2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sporto renginiai

*print*

Archyvas :: Kolegai Vytautui Žeimantui – Lietuvos tautinio olimpinio komiteto apdovanojimas

2019-12-22
 
Vytautui Žeimantui LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė įtekė medalį “Už nuopelnus”. LTOK;o nuotr.

Vytautui Žeimantui LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė įtekė medalį “Už nuopelnus”. LTOK;o nuotr.

Vytautas Petras Vaitkus,
LŽS narys
Gruodžio 19 dieną Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) būstinėje tarp kitų jubiliatų buvo pagerbtas ilgametis LŽS ir NŽKA narys, valstybės pripažintas meno kūrėjas, rašytojas Vytautas Žeimantas. LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė jam įtekė LTOK medalį "Už nuopelnus".
Vytautas Žeimantas jaunystėje aktyviai sportavo, žaidė krepšinį, domėjosi lengvąją atletika, slydėmis, badnintonu. Tapęs žurnalistu, daug rašė sporto tematika. Pirmąjį rašinį sporto tema "Ir jaunam, ir senam" jis paskelbė 1991 metais "Vakarinėse naujienose". Tai buvo jo paties iniciatyva išleistos knygos "300 šachmatų uždavinių" pristatymas. Vėliau jis skelbė straipsnius "Lietuvos sporte","Sporto veide", "Vakarinėse naujienose", "Bičiulystėje", "Ūkininko patarėjuje", "Čikagos aide", kitur. 
Ypač daug sporto tematika jis ėmė rašyti, kai 1999 metais pradėjo dirbti "Lietuvos aido" vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoju, nes, tarp kitų darbų, jam buvo priskirtas ir Sporto skyriaus kuravimas. Dėl laikraščio finansinių sunkumų atleidus paskutinį Sporto skyriaus žurnalistą, Vytautui Žeimantui jau vienam reikėjo rūpintis sporto nušvietimu šiame dienraštyje, tuomet ėjusiame net šešis kartus per savaitę.
Per dešimtį metų, kuriuos dirbo "Lietuvos aide", Vytautas Žeimantas parašė ir paskelbė per 300 straipsnių futbolo, krepšinio, lengvosios atletikos, automobilizmo, olimpinio ir parolimpinio judėjimo, sporto istorijos tema. 
2003 metais jis buvo priimtas Lietuvos sporto žurnalistų federaciją, 2006 metais tapo Lietuvos olimpinės akademijos nariu.
Vytautas Žeimantas sporto tematika yra parašęs ir išleidęs tris monografijas. Man, kaip buvusiam vandensvydininkui, ypač įdomi buvo jo pirmoji knyga sporto tematika - "Vandensvydis Lietuvoje", išleista 2011 metais. Ji buvo skirta Lietuvos vandesnvydžio 80-mečiui, Knygoje pirmą kartą mūsų sporto istorijoje išsamiai ir plačiai aprašomaa vandesvydžio plėtotė Lietuvoje, nuo pirmųjų Klaipėdos "Poseidono" rungtynių 1931 metais. Kaune vandeninis (taip iš pradžių buvo vadinas vandesnvydis) pradėtas žaisti 1935 metais, įrengus Nemune, Karmelitų saloje esančiame jachtklube atvirą 50 m. ilgio baseiną. 1938 m. vandensvydis buvo įtrauktas į Lietuvos tautinės olimpiados varžybų programą. Beje, vandensydis tapo pirmas komandinis žaidimas, įtrauktas į Olimpinių žaidynių programą. Tai įvyko 1900 m. Paryžiuje. 
Antroji Vytauto Žeimanto knyga sporto tematika buvo "Lietuvos parolimpinis sportas 1991-2011 m."Ji išleista 2012 metais. Šioje knygoje autorius apžvelgė parolimpinį judėjimą Lietvoje nuo pirmųjų neįgaliųjų sportininkų žingsnių, kurie 1990 m. sausio 26 d. įkūrė Lietuvos parolimpinį komitetą, Tai buvo drąsus žingsnis, nes anksčiau Sovietų Sąjunga ignoruodavo neįgaliųjų sportą ir nedalyvaudavo tarptautinėse parolimpiadose, kurios reguliariai, po Olimpinių žaidinių, vyko nuo 1960 metų. Knygoje plačiai aprašoma veikla nuo 1992 m. vykusių Barselonos parolimpinių žaidynių, kuriose pirmą kartą parolimiadoje dalyvavę Lietuvos sportininkai iškovojo net septinis medalius. Vėliau jie garbingai atstovavo Lietuvą Atlantoje, Sidnėjuje, Atėnuose, Pekine, Londone... 
Trečioji Vytauto Žeimanto knyga sporto tematika buvo "Lietuvos sporto klubas "Makabi". 2016-2016". Ji išėjo 2015 metais. Ši knyga įdomi tuo, kad autoriui archyvuose pavyko surasti įrodymus, kad pirmasis Lietuvoje "Makabi" žydų sporto klubas buvo įkūrtas Vilniuje 1916 metais. Taip buvo patikslinta "Lietuvos sporto encikoledijoje" skelbta žinia, kad "Makabi" sportinis judėjimas Lietuvoje prasidėjo Kaune 1920 metais. Knygos autoriaus dėka Lietuvos makabiečiai 2016 metais jau galėjo švęsti savo veiklos šimtmetį.
Vytautas Žeimantas aktyviai reiškėsi ir enciklopedijų leidime. Sporto tematika yra paskelbęs per 60 straipsnių dvejose Vilniuje leistose enciklopedijose: "Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje (2001-2015) ir "Lietuvos sporto enciklopedijoje" (2010-2013).
Pastaraisiais metais jis aktyviai bndradarbiauja žurnale "Olimpinė panorama", laikraštyje "Lietuvos aidas".
2001 metais Vytautas Žeimantas tapo LTOK kūrybinio konkurso "Olimpinių idėjų propagavimas" laureatu, 2004 metais jis buvo apdovanotas LTOK "Carta Solemnis" ir LKKSD Sporto garbės komandoro ženklu, 2009 metais jis buvo apdovanotas LTOK prizu "prizais „Citius. Altius. Fortius".
Gruodžio 12 dieną „Crown Plaza" viešbutyje Vilniuje surengtoje tradicinėje Lietuvos sporto žurnalistų federacijos (LSŽF) Metų apdovanojimų ceremonijoje tarp kitų buvo pagerbtas ir LSŽF bei LŽS narys Vytautas Žeimantas. Jubiliatą sveikino LSŽF prezidentas Tautvydas Vencevičius, kolegos.
Gruodžio 13 d. Vytauto Žeimanto garbingas 75-metų jubiliejus buvo gražiai paminėtas Vilniuje, Žurnalistų namuose.
Palinkėkime kolegai Vytautui geros sveikatos ir kūrybinės sėkmės
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-12-22 16:20
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Albertas

2019-12-29 17:34

Sveikinu apdovanojimo proga, taip pat žurnalistinio darbo ir kūrybos reikšmingais pasiekimais pasitikus savo brandų jubiliejų. Linkiu tvirtos sveikatos, naujų idėjų ir sėkmingo jų įgyvendinimo.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Dainius Ručinskas

2019-12-29 13:10

Vytautai, sveikinu su olimpiniu apdovanojimu. Tau geros nuotaikos, sveikatos!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Juozas

2019-12-29 12:51

Sveikinu, spaudžiu dešinę.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Antanas

2019-12-27 12:30

Vytautai, sveikinu su gražia sukaktimi.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media