2024 m. gegužes 2 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Kino dokumentikos vakaras, skirtas muzikams

2013-10-08
 
Kompozitorius Jonas Nabaža. Valerijaus Koreškovo nuotrauka

Kompozitorius Jonas Nabaža. Valerijaus Koreškovo nuotrauka

 

Kornelija Ežerskytė  

Spalio 9 d. (trečiadienį) 18 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejus vėl kviečia rinktis kino dokumentikos mylėtojus. Rudeninį trečiadienio vakarų ciklą „Menininkų portretai" tęsia dar du įdomūs susitikimai.

Dokumentikos kūrėjai Juozas Matonis ir Vytautas Damaševičius šįkart kviečia į dviejų filmų peržiūrą. Tai du įdomūs pasakojimai apie Čiurlionio kvartetą (Saulių Kiškį, Rimantą Šiugždinį ir Aloyzą Grižą) ir kompozitorių Joną Nabažą (1907-2002).

Apie J.Nabažą, tikrą dvasios grynuolį, buvusi jo studentė muzikologė Ona Narbutienė yra sakiusi, jog nepaisant visų išgyventų permainų, istorinių lūžių, Nabažo būta labai harmoningos asmenybės. O kokius iškilaus menininko portreto bruožus pavyko užfiksuoti dokumentikos kūrėjams?

Prieš dvi savaites startavęs pirmasis šio projekto renginys - virtuali pažintis su trimis iškiliais dailininkais Rimtautu Gibavičiumi, Vytautu Kalinausku, Teodoru Valaičiu- sulaukė ypač didelio susidomėjimo.

Iš viso projekto metu bus surengta 11 kino vakarų, kuriuose bus prisiminti ir pagerbti 33 jau iškeliavę Anapilin garsūs Lietuvos menininkai.

„Šiemet sukako 20 metų, kai kuriame „Menininkų portretų" ciklą. Ką tik baigėme montuoti šimtąjį šio ciklo filmą. Deja, iš šimto iškilių menininkų, kuriuos užfiksavome vaizdajuostėje, daugiau kaip trys dešimtys išėjo Anapilin. Artėjančios Vėlinės ir Adventas - deramas laikas prisiminti tas kultūros asmenybes, kurių jau nėra su mumis", - sako kino dokumentininkas Juozas Matonis.

Šis kino dokumentikos vakarų ciklas rengiamas muziejaus iniciatyva. Projektą iš dalies remia Kultūros rėmimo fondas. M.ir J. Šlapelių muziejuje 11 vakarų bus rodoma po tris pusvalandžio trukmės videofilmus.

Prieš du dešimtmečius nutrūkus Lietuvos kino studijos dokumentikos padalinio veiklai, ilgamečiai kino dokumentininkai Juozas Matonis ir Vytautas Damaševičius ėmėsi savarankiškai prodiusuoti dokumentinius kino filmus kultūros ir meno, istorijos, paveldo, neįgalių žmonių  integracijos, visuomeninių aktualijų temomis. Ciklą „Menininkų portretai" šiuo metu sudaro 100 videofilmų, kuriuose užfiksuotos žymiausios XX-ojo amžiaus pabaigos kūrybinės asmenybės - tapytojai, grafikai, skulptoriai, muzikai, kompozitoriai, kinematografininkai.

Kviečiame į kino dokumentikos vakarus ypatingoje erdvėje- Marijos ir Jurgio Šlapelių pėdsakus išsaugojusiame name (Pilies g. 40, Vilnius).

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-10-09 17:10
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media