2024 m. balandžio 29 d., Pirmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Spaudos konferencija - diskusija "Prostatos vėžys: jei tai būtum tu?"

2014-05-19
 
 

Artėjanti Tėvo diena Seime bus paminėta renginiais, kuriais siekiama atkreipti visuomenės ir specialistų dėmesį į kritinę dažniausiai diagnozuojamos Lietuvos vyrų vėžio formos - prostatos vėžio - situaciją.

Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugija gegužės 26 d. 12 val. kviečia į spaudos konferenciją „Prostatos vėžys: jei tai būtum tu?". Spaudos konferencija vyks Seimo Spaudos konferencijų salėje (įėjimas per II rūmus, II aukštas).

Statistiniai duomenys atskleidžia sukrečiančius faktus. Mūsų šalyje vyrai gyvena trumpiausiai Europoje. Beveik 22 proc. vyrų mirtingumo sudaro piktybiniai navikai, iš jų 13 proc. - prostatos vėžys. Didžiulį nerimą kelia, kad nuo 2001 m. Lietuvoje buvo stebimas ženkliai didėjantis sergamumas prostatos vėžiu - Vilniuje ligos atvejų skaičius 1000-iui vyrų išaugo beveik 6 kartus.

Prostatos vėžys sudaro trečdalį visų Lietuvos vyrams diagnozuojamų vėžio atvejų: šią diagnozę kasmet išgirsta beveik 3000 Lietuvos vyrų, maždaug tūkstančiui iš jų nustatomas jau trečios-ketvirtos stadijos vėžys, 500-600 vyrų nuo prostatos vėžio miršta. Iš onkologinių ligų tai dažniausia vyrų mirties priežastis. Be to, mirtingumas nuo prostatos vėžio Lietuvoje vienas didžiausių Europoje. Pagal šį rodiklį mes gerokai lenkiame netgi tokias šalis, kaip Rumunija, Bulgarija, Vengrija, o atotrūkis nuo Vakarų Europos šalių - daugiau nei 1,5 karto.

Vyrai prostatos vėžiu paprastai ima sirgti nuo 45 metų, tai darbingi, kupini jėgų, savo šeimai labai reikalingi žmonės. Ar įmanoma išgelbėti jų gyvybes? Taip, jei Lietuvoje būtų prieinama reikiama individualizuota medicininė pagalba, kurią gauna Vakarų šalių vyrai. Sibiro šalčių užgrūdintas uteniškis Vytautas Rožė - vienas iš nedaugelio tokių laimingųjų, dalyvavęs projekte, kuris suteikė jam galimybę gauti reikiamų vaistų. Operacija, švitinimas, išsemtos visos gydymo galimybės. Nežinia, kuo viskas būtų pasibaigę, jeigu ne naujoji taikinių terapija. Tačiau vyras prisipažįsta, kad jaučiasi nejaukiai žinodamas, kad šie „išlikimo vaistai", skirtingai nei jam, neprieinami daugumai jo likimo draugų.

Panašiai jaučiasi medikai, priversti spręsti, kuriam ligoniui skirti modernų gydymo būdą, o kurį toliau bandyti gydyti varginančiais ir ne visada efektyviais standartiniais būdais. Pasak Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Onkourologijos poskyrio gydytojo urologo onkologo Algimanto Sruogio, vaistas, kuriuo gydomas V. Rožė, mūsų šalyje pasiekiamas tik saujelei pacientų ir tik specialios „Vilties programos" (nemokama programa pacientams, kuriems nėra kitų gydymo galimybių) dėka, kurios suteikia medikamentą žmonėms nemokamai.

„Mūsų gydymas kartais yra archajiškas, dėl to mes ir negalime užtikrinti šiuolaikiškos ir efektyvios pagalbos pacientams", - antrina Lietuvos urologų draugijos prezidentas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų Urologijos klinikos vadovas prof. dr. Mindaugas Jievaltas. Mediko vardijamas sąrašas, kuriose prostatos vėžio gydymo ir diagnostikos srityse mes atsiliekame net iki 15 metų, ilgesnis nei norėtųsi.

Spaudos konferencijoje medikai, pacientų organizacijų atstovai pasidalins savo įžvalgomis apie kritinę situaciją, susidariusią Lietuvoje dėl sergamumo onkologinėmis ligomis, diskutuos, kokių neatidėliotinų veiksmų reikėtų imtis, kad pagal mirtingumą nuo prostatos vėžio priartėtume bent prie Europos Sąjungos vidurkio. Taip pat susirinkusieji turės galimybę pirmieji išvysti, kaip atrodo greitieji prostatos vėžį nustatantys testai, kuriuos galima pasidaryti namuose.

Renginio metu bus atidaryta fotografijų paroda „Iš meilės tėčiui", kuria siekiama dar kartą parodyti ir priminti Lietuvos vyrams, kad jie reikalingi savo šeimoms. Paroda suteikia unikalią galimybę pamatyti garsių Lietuvos tėčių portretus, sukurtus ne mažiau garsių fotomenininkų.

Apie savo dalyvavimą prašome pranešti iki gegužės 21 d. el. paštu info@medinfocentras.lt arba tel. 86 98 86 512. Būtinai susisiekite, jeigu Jums reikalingas leidimas įėjimui į Seimą.

 

Daugiau informacijos:

Jūratė Saveikienė, projektų vadovė

Medicinos informacijos centras

8 698 86 512

info@medinfocentras.lt

www.medinfocentras.lt

 

 

 

 

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-05-19 10:39
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media