2024 m. balandžio 26 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Spaudos konferencija: judėjimas „Junkis" primena: valstybės stabilumas, tautos gerovė, visuomenes darna ir saugumas - mūsų prioritetai

2018-11-06
 
Judėjimą „Junkis" iniciavo grupė pilietiškai aktyvių ir neabejingų esamai situacijai Lietuvoje asmenų. Dalis iš jų - turintys didelę patirtį politikoje, visuomeninėje veikloje, viešajame, valstybiniame, akademiniame sektoriuose, kita dalis - tai žmonės, neturintys panašios patirties, bet nenorintys pasyviai stebėti vykstančių ekonominių, socialinių, demografinių procesų Lietuvoje, o taip pat visiems svarbių vertybių nykimo, bejėgiškumo prieš emigracijos mastą. Didžiausią susirūpinimą kelia iš pagrindų judančios konstitucinės bei kitos žmogaus teisės. Laisvės ir demokratijos netgi išsivysčiusiose šalyse per daug nebūna. 

Atrodo, kad Lietuvoje ne visi politikai vykdo bei užtiktina LR Konstitucijoje įvardijamas ir privalomas pareigas ir taip pamina piliečių teises. Tai vyksta priimant tautai ir valstybei nepalankius įstatymus bei poįstatyminius aktus, prieštaraujančius ne tik pagrindiniam Lietuvos Respublikos piliečių reglamentui - Konstitucijai, bet ir elementariam padorumui ir sveikam protui. 

Baltijos kelyje parodėme, jog galime, turime ir sugebame Laisvės siekti visi drauge, nežiūrint pažiūrų, tikėjimo, užimamų pareigų, visuomeninės ar socialinės padėties, pripažintų ar nepripažintų nuopelnų, norų ar ambicijų! Dabar situacija gal ir kitokia, bet ne mažiau grėsminga nei buvo prieš 30 metų. Susidariusią padėtį išspręsti privalu mums visiems drauge susitelkus, principingai bei vieningai. Būtini pokyčiai, galimi tik demokratiškais, įstatymiškais sprendimais bei veiksmais. Daugelis grėsmių yra aiškios, kaip ir būdai joms suvaldyti. 
Judėjimas „Junkis" ne tik kritikuoja, bet ir generuoja idėjas, siūlo konkrečius veiksmus ir priemones, leisiančius geriau gyventi ir tvarkytis savoje šalyje. Mes esame komanda - kolektyvas, pasižymintis skirtinga patirtimi, amžiumi, išsilavinimu, pasaulėžiūra, pasiekimais, norais ar ambicijomis bei nevienodomis galimybėmis, bet svarbiausia, kad esame vieningi bei pasiryžę dirbti Lietuvai! Vien visuomenine veikla, akcijomis, žodžiais situacijos nepakeisi, reikia pokyčių, ir ypač ten, kur skaudžiausia, ten, kur tų pokyčių nėra, arba jie tokie, jog geriau jų ir nebūtų. 
Pavieniai politikai net ir įtakingiausi, žinomiausi, charizmatiškiausi pokyčių neatneš. Proveržis rasis tada, kai pagrindinis politikų darbdavys - rinkėjai - gebės kokybiškai formuoti bei atrinkti darbui savo vadovaujamoje institucijoje - Lietuvos Respublikoje - kandidatus į Lietuvos valdžią. Tai turi būti atliekama pagal kriterijų „noriu, sugebu, mokysiuos, galiu ir padarysiu", o ne tik „noriu" ar deklaratyviai ir spekuliatyviai „galiu viską". Kai atsiras valdžios formavimo skaidrumas, laikantis įstatymų ir privalomų kompetencijų reikalavimų, kai partijos viena iš kitos perimdamos valdžią perims ir įsipareigojimus, užtikrinant ir jų tęstinumą, kai vienokių ar kitokių politikų poelgių vertinimas atitiks jų asmeninę ir kolektyvinę atsakomybę, kai valdžia supras jog valdymas - tai menas ne tik mokyti ir imti, bet ir mokytis bei duoti, pasieksime daugiau. Svarbu sugebėjimas mokytis iš savo klaidų ir nebijojimas to viešai pripažinti. Valstybės stabilumas, tautos gerovė, visuomenės darna ir saugumas - mūsų prioritetai! Pastaruoju metu tampa mados reikalu sąvokos laisvė ir demokratija kartu su tokiais epitetais, kaip antai, „laisvės piknikas", „demokratijos šventė" ir t.t. Taip, ir laisvė, ir demokratija gali būti iškyloje, tai galima ir atšvęsti, bet tik po titaniško darbo ir mūsų visų, Lietuvos piliečių, vieningų pastangų. Mes, judėjimo „Junkis" iniciatoriai, kviečiame Jus, Gerbiami kolegos žurnalistai, aptarti šiuos dalykus spaudos konferencijoje „Eltoje" lapkričio 7d., 11 val. Kalbėsime apie tai, kaip drauge laisvoje Lietuvoje geriau gyventi puoselėjant ir laisvą žodį, ir laisvą mintį! Su jumis susitiks judėjimo „Junkis" atstovai, kurie padės išgryninti šių sričių problematiką:

 

Socialiai orientuota miesto raida
prof. dr. Dalius Serafinas
Vilniaus universitetas, Ekonomikos ir verslo administravimo fakultetas

 

Socialinė rūpyba ir sveikata
Danas Čeilitka
Vaikų retų ligų asociacijos prezidentas
Lietuvos pacientų forumo valdybos narys

 

Vilniaus šilumos ūkio veiklos vystymas kuriant konkurencines sąlygas ir siekiant gyventojų gerovės
doc. dr. Andrius Stasiukynas
Viešojo administravimo instituto direktorius

 

Racionali miesto transporto sistema
Vidmantas Striška
Nacionalinė viešojo transporto keleivių asociacija

 

Socialiai orientuota švietimo raida
Gintarė Stokonytė
Kūrybininkė, visuomenininkė

 

Spaudos konferenciją ves ir kolegas žurnalistus diskusijai kvies šių eilučių autorius žurnalistas Saulius Povilaitis.

Tel. +370 634 77773, el paštas: judejimasjunkis@gmail.com

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-11-06 17:53
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media