2024 m. gegužes 9 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Spaudos konferencija: Įsimintiniausio Kauno menininko 2013 – kompozitorės Dalios Kairaitytės pagerbimo ceremonija

2014-01-09
 
Kompozitorė Dalia Kairaitytė

Kompozitorė Dalia Kairaitytė

 

Rasa Veiverienė,

Kauno menininkų namai

 

Penktadienį, 2014 m. sausio 10 d., 17 val. Kauno menininkų namuose (V.Putvinskio g.56) Mūzų svetainėje vyks Įsimintiniausio Kauno menininko 2013 - kompozitorės Dalios Kairaitytės spaudos konferencija.

Spaudos konferencijoje į klausimus atsakys kompozitorė Dalia Kairaitytė ir Kauno menininkų namų direktorius Viktoras Valašinas.

Kviečiame žurnalistus dalyvauti!

Norintieji gauti atskirus interviu praneškite apie poreikį Kauno menininkų namų kultūrinės veiklos vadybininkei Rasai Veiverienei el. p.: rasa@kmn.lt, 8685 44837.

 

DALIA KAIRAITYTĖ

Kompozitorė Dalia Kairaitytė aktyviai ir nuosekliai puoselėja kamerinę muziką. 2013 metai kompozitorei išskirtinai darbingi ir produktyvūs: sukurtas vokalinis ciklas „Užkalbėjimai",  teatralizuota kompozicija „Trys panegirikos pagal Motiejų Kazimierą Sarbievijų" balsui, fleitai, altui ir klavesinui, išleista pirmoji autorinė kompaktinė plokštelė „Regėjimai". Joje įrašyti kameriniai kūriniai, sukurti per pastaruosius dvidešimt metų, atskleidžia D. Kairaitytės kūrybos braižą, išskiriantį ją pirmiausiai kaip kamerinių žanrų kūrėją. Klausytojus žavi kompozitorės gebėjimas sintezuoti archaiką ir modernumą.

Dalios Kairaitytės kūrybos kraitėje vyrauja vokalinė, kamerinė instrumentinė bei chorinė muzika, pasižyminti poetizuotu muzikos turiniu. Ištikimiausiais ir artimiausiais Dalios Kairaitytės gerbėjais ir atlikėjais galima pavadinti Vilniaus moterų chorą „Liepos", kuris daugelį kartų dainavo kompozitorės „Tris ciklus", įrašė jos chorinę muziką į kompaktines plokšteles. Anot šio choro meno vadovės ir dirigentės Audronės Steponavičiūtės-Zupkauskienės, Dalios Kairaitytės kūriniai „Vakaras", „Iki šv. Jono", „Burna burna", „Ant arklio jojo" su didžiausiu pasisekimu skambėjo chorų konkursuose Lietuvoje ir užsienio šalyse, žavėjo klausytojus savitu emociniu pasauliu. Vokaliniai muzikos kūriniai sukurti A. A. Jonyno, J. Degutytės, S. Gedos, L. Gutausko ir savais poetiniais tekstais. „Kūryba yra žmogaus savitas žvilgsnis į pasaulį ir save. Kūryba - tai intelekto ir jausmų harmonija. Tokios mintys iškyla artimiau susipažinus su D. Kairaitytės chorine muzika" - teigia menotyrininkė Lina Dumbliauskaitė.

Greta kūrybos Dalios Kairaitytės gyvenime „išsirikiuoja" nudirbti ir tebedirbami darbai, įvairi veikla: Lietuvos radijo ir televizijos komitetas (1980-1982), Kauno J. Gruodžio konservatorija (nuo 1991 m.), pirmininkavimas Lietuvos kompozitorių sąjungos Kauno skyriui (1994-2001), šiuolaikinės muzikos festivalis „Iš arti", vadovavimas tęstiniam Kauno menininkų namų projektui „Kūrybos valanda", muzikos vakarų ar koncertų vedimas, straipsniai kultūrinėje žiniasklaidoje (apie 60 straipsnių įvairiomis muzikinio gyvenimo temomis, recenzijų, interviu su muzikais paskelbta leidiniuose: „Kauno diena", „Kultūros barai", „Literatūra ir menas", „7 meno dienos", „Nemunas" ir kt.).

 

2013 metais  Įsimintiniausiu Kauno menininku pretendavo tapti:

DOVILĖ ZELČIŪTĖ - rašytoja, už šiais metais išleistą eilėraščių rinkinį „Džuljetos suknelė", nominuotą 2013-ųjų „Metų knygos" poezijos rinkimuose ir intensyvią kūrybinę visuomeninę veiklą (Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyrius).

KAZIMIERAS MARTINAITIS - tautodailininkas kryždirbys, už vaizdinės dailės ir kryždirbystės darbus, pelniusius respublikiniame tautodailės konkurse „Aukso vainikas" Kauno ture dvi nugalėtojo nominacijas (Lietuvos tautodailininkų sąjungos Kauno bendrija).

AUŠRA BARZDUKAITĖ-VAITKŪNIENĖ - tapytoja, už surengtas personalines parodas:  tapybos parodą „Pastovūs vaizdai", piešinių ir tapybos darbų parodą „4Istorijos", tapybos kūrinių parodas „Naktis ir diena" bei „Seni žaisliukai". Už dalyvavimą solidžiose tarptautinėse ir vietinėse grupinėse parodose Lietuvoje bei užsienyje. Už šiuo metu rengiamą tapybos katalogą, kuris taps išsamiu dailininkės pastarųjų metų kūrybinės veiklos rezultatų dokumentu (Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyrius).

DALIA KAIRAITYTĖ - kompozitorė, už aktyvų ir nuoseklų kamerinės muzikos puoselėjimą, 2013 m. sukurtus kūrinius - vokalinį ciklą „Užkalbėjimai",  „Trys panegirikos pagal Motiejų Kazimierą Sarbievijų" balsui, fleitai, altui ir klavesinui ir už 2013 m. išleistą autorinę kompaktinę plokštelę „Regėjimai" (Lietuvos kompozitorių sąjungos Kauno skyrius).

ALGIMANTAS KANČAS ir ROBERTAS ANTINIS - architektas ir skulptorius už sieną „Atodangos" Kauno muzikiniame teatre (Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyrius).

MINDAUGAS KAVALIAUSKAS - fotografas, už  2013 m. surengtas 8 personalines parodas Lietuvoje ir užsienyje, išleistas tris autorines knygas: fotoalbumą  „D., G. Ir kiti", skirtą paminklo Dariaus ir Girėno statybos laikmečiui, fotoalbumą „Travel'AIR", parodos „Portrety z Kražiai" katalogą. Už festivalio Kaunas Photo organizavimą, bei Lietuvos ir Kauno vardo aukštinimą tarptautiniame kontekste (Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius).

 

Kontaktams:

+370 37 223144

kmn@kmn.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-01-09 09:15
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media