2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA renginiai

*print*

Archyvas :: Vilniaus Rotušės aikštėje įvyko 19-ojo nacionalinio fotografijų konkurso „Lietuvos spaudos fotografija 2020“ nugalėtojų apdovanojimo ceremonija.

2020-05-23
 
Nepaisant visų pastarojo meto negandų šį penktadienį, gegužės 22 dieną Vilniaus Rotušės aikštėje įvyko devynioliktojo konkurso „Lietuvos spaudos fotografija" nugalėtojų apdovanojimai. 
"Auksiniai kadrai" šiemet buvo įteikti septyniems fotografams - Sauliui Žiūrai, Andriui Repšiui, Tadui Kazakevičiui, Kęstučiui Vanagui, Ievai Budzeikaitei, Rolandui Parafinavičiui bei Ramūnui Danisevičiui. 
Be to, tradiciškai, iš visų į metraštį bei parodą patekusių nuotraukų spaudos fotografai patys išrinko jiems labiausiai patikusį kadrą, kurio autoriui - Ričardui Grigui atiteko „Kolegų prizas". Ši tradicija itin svarbi spaudos fotografų bendruomenei - tai galimybė kasmet pažymėti vieno iš kolegų talentą, gerą akį, greitą reakciją ir sąmojį.
Taip pat ilgamečiui "Lietuvos spaudos fotografijos" konkurso organizatoriui Jonui Staseliui buvo įteiktas Lietuvos žurnalistų sąjungos medalis "Už nuopelnus žurnalistikai", skirtas pažymetį jo asmeninį svarų indelį ginant ir plėtojant spaudos ir žodžio laisvę. 
Renginyje dalyvavo bei teikė apdovanojimus Vilniaus meras Remigijus Šimašius, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, taip pat ištikimi "Lietuvos spaudos fotografijos" konkurso rėmėjai UAB "Foto123" vadovas Andrius Repšys, AB "INTER RAO Lietuva" komunikacijos vadovas Juozas Ruzgys bei advokatas Gintautas Bartkus.
Vieni pagrindinių konkurso „Lietuvos spaudos fotografija" tikslų - skatinti šalies fotografus ieškoti savito žvilgsnio į reikšmingus įvykius ir gyvenimą mūsų šalyje, bei atsakingai rengti sąžiningą vaizdinę informaciją. 
Konkursas "Lietuvos spaudos fotografija" pasauliniame kontekste nėra unikalus reiškinys - nacionaliniai spaudos fotografijos konkursai rengiami daugelyje pasaulio šalių, taip pat vyksta ir keli tarptautiniai konkursai. Vieno pagrindinių - Pasaulio Spaudos Fotografijos konkurso (World Press Photo) finalistu šiemet, po 42 metų pertraukos vėl tapo Lietuvos atstovas. 
"Džiaugiamės, kad ir "Lietuvos spaudos fotografijos" konkurso žiuri įvertino kolegos Tado Kazakevičiaus seriją - ji tapo temos "Fotopasakojimas ir Reportažas" nugalėtoja. Turime vilties, jog mūsų rengiamas nacionalinis konkursas yra svarbus Lietuvos spaudos fotografijos vystymuisi ir suteiks dar ne vienam kolegai postūmio kurti išskirtinius darbus bei dalintis jais ne tik su Lietuvos, bet ir su viso pasaulio žiūrovais" - teigia Lietuvos Žurnalistų Sąjungos Spaudos fotografų skyriaus pirmininkė Evgenia Levin.
Konkursas „Lietuvos spaudos fotografija" ne tik skatina fotografus vis naujai pažvelgti į savo kūrybą, bet ir pats nuolat keičiasi. Šiemet VšĮ Lietuvos spaudos fotografų klubas, rengęs nacionalinį konkursą nuo 2002 metų, konkurso organizavimo įgaliojimus perduoda Lietuvos žurnalistų sąjungai ir jos „Spaudos fotografų" skyriui bei Nacionalinei žurnalistų kūrėjų asociacijai. Šių metų konkursas įvyko dar bendradarbiaujant visom trim organizacijom. 
"Fotografija šiandien mūsų gyvenime yra dažnai žymiai svarbesnė už tekstą. - apie šiuos pasikeitimus sako Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius - Tačiau spaudos fotografijos konkursas kasmet apjungia visas geriausias žurnalistikos tradicijas, todėl Lietuvos žurnalistų sąjunga labai didžiuojasi galėdama organizuoti konkursą ir pagerbti "Auksinio kadro" laureatus".
Šiemet 123 fotografai iš visos Lietuvos konkursui pateikė virš 3700 nuotraukų. Kaip ir kasmet, konkursui pateiktas fotografijas vertino kompetentinga tarptautinė komisija, kurios nariais šiemet tapo profesionalūs fotografai Stefano Schirato (Italija), Sergey Maksimyšin (Rusija), Artūras Morozovas (Lietuva); žurnalo „Moteris" vyr. redaktorė Ieva Rekštytė - Matuliauskė bei jaunojo kūrėjo premijos laureatė, režisierė Aistė Žegulytė. Komisija ypatingai džiaugėsi įdomių ir netikėtų kadrų gausa „Portreto", „Kultūros ir pramogų" bei „Kariuomenės" kategorijose. 
Be to, įspūdį paliko fotopasakojimų ir reportažų įvairovė ir pamažu auganti serijų meninė bei naratyvo dėliojimo kokybė. Komisijos nariai linkėjo Lietuvos spaudos fotografams drąsos ir ryžto patiems kelti klausimus, ieškoti temų ir naujų pasakojimo formų. 
"Linkiu, kad daugiau fotografų susidomėtų fotopasakojimo žanru, tam skirtų laiko, nes turbūt tik laikas sustabdytame kadre išgrynina minties gylį ir per tai sugeba išsaugoti, tą sustabdytą žvilgsnį laike." - sakė režisierė A. Žegulytė.
"Suprantama, jog bet kokią fotografiją reikėtų vertinti ne tik tuo metu, kai ji yra aktuali, bet ir iš laiko perspektyvos. Kasmet žiūrint kolegų užfiksuotus ne vien svarbiausius įvykius, o ir žmonių veidus, miestus, gamtą - per beveik du dešimtmečius Lietuvos spaudos fotografijos parodose ir albumuose galime rasti įamžintą mūsų visų mąstymo ir matymo kaitą, politinę, kultūrinę ir ekonominę šalies raidą. Kartu su kolegomis ruošdami jau devynioliktą spaudos fotografijos metraštį ir parodą vėl įsitikinome, kad tokiu būdu prisidedame prie autentiško Lietuvos istorijos įamžinimo. - sako E. Levin.
Paroda „Lietuvos spaudos fotografija 2020" Vilniaus rotušėje bus eksponuojama iki gegužės 30 dienos - vėliau paroda keliaus į kitus Lietuvos miestus.

