2024 m. gegužes 4 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Vasario 10-ąją išaiškės 2013 m. kūrybiškiausių knygų dvyliktukas

2014-02-04
 
Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas

Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas

 

Kaip kasmet, Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas rengia praėjusiais metais išleistų kūrybiškiausių knygų dvyliktuko rinkimus ir skirs premiją kūrybiškiausios knygos autoriui. Tai jau dvyliktasis konkursas ir dvyliktoji premija (įsteigta 2003 m.)

LLTI konkursas neribojamas apriorinių žanro, amžiaus, tematikos ir panašių parametrų, čia svarbiausias kūrybiškumo - literatūrinės vertės kriterijus. Atrenkant knygas į dvyliktuką diskutuoja, vertina literatūrologinės institucijos atstovai, tai yra žmonės, kurie ilgus metus profesionaliai tyrinėja literatūrą ir kurių kvalifikacijos įvertintos moksliniais laipsniais bei vardais. Tuo jis išsiskiria iš kitų literatūrinių konkursų, kurie paprastai orientuojami į siauresnius literatūros barus arba remiasi kitokiais kriterijais (pavyzdžiui, „Metų knyga", „Poezijos pavasario", „Jotvingių", Antano Baranausko, Jurgos Ivanauskaitės, ir kt.).

Pagal LLTI literatūrinės premijos nuostatus, visi LLTI literatūrologai gali siūlyti premijos kandidatus. Pirmasis konkurso etapas pasibaigs vasario 10 d. (pirmadienį), kai per Šiuolaikinės literatūros skyriaus surengtą aptarimą ir išaiškės 2013 m. kūrybiškiausių knygų sąrašas.

Tą pačią dieną, vasario 10 d., 16 val. Lietuvių literatūros ir tautosakos institute (Antakalnio g. 6), 1-ojo aukšto salėje įvyks spaudos konferencija, kurios metu literatūrologai atsakys į susidomėjusių žurnalistų klausimus.

Pasak Šiuolaikinės literatūros skyriaus vyriausiojo mokslo darbuotojo, vieno iš konkurso rengėjų prof. Algio Kalėdos, atrenkant knygas siekiama kuo plačiau apžvelgti atitinkamais metais publikuotų grožinės literatūros ir eseistikos leidinių lauką. Paprastai didesnio dėmesio sulaukia apie 50 leidinių, o po pirmojo aptarimo etapo į dvyliktuką pretenduoja apie 20-25 knygos. Šio konkurso privalumas - tai, kad į dvyliktuką telpa ne taip jau mažai knygų, ir tai leidžia išskleisti, suderinti subjektyvius požiūrius, kurie neišvengiami vertinant literatūrą. Be to, turint dvyliktuką, galima rekomenduoti skaitytojams perskaityti po vieną vertingą lietuvių autoriaus knygą kas mėnesį!

Paklaustas, kas telpa į „kūrybiškumo" sąvoką, A. Kalėda prisimena, kaip šią sąvoką apibrėžė konkurso sumanytojas iškilus literatūrologas Vytautas Kubilius: o jis esą akcentavo vaizduotės, intelekto laisvę, dvasinį naujumą, stiliaus, meninio braižo originalumą. Šiais aspektais grindžiami vertės, meninio sugestyvumo kriterijai. Renkant dvyliktuką labai svarbus ir tiek konkretaus autoriaus kūrybos, tiek šiuolaikinės lietuvių literatūros kontekstas.

Po konkurso pirmojo etapo LLTI direktoriaus patvirtinta 11 asmenų komisija  slaptu balsavimu išrinks laureatą, kuris bus paskelbtas 2014 m. Vilniaus knygų mugėje, o apdovanotas minint kovo 11-ąją Vileišių rūmuose. Nuo 2010-ųjų LLTI konkurso laureatais yra tapę Valdas Papievis už romaną „Eiti", Donatas Kajokas už eilėraščių rinkinį „Kurčiam asiliukui" ir Gytis Norvilas už eilėraščių rinkinį „Išlydžių zonos".

 

Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas tautosakos institutas

Tel.: pasiteirauti 8 640 27873

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-02-04 17:18
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media