2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: T.Vencevičius: tokios akcijos padeda propaguoti sveiką gyvenseną

2010-02-05
 
Igno džiaugsmu užsikrėtė ir žurnalistas Vytaras Radzevičius

Igno džiaugsmu užsikrėtė ir žurnalistas Vytaras Radzevičius

Žurnalistai aktyviai dalyvauja akcijoje, skirtoje Tarptautinei kovos su vėžiu dienai paminėti.

 

Vasario 4 d. garsūs futbolininkai Valdas Ivanauskas ir Tomas Ražanauskas bei žurnalistai Tautvydas Vencevičius ir Vytaras Radzevičius Vilniaus universiteto vaikų ligoninės onkohematologijos centre lankė vėžiu sergančius vaikus. Jiems padovanojo specialiai sukurtus „Hummel“ futbolo marškinėlius su vaikų vardais.

 

Vaikai nenuilsdami ir kupini geros nuotaikos klausinėjo, ką valgo sportininkai, kiek kartų per dieną treniruojasi, ar kada vaikystėje yra kamuoliu išdaužę langus. Penkerių metukų Mažvydas, aistringas futbolo gerbėjas, prasitarė, kad atsisakė važiuoti namo, kad galėtų susitikti su žinomais futbolininkais. „O kodėl jūs atvažiavote be futbolininkų „maikių“?“ - svečių linksmai paklausė berniukas.

 

„Kai ėjome susitikti su vaikais, turėjau vieną nuomonę, o kai pamačiau tokią didelę šilumą, kovą ir tokį didelį optimizmą, man tai suteikė neapsakomai gerus jausmus. Čia visi, tiek vaikai, tiek tėvai, tiek personalas, mums atėjusiems parodė, kas yra didelė viltis,“ – pasakojo V. Ivanauskas.

 

T. Ražanauskui šis susitikimas su vėžiu sergančiais vaikais nebuvo pirmas. Futbolininko mama ilgus metus dirba Vilniaus universiteto vaikų ligoninės onkohematologijos centre.

 

„Mano mama čia dirba nuo pat pirmų šios ligoninės dienų. Kai dar gyvenau su tėvais, grįžusi po darbo namo, ji mums vis papasakodavo, kaip sekasi sergantiems vaikams kovoti su liga. Šiandien man buvo smagu stebėti šiuos vaikučius. Jie, kaip ir kiti vaikai lakstantys po kiemus, yra smalsūs, jiems viskas įdomu. Mano nuomone, ypač vaikai turi tikėti savo ateitimi, jiems reikia turėti gražių planų ir vilčių, kaip jų turime mes visi“, - sako T. Ražanauskas.

 

Žinomi sportininkai yra nusivylę, kad Lietuvoje mažai kalbama apie vėžio prevenciją. V. Ivanausko nuomone, Lietuvoje vėžio atvejų būtų kur kas mažiau, jei šalyje būtų imtasi aktyvios vėžio prevencijos kampanijos.

 

„Man teko stebėti Vokietijoje ir kitose šalyse, kaip masinės informavimo priemonės skelbia informaciją apie vėžinius susirgimus. Ten praktiškai kiekvieną dieną galėdavai išgirsti ar pamatyti kažką, kas susiję su skirtingais vėžio tipais, o pas mus to, dėl nežinomų priežasčių, nėra“, - teigia garsiame Vokietijos „Hamburg“ klube rungtyniavęs V.Ivanauskas.

Prie sergančių vėžiu vaikų lankymo prisidėjo ryškiausios Lietuvos futbolo rinktinės žvaigždės Tomas Danilevičius, Marius Stankevičius ir Deividas Šemberas, jie vaikams atsiuntė savo klubų – „Livorno“, „Sevilla“ ir Maskvos CSKA marškinėlius.

 

„Skatiname vaikus kuo daugiau sportuoti. Komandiniai žaidimai ne tik prisideda prie vaikų sveikatos, bet ir motyvuoja vaikus siekti užsibrėžto tikslo, praplečia draugų ratą. Norime atkreipti ir valdžios dėmesį, nes Lietuvoje stinga sporto aikštelių, kuriose vaikai galėtų sveikai praleisti savo laisvalaikį. Būtent kiemų aikštelėse, mokyklų stadionuose pirmuosius žingsnius žengia būsimos sporto žvaigždės", - Lietuvos rinktinės futbolininkų vardu sako komandos kapitonas T.Danilevičius.  

 

Šiuo metu Vilniaus universiteto vaikų ligoninės onkohematologijos centre gydosi per 30 vaikų, jų amžius nuo kelių mėnesių iki 18 metų.

 

Šiandien, vasario 5 d., „Sportimos“ arenoje 12 val. prasidėjo futbolo rungtynės tarp Lietuvos žurnalistų sąjungos Sporto žurnalistų klubo ir Lietuvos gydytojų rinktinių.

 

„Siekiame, kad ir Lietuvoje šie metai būtų skelbiami sveikos gyvensenos ir sveikos vaikystės metais.  Manome, kad tokios akcijos atkreips suaugusiųjų dėmesį ir privers labiau susimąstyti apie savo ir vaikų sveikatą, didesnį šeimos fizinį aktyvumą ir sveiką mitybą. Mes visi žinome, kad viršsvoris gali paskatinti onkologines, širdies, kraujagyslių ir kitas ligas, todėl būtina problemą spręsti tuojau pat, pradedant formuoti sveikos gyvensenos įgūdžius“,  - sako Tautvydas Vencevičius Lietuvos žurnalistų sąjungos Sporto klubo pirmininkas.

 

Kiekvienais metais daugiau kaip 12 milijonų žmonių pasaulyje išgirsta vėžio diagnozę.

 

„Gera naujiena tai, kad maždaug 70 procentų mūsų sveikatos priklauso nuo mūsų pačių - reikia daugiau mankštintis, išlaikyti normalų kūno svorį, nerūkyti ir vengti prirūkytų patalpų, riboti akloholio vartojimą ir kitaip save saugoti. 20 procentų mūsų sveikatos priklauso nuo genetikos ir tik 10 procentų nuo medicinos“, - sako Lietuvos gydytojų futbolo rinktinės prezidentas Romas Sabaliauskas.

 

Tarptautinė kovos su vėžiu organizacija UICC visame pasaulyje šiuos metus skelbia „Vėžio prevencijos metais“ ir ragina visuomenines sveikos gyvensenos ir vėžio prevencijos organizacijas informuoti žmones apie tai, kaip galima užkirsti kelią onkologinėms ligoms. Įveikligą.lt ir šio projekto autorius VšĮ „VIRTUS LT“ - kol kas vienintelės iš Lietuvos ne pelno siekiančių organizacijų, pasirašiusių po  „Pasauline kovos su vėžiu deklaracija“ ir siekia padidinti visuomenės informuotumą apie onkologinių ligų prevenciją. Tai jau padariusios beveik 1000 organizacijų iš viso pasaulio.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-02-05 12:59
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media