 

KONKURSO „LIETUVOS SPAUDOS FOTOGRAFIJA 2020" NUGALĖTOJAI
Tema: Naujienos
Saulius Žiūra, Vilniaus miesto savivaldybė, ziura.eu
Tema: Gyvenimas (temos rėmėjas - Vilniaus miesto savivaldybė)
Andrius Repšys, likelithuania.lt
Tema: Portretas
Tadas Kazakevičius, tadaskazakevicius.com
Tema: Kultūra ir Pramogos (temos rėmėjas - viešbutis "Amberton")
Kęstutis Vanagas
Tema: Kariuomenė (temos rėmėjas - LR Krašto apsaugos ministerija)
Ieva Budzeikaitė, Lietuvos kariuomenė, budzeikaite.lt
Tema: Sportas (temos rėmėjas - UAB "Foto123")
Rolandas Parafinavičius
Tema: GAMTA IR JOS APSAUGA (temos rėmėjas - AB "INTER RAO Lietuva")
Ramūnas Danisevičius, "Lietuvos rytas", danisevicius.lt
Tema: REPORTAŽAS IR FOTOPASAKOJIMAS (temos rėmėjas - Nacionalinė Žurnalistų Kūrėjų Asociacija)
Tadas Kazakevičius, tadaskazakevicius.com
Kolegų prizas (rėmėjas - advokatas Gintautas Bartkus)
Ričardas Grigas, Laikraštis "Atspindžiai"

 

 

Daugiau informacijos:
Evgenia Levin
LŽS „Spaudos fotografų" skyriaus pirmininkė
tel.: +37060980667
el.p.: el@zeneka.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-05-23 10:57
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media