2024 m. gegužes 3 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Prof. dr. Audriaus Plioplio šviesos skulptūrų parodos „SIBIRO SIELOS“ atidarymas

2023-06-12
 
2023 m. birželio 13 d., antradienis, 16 val. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Memorialinio departamento Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus padalinio Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso koplyčia-kolumbariumas (Žirmūnų g. 1F, Vilnius). Paroda veiks iki liepos 2 d. Ją bus galima aplankyti nuo antradienio iki sekmadienio 10-16 val.
Prof. dr. Audrius Plioplys gimė ir užaugo Kanadoje, Toronte, vėliau persikėlė į JAV. Baigęs medicinos studijas Čikagoje jis dirbo ne tik ligoninėse, specializavosi neurologijoje, bet ir pradėjo kurti savo neįprastus paveikslus, kurių pagrindu tapo neurologinių smegenų impulsų nuotraukos.
2011 m. A. Plioplys organizavo projektą „Viltis ir dvasia", kuris buvo skirtas paminėti trėmimo iš Baltijos šalių į Sibirą 70-metį ir šių žiaurumų aukas. Keturi autoriaus giminaičiai mirė per NKVD tardymus, aštuoni buvo ištremti į Sibirą. Pagrindinis projekto tikslas - informuoti visuomenę apie šiuos įvykius ir apie 20 milijonų nekaltų žmonių žūtį.
Autoriaus pastangų dėka buvo surinkta ir išsaugota daugiau kaip 400 laiškų ir nuotraukų, atsiųstų iš Sibiro į JAV, kurie buvo rasti ir išgelbėti nuo užmaršties. Šių laiškų turinys ir fotografijos atskleidė tragiškus Sibire atsidūrusių šeimų likimus. Iš šio projekto gimė ir šviesos skulptūrų ciklas „Sibiro sielos".
„Parodoje „Sibiro sielos" vaizdai susideda iš neuronų profilių, susipynusių su mano smegenų magnetinio rezonanso nuotraukomis ir elektroencefalogramomis. Būtent šie platūs, persidengiantys neuronų tinklai užkoduoja mūsų prisiminimus, įskaitant prisiminimus apie tuos, kurie mums buvo brangūs. Pridedami į Sibirą ištremtųjų portretai, jų ranka rašyti laiškai. Portretų išdėstymas gilesniuose sluoksniuose suteikia jiems miglotą, vaiduoklio išvaizdą. Jei kas nors Jus prisimena po to, kai mirštate, tam tikra prasme esate nemirtingas. Naudodamas savo neuronų modelius ir tinklus, aš stengiuosi suteikti šiems asmenims nemirtingumo".
Kontaktinis asmuo:
Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus vyresnioji patarėja muziejinei veiklai Ramunė Driaučiūnaitė.
El.p. ramune.driauciunaite@genocid.lt,
Tel. 8646 50097
Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-06-12 10:12
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media