas vyko Etikos komisijos posėdyje.

 

Meras dar kartą bandė įrodyti, kad jokio interviu niekam nedavė. Pasiteiravus, kodėl to pokalbio įrašo nenorėjo išklausyti Etikos komisijoje, meras jau neneigė, jog toks interviu buvo.„Patikrinkime jį ekspertizėje. Aš gerai pamenu tą pokalbį. Niekas manęs neperspėjo, kad būsiu įrašinėjamas“, - įrodinėjo meras. Tačiau Kaunui vadovaujantis A.Kupčinskas pamiršo, kad Etikos komisija svarstė ne įrašo teisėtumą, o mero legesį. Įrašas rodo, kad meras melavo, ir su perspėjimu apie pokalbio įrašinėjimą tai neturi nieko bendro.

 

Klauso tik mero

 

Po posėdžio kalbinti etikos komisijos nariai vis dėlto nebuvo vieningi. Konservatorė Rimutė Prievelienė teisinosi negalinti kalbėti, nes dalyvauja svarbioje mokslinėje konferencijoje. Pasiteiravus, kodėl komisijos nariai nenorėjo išklausyti pokalbio su meru įrašo, konservatorė atkirto: „Nenorėjome klausyti, nes įrašas padarytas neteisėtai“.Tačiau R.Prievelienė nenorėjo paaiškinti, kodėl nebuvo išgirstas komisijos pirmininkės siūlymas atidėti posėdį ir išsiaiškinti visus neaiškumus. „Negaliu dabar apie tai diskutuoti, dalyvauju konferencijoje“, - nukreipė kalbą konservatorė.

 

Jos bendrapartietė Loreta Kudarienė neturėjo tokios tvirtos pozicijos, nors taip pat pripažino, kad sprendimas priimtas tik išklausius žodinį mero paaiškinimą. „Mums meras sakė, kad nebuvo perspėtas dėl įrašinėjimo“, - savo poziciją išsakė L.Kudarienė.Ji pripažino, kad A.Medviedevenė siūlė aiškinti įrašo padarymo aplinkybes. „Galbūt galima persvarstyti šitą klausimą. Gal ir padarėme klaidą, kad nesigilinome“, - prisipažino mero bendrapartietė.

 

Paklausius komisijos narių susidarė įspūdis, kad posėdyje daugiau kalbėta apie žurnalistus nei apie merą ir jo melą kauniečiams. Užuot svarstę, ar meras elgėsi etiškai, komisijos nariai be jokių įrodymų griebėsi teisti žurnalistus ir kažkodėl labai susirūpino jų etika.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-03-17 20:20
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media