2024 m. balandžio 28 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Žurnalistai kviečiami į parodos lietuvos medalio kūrėjų stovykla “Via Baltica” atidarymą

2014-11-02
 
 

Lapkričio 5 d. 17 val. Šv.Jono gatvės galerijoje atidaroma Lietuvos medalio kūrėjų stovyklos paroda „Via Baltica".

 Projekto kuratorė Neringa Markauskaitė taip pristato medalininkų stovyklos parodą.

Šiais metais Lietuvos medalio kūrėjų stovykla minėjo 30-ties metų sukaktį.  Kaip ir kasmet stovykla vyko Telšiuose. Stovykloje dalyvavo dalininkai: Petras Gintalas, Remigija Vaitkutė (kuratoriai), Antanas Olbutas, Romualdas Inčirauskas, Petras Repšys, Stasys Leonas Makaraitis, Saulius Bertulis, Petras Baronas, Danius Drulys, Skaistė Žilienė, Tamara Janova, Eglė Čėjauskaitė-Gintalė, Gvidas Latakas, taip pat dailininkai iš Latvijos, Lenkijos ir Rusijos: Māra Kalņina iš Rezeknės, Janas Szczypka ir Małgorzata Wiśniewska iš Gdansko, Sebastianas Piotras Mikołajczak iš Torūnės, Michailas Matvejev ir Nadežda Matvejeva iš Kaliningrado. Stovykloje taip pat dalyvavo ir Vilniaus dailės akademijos Telšių fakultetą baigę jauniausios kartos dailininkai: Jurgis Paulauskas, Roberta Vrubliauskaitė, Justina Bukantaitė, taip pat šiame fakultete besimokantis Remigijus Skersis.

 Stovykloje buvo skiriamas dėmesys medalio liejimui iš metalo. Pastarąją idėją dailininkai puoselėdavo ir pirmosiose stovyklose. Liejimo patirtimi dalinosi skulptorius iš Latvijos Kaārlis Alainis, kuris stovyklos dalyviams ir kitiems medalio meno gerbėjams surengė liejimo iš ketaus demonstravimą. Kaip ir daugelį metų, stovyklos rengėjai buvo Vilniaus dailės akademijos Telšių fakultetas ir Žemaičių muziejus „Alka". Paprastai dailininkai stovyklose sukuria po kelis ir daugiau medalių. Kiekvienais metais jie eksponuojami baigiamojoje stovyklos parodoje, kuri tradiciškai vyksta „Alkos" muziejuje.

 Šv. Jono gatvės galerijoje paroda surengta šios stovyklos parodos pagrindu. Dailininkų kūryba apima kelias kryptis, kurios perteikia Via Baltica temą. Sukurtuose medaliuose autoriai įprasmino 1989 m. vykusią Baltijos kelio akciją, taip pat Europos žemėlapyje pažymėtą kelią (Via Baltica), kuris jų kūryboje perteikia prie Baltijos jūros esančias šalis. Kiti medaliai yra susiję su Lietuvos, ir Žemaitijos istorija, su vyskupu Merkeliu Giedraičiu, Kristijonu Donelaičiu, Dionizu Poška, Tadu Kosciuška ir kitomis plačiai žinomomis asmenybėmis.

 Lietuvos ir užsienio medalio kūrėjai perteikia platų plastinės raiškos spektrą: nuo portreto iki siužetinės kompozicijos, nuo reljefo iki sudėtingų formų, kuriose galima įžvelgti ir skulptūrinį monumentalumą, ir smulkų nugludintos formos paviršių, klasikinio ir modernistinio piešinio pėdsakus. Sukurti medaliai yra išsaugoję dvipusę struktūrą, kurią galima atpažinti ir modernistinėse kompozicijose. Paroda supažindina su medalio meno kryptimis, kurios paremtos istorinėmis medalio studijomis, atsinaujinančia meninės formos raiška, taip pat su meistrišku atlikimu. Tai leidžia patikėti medalio meno ilgaamžiškumu.

Paroda veiks: nuo 2014 m. lapkričio 5 d. iki 2014 m. lapkričio 22 d.                                             

Galerijos darbo laikas: II - V nuo 12 iki 19 val.; VI nuo 12 iki 16 val.                       

 Šv.Jono gatvės galerijos

Parodų organizatoriai

Šv.Jono g. 11, Vilnius, Tel/faks. 85 212 41 54

El. p. sv.jono.galerija@gmail.com

www.svjonogatvesgalerija.com

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-11-02 09:59
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media