2024 m. gegužes 6 d., Pirmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Spaudos konferencija – diskusija „Savižudybių galima išvengti“

2015-09-09
 
 

Rugsėjo 10-ąją pasaulio bendruomenė mini Pasaulinę savižudybių prevencijos dieną. Šia diena pradedamas ir Atviros psichiatrijos mėnuo - nauja iniciatyva, kuria siekiama mažinti psichiatrijos bei psichikos sutrikimų stigmą, praveriant duris į psichiatrijos įstaigas. Žiniasklaidos atstovai kviečiami į spaudos konferenciją „Savižudybių galima  išvengti", kuri vyks rugsėjo 10 d. 11 val. Valstybiniame psichikos sveikatos centre Parko g. 21, administracinio pastato III a. (anksčiau - Parko g. 15), Vilniuje.

               Savižudybių skaičius Lietuvoje per pastaruosius 11 metų sumažėjo 40 proc., tačiau išlieka labai didelis. Apie tai ką galime padaryti, kad išsaugotume žmonių gyvybes spaudos konferencijoje kalbės psichiatrai, kiti psichikos sveikatos specialistai, visuomeninių organizacijų ir valstybės įstaigų atstovai.

               Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) naujausioje 2014 m. tikslinėje ataskaitoje paragino imtis nuoseklių ir kompleksinių priemonių. Joje paminėtos svarbios  savižudybių priežastys - tai psichikos sutrikimai ir žalingas  alkoholio vartojimas, kuriuos gydant galima sumažinti  savižudybių skaičių. „Negydoma psichikos liga smarkiai padidina savižudybės riziką. Sunkūs simptomai, pavyzdžiui, haliucinacijos, kliedesiai, depresijai būdingas beprasmybės ir nevilties jausmas, labai pavojingi. Esant savižudybės rizikai pacientas psichiatrijos ligoninėje gali būti gydomas priverstinai. Numalšinus ligos simptomus, susilpnėja arba išnyksta mintys apie savižudybę", - teigia VšĮ Psichikos sveikatos iniciatyva direktorė Nijolė Goštautaitė Midttun.

               Lietuvoje dėl psichikos sveikatos sutrikimų kasmet gydoma apie 150 tūkst. pacientų. Teigiami psichikos sveikatos priežiūros sistemos pokyčiai iš dalies sutapo su savižudybių skaičiaus mažėjimu: 2000 m.  jų skaičius buvo 46,6/ 100 tūkst. gyventojų, o 2014 m. sumažėjo iki 31,7/100 tūkst. gyventojų. „Jeigu būtų pavykę tuo pat metu sumažinti ir alkoholio vartojimą, gyvybių būtų išgelbėta daugiau", - teigia gydytoja.

               Spaudos konferencijos metu bus pristatyti ir Atviros psichiatrijos mėnesio renginiai.  

Spaudos konferencijos  programa:

Atviros psichiatrijos mėnuo: Apie minčių ekologiją. Janina Utkuvienė, Valstybinio psichikos sveikatos centro Informacijos ir ryšių skyriaus vedėja.

Savižudybių galima išvengti. Nijolė Goštautaitė Midttun, VšĮ „Psichikos sveikatos iniciatyva" direktorė.

Savižudybių prevencijos biuro veikla. Ona Davidonienė, Valstybinio psichikos sveikatos centro direktorė, Rūta Kęstutienė ir Rimantas Misevičius VPSC Savižudybių prevencijos biuro vyriausieji specialistai.

Būti ne tik šalia, būti kartu. Vaidotas Nikžentaitis, Lietuvos sutrikusios psichikos žmonių globos bendrijos vadovas ir Algė Nariūnienė, Pagalbos ir informacijos šeimai tarnybos direktorė.  

 

Daugiau informacijos:

Nijolė Goštautaitė Midttun, VšĮ „Psichikos sveikatos iniciatyva" direktorė +370 698 04522

https://www.facebook.com/pages/Atviros-psichiatrijos-mėnuo/697867910312692
Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-09-09 09:39
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media