2024 m. gegužes 8 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Renginiai

*print*

Archyvas :: Tyrėjų naktį ekskursija po Baltijos jūrą Užupyje

2014-09-24
 
 

Baltijos aplinkos forumas rugsėjo 26 dienos vakarą kviečia vilniečius į interaktyvią ekskursiją po Baltijos jūrą Vilniaus širdyje - Užupyje. „Tai simbolinis mentalinis veiksmas, kuriuo mes norime pakviesti vilniečius iš arčiau susipažinti su vandens telkiniu, prie kurio paprastai praleidžiame vasaras. Mintimis kviesime nukeliauti nuo savo vonios kambario iki mėgstamo paplūdimio prie Baltijos jūros", - pasakoja renginio iniciatorė Rita Norvaišaitė.

 

Renginiu norima atkreipti dėmesį į tai, kad net ir būdami pakankamai toli - už 300 kilometrų ir daugiau, mes galime daryti įtaką jūrai, pavyzdžiui, - rinkdamiesi kasdienio naudojimo produktus. Pavojingos cheminės medžiagos iš šampūno vamzdžiais, upėmis nukeliauja į jūrą ir ją teršia. Simboliškai kelionę kviesime pradėti nuo Vilnelės kranto, čia įsikūrusiame Užupio meno inkubatoriuje.

 

Renginio metu patirti Baltijos jūros grožį susirinkusiems padės vaizdinės instaliacijos, Baltijos aplinkos forumo specialistai - ornitologas ir cheminių medžiagų ekspertė - pristatys Tyliojo pavasario istoriją (buvusią ir galimai įvyksiančią), o draugiškos aplinkai buitinės chemijos gamintojas „Probiosan" papasakos apie galimybę gaminti produktus be žmonėms ir aplinkai pavojingų medžiagų.

 

Apie Baltijos jūrą specialistai kalbės pasitelkdami garsią gamtosauginę Tyliojo pavasario (angl. Silent spring) istoriją, kuomet vienu metu dėl pesticidų naudojimo išmirė daug paukščių ir pavasarį, kai sparnuočiai labiausiai čiulba, jų praktiškai nesigirdėjo. Ar istorija nepasikartos su jau kitomis medžiagomis, kurių pilna mūsų buities produktuose, kosmetikoje? Baltijos jūra ne tik ošia, bet ir klega, gieda, riaumoja. Kas nutiks jei nebeliks gyvos dvasios ir stos tyla? Ką lemia mūsų kasdieniai sprendimai? Ar juos darome apgalvotai?

 

Renginio metu taip pat vyks dirbtuvės, kurių metu drauge su „Uoga Uoga" bus gaminami vonios burbulai be pavojingų cheminių medžiagų. Lankytojai juos galės parsinešti namo. Renginio dalyviai taip pat išmoks skaityti produktų etiketes - į ką atkreipti dėmesį, ko vengti.

 

Renginio kulminacija - Užupio meno inkubatoriaus rezidentės Jurgitos Jakubauskaitės (Absurdo idėjos) meninės instaliacijos Vilnelėje atidengimas. Meninis kūrinys ragins miestiečius prisėsti ir pamąstyti apie savo kasdienių veiksmų įtaką Baltijos jūrai, kuri šiuo metu tituluojama viena iš labiausiai užterštų jūrų pasaulyje. Kur prasideda Baltijos jūra? „Atsakymo derėtų ieškoti  gretimoje aplinkoje, kad ir - vonios kambaryje. Drauge su nuotekomis, lietaus vandeniu mes nuleidžiame gausybę teršalų, pavojingų cheminių medžiagų. Dalis jų nukeliauja iki pat mūsų mylimos Baltijos. Susisiekimas vonios kambarys-Baltijos jūra yra tik viena didesnės problemos istorija. Tą problemą galėtume vaizdžiai pavadinti Negalvoju ir širdies neskauda arba kitaip - neatsakingu vartojimu", - kūrinio idėją aiškina Baltijos aplinkos forumo aplinkosaugos komunikacijos specialistė Rita Norvaišaitė. „Yra toks momentas, kada tokiems apmąstymams turime daugiausiai laiko (visai kaip ir geriausiems žurnalams)" - šypteli menininkė Jurgita Jakubauskaitė. Instaliaciją įrengti padėjo santechnikos įrangos įmonė „Muresta".

 

Numatomos dvi interaktyvios ekskursijos sesijos 19 ir 20 valandomis. Norintys dalyvauti turėtų paskubėti registruotis el. paštu rita.norvaisaite@bef.lt. Instaliacijos atidengimas 21 val.

 

 

Daugiau informacijos:

Apie renginį, meninę instaliaciją: Rita Norvaišaitė, Baltijos aplinkos forumas, 862237720

Apie meninę instaliaciją: Jurgita Jakubauskaitė, Absurdo idėjos, 868440145

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-09-24 12:39
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media