2024 m. balandžio 29 d., Pirmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: VU biblioteka vasarą pasitinka įsimintinomis parodomis

2016-06-03
 
 

2016-uosius metus Lietuvos Respublikos Seimas yra paskelbęs bibliotekų metais. Siekdama paminėti šį įvykį VU biblioteka pristatys net dvi įsimintinas parodas, skirtas mecenatystei ir bibliotekų istorijai. Tad jau birželio 8 d. 16 val. visi maloniai kviečiami atvykti į parodų Libri de libris („Knygos apie knygas") ir Hinc itur ad astra: dovanotojų pėdsakais Vilniaus universiteto bibliotekoje atidarymą bibliotekos P. Smuglevičiaus salėje.

Lankytojai turės išskirtinę galimybę pamatyti VU bibliotekos fonduose saugomus kultūros paveldo, vienetinius archyvinius dokumentus, reikšmingus visos Lietuvos mokslo ir kultūros raidai.

Libri de libris parodoje P. Smuglevičiaus salėje svečiai bus supažindinti su pirmųjų pasaulyje atminties institucijų - didžiosios Aleksandrijos bibliotekos ir garsiųjų Europos bibliotekų (Vatikano, Sorbonos, Oksfordo ir kt.) - istorija ir ištakomis, spausdintos knygos atsiradimu bei raida, galės išvysti XVI-XVII a. autorių veikalus iš bibliotekininkystės srities. 

Ypatingai akį patraukti turėtų parodoje eksponuojama seniausia Lietuvoje esanti spausdinta knyga Rabano Mauro (apie 780-856) De sermonum proprietate, sive Opus de universo („Apie kalbų ypatingumą, arba Veikalas apie visumą"), išleista 1467 metais. Parodą taip pat papildys įvairių Europos valdovų, didikų ir popiežių asmeninių bibliotekų knygos, puoštos nuosavybę liudijančiais auksintais superekslibrisais, bei Vilniaus jėzuitų akademijai garsių asmenų ir mecenatų dovanotos knygos.

Antroji paroda, Hinc itur ad astra: dovanotojų pėdsakais, rengiama senojoje astronomijos observatorijoje - Vilniaus universiteto bibliotekos Baltojoje salėje. Čia bus pristatytos dovanos bei užrašymai, atsispindintys VU bibliotekos saugomuose rašytiniuose šaltiniuose.

Viena pagrindinių VU rėmėjų - kunigaikštienė Elžbieta Magdalena Oginskytė-Puzinienė, kurios dėka XVIII a. Vilniaus universiteto observatorija įsigijo astronominius prietaisus. Ši vienos ryškiausių Lietuvos mecenačių dovana yra reikšminga ne tik Vilniaus universiteto observatorijos įsteigimui, bet ir astronomijos mokslo plėtrai visame krašte.

Parodoje bus galima pamatyti ne tik su E. Oginskyte-Puziniene susijusius rankraščius, bet ir kitų privačių asmenų (valdovų, didikų, bajorų ir miestiečių) dovanojimo dokumentus, testamentus. Taip pat bus eksponuojami dokumentai, atspindintys dovanojimo reiškinį Bažnyčios institucijoms - ne tik dovanojimus ir dotacijas liudijantys dokumentai, bet ir bažnytinės knygos, kuriuose buvo fiksuojamos šios dovanos, padėkos raštai ir pan.

Parodos organizatoriai žada lankytojams ne tik įdomią ekspoziciją, bet ir įsimintiną atidarymą, kuriame laukia įspūdingos staigmenos ir netikėtumai.

 

Daugiau informacijos:

Indrė Zalieskienė

Vilniaus universiteto biblioteka

Komunikacijos ir informacijos skyrius

Tel. (8 5) 268 7133;

El.p. indre.zalieskiene@mb.vu.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-06-03 11:13
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media