2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Bukauskai savo Sidabrines vestuves šventė ant ugnikalnio...

2013-04-22
 
Sicilijoje

Sicilijoje

Gerimantas Statinis

 

Grįžęs iš kelionės po Siciliją, kur veikiančiame Stromboli ugnikalnyje iškėlė Kelionių ir pramogų klubo vėliavą, Vytautas Bukauskas laiške rašė:

 

„Su Seda jau 25 metai bendrame kelyje. Tą progą nutarėme „sulipti" į kokį nors mums naują kalną.

 

Kadangi šiuo metu ilgai kelionei laiko nebuvo pasirinkome savaitgalio išvyką į Siciliją. Ten dabar labai gražu ir kvapnu, pats medžių ir pievų žydėjimas. Tikra Lietuviška vasara. Oras + 20 C, vanduo apie +17C.

 

Etna, didžiausias Europos ugnikalnis, paskendęs vaismedžių žieduose, bet aktyviai rūksta, todėl kilti iki viršūnės negalima.

 

Lipome į kitą mažoje saloje veikiantį ugnikalnį - Stromboli. Tai vienintelis vulkanas Europoje, kuris aktyviai veikia nuo Antikos laikų. Kaip jis veržiasi ir šaudo galima stebėti nuo jo viršūnės. Įspūdinga, ypač naktį. Reikėtų gerai pagalvoti, kur pasaulyje galima rasti panašų kalną, kad būtų galima nuo viršūnės ir sąlyginai saugiai stebėti ugnikalnio veiklą.

 

Labai patiko, ypač keturmetei Mėtai - vos pavyko įkalbėti vietinius gidus, kad jai leistų lipti. Sakėme, kad jau buvo vulkanuose ir aukštyje virš 4 km. Nenorėjo patikėti, kad toks vaikas gali pats lipti ir nebijoti nakties, ugnies, sprogimų, sieros kvapo ir krintančių pelenų. Serpentinu ir uolomis Mėta bėgo pirmoji, susidraugavo su prancūzų šeima. Kai po 6 valandų kopimo nusileidom ji buvo vakaro didvyrė.

 

Stromboli yra Europos kalnas, todėl mažai tikėtina, kad kas iš tautiečių juo nesidomėjo. Bet jokių lietuviškų atsiliepimų ir aprašymų neradau. Bet kuriuo atveju mūsų vėliavos tikrai ten pabuvojo pirmą kartą.

 

Nuomota mašina per 3 paras su ekskursijomis ir pasivaikščiojimais aplėkėme beveik visą Siciliją ir kadangi pas juos dar ne sezonas, tai galėjome nakvoti turistiškai, paplūdimiuose po žvaigždėmis".

 

Priminsiu, kad prieš porą metų, mažoji Mėta Bukauskaitė, dalyvavo „Filipinai'11 M.Šalčiui atminti" ekspedicijoje ir su daugeliu jos narių ekstremaliomis sąlygomis įkopė į Apo ugnikalnį.

 

Sveikiname Bukauskus Sidabrinių vestuvių proga linkime įspūdingų ir nepakartojamų bendro gyvenimo kelionių!

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-04-22 11:36
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media