2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kūrybos artelė

*print*

Archyvas :: A.Subačius. Linksmas sveikatos pasitikrinimas aštuoniasdešimtmečio proga (6)

2010-02-08
 
Nežinomo autoriaus nuotrauka

Nežinomo autoriaus nuotrauka

6. Pas urologą

 

Pamatęs, kad urologas moteris, truputį lyg ir sutrikau, bet veikiai sumečiau, kad jei vyras gali būti ginekologas, visai natūralu, kad moteris gali būti urologė. Jaunystę ji buvo jau pamiršusi, bet apie pensiją svajoti dar neturėjo pagrindo. Nužvelgusi mane ir nustačiusi mano amžių, iš karto dalykiškai paklausė:

 

- Kaip šlapinatės?

 

Keistokai atrodė, kad specialistė nežino, kaip vyrai šlapinasi, todėl nesivaržydamas paaiškinau:

 

- Šlapinuosi kaip visi vyrai: dieną atitraukiu kelnių užtrauktuką, išskečiu klyną, išsiimu ir šlapinuosi. Naktį, būdamas nuogas, sėduosi ant unitazo.

 

- Aš klausiu, koks šlapimas? -dalykiškai pasidomėjo.

 

- O koks dar gali būti šlapimas?- nusistebėjau.- Šlapimas yra šlapias.

 

- Aš klausiu, kokios konsistencijos, - toliau ramiu veidu klausinėjo urologė.

 

- Skystos konsistencijos,- nemelavau ir šį kartą.

 

- Aš klausiu, kokios spalvos,- nekeldama balso, tardė specialistė.

 

- Kokios spalvos!.. Kelias dienas iš eilės esti geltonos ar gelsvos spalvos, po to dieną kitą šviesus kaip vanduo - ne kaip tas, kuris bėga iš čiaupo, o tyras kaip tyro šaltino vanduo. Matyt, tuo metu nedirba inkstas.

 

- Tai jūsų vienas inkstas išoperuotas? - sukluso ir pagyvėjo specialistė. O aš nustebau: kodėl mano inkstas turėtų būti išoperuotas. Todėl paaiškinau:

 

- Išoperuota tik apendicitas, tulžis ir glandai, bet ir be jų nesu invalidas. Grupės neturiu.

 

- Ar neteko pastebėti, kad šlapimo spalva priklausytų nuo valgio, oro, veiklos?

 

- Neteko, - prisipažinau.- Kai inkstai du, jie tikriausiai dirba pamainomis. Vienas prakaituoja kaip dera, kitas arba serga, arba simuliuoja.

 

-Tas ir yra, kad neaišku, serga ar simuliuoja. Nuo ligos reikia vienokių vaistų, o nuo simuliacijos kitokių. Kiek kartų naktį šlapinatės?

 

-Tiksliai sunku pasakyti. Kai einu gulti dešimtą valandą ir keliuosi devintą –daugiau kartų, o kai guluosi pirmą ir keliuosi septintą-mažiau. Apskritai reikėtų laikyti, kad vidutiniškai tris-keturis kartus.

 

- Ar tai nesudaro diskomforto?--sutelkusi mintis į šlapinimosi dažnumą, paklausė specialistė, bet iš jos kalbos tono nesupratau, kaip tokį dažnumą reikėtų vertinti.

 

- Diskomfortas diskomfortu, -sakau,- bet komforto tikrai nejaučiu. Ypač vasarą.

 

- Vasarą dažniau nei žiemą tenka lakstyti?--paklausė urologė ir iš pavartoto žodžio lakstyti supratau, kad apie šlapinimąsi ji nusimano. Tikrai tenka į tualetą ne vaikščioti, o lakstyti.

 

- Ne dažniau. Tik žiemą gyvenu mieste, tualetas čia pat, tai ir nueiti netrunki. O vasarą gyvename kaime, miegamasis antrame aukšte, iš jo reikia laiptais lėkti į virtuvę, po to per du kambarius į tualetą. Mieguistas leki paknopstom, tai ne visada laiku ir spėji.

 

- Miegokite apačioje, ir nereikės tų paknopstų,- nuoširdžiai patarė moteris, įvertindama mano amžių.

 

- Kaipgi miegosi apačioje, jei miegamasis viršuje. Negi svetainę paversi miegamuoju!

 

-Jei kitaip neišeina, įsitaisykite naktipuodį,-daktarė pareigingai stengėsi palengvinti mano gyvenimą.

 

- Nešieina. Kaipgi miegamajame šlapinsiesi! Gali keldamasis žmoną prižadinai, tai kaip jai matant ir girdint reikalą atlikinėsi. Be to, žmona įsitikinusi, kad miegamajame šlapintis nehigieniška. Jos neperkalbėsi.

 

- Kokia čiurkšlė?

 

- Anokia čiurkšlė. Varva pamažėl kaip per lengvą lietutį vanduo nuo stogo. Nusibosta laukti, kol išsilaša,- paaiškinau negražindamas.

 

- Nuslinkite kelnes ir gulkite ant kairiojo šono, - sukomandavo gydytoja.- Pažiūrėsim, kaip laikosi jūsų prostata.

 

Iš pradžių pasijutau nejaukiai, kad moteris kiš pirštą į užpakalį ir ieškos prostatos, bet veikia sumojau, kad joks čia nejaukumas: juk ir vyrai kai ką į kai ką kiša moterims. Komandą įvykdžiau visai nusiraminęs. Ištyrinėjusi specialistė paaiškino, kad prostata labai neišvešėjusi, operacija nereikalinga. Bet reikėtų padaryti kraujo tyrimą ir išsiaiškint, ar nėra vėžinių ląstelių. Paaiškinau, kad kraują jau daviau ištirti.

 

- Kam kur davėte, man nerūpi, man reikalingi specialūs tyrimai prostatos vėžiui nustatyti, - gavau kategorišką nurodymą. -Išrašysiu siuntimą, sumokėsite kasoje dvidešimt tris litus ir užeisite į 206 kabinetą. Atsakymą sužinosite po savaitės. Paskambinęs. Šešis mėnesius reikės kas rytas nuryti kapsulę, o vakare tabletę. Vaistai kompensuojami, bet išrašyti galiu tik mėnesiui. Kas mėnesis reikės ateit pratęsti.

 

Padėkojau, sumokėjau kasoje dvidešimt tris litus, užėjau į 206 kabinetą ir išėjau namo savaitę nekantriai laukti tyrimų rezultato.

 

Labai nudžiugau, po savaitės sužinojęs, jog mano prostatos vėžio rodiklis yra trys. Daktarė paaiškino, kad kritinis rodiklis yra penki, nuo jo pradedama vėžio medžioklė. Sako, jei per tiek metų jis prisikepurnėjo tik iki trejeto, tai tikrai šioje žemėje nesulauksi, kad priropotų iki penketo.

 

Mat jį galas, nesulauksiu tai nesulauksiu. Juk ne visko gyvenime sulauki, ko lauki. Dažniau susilauki to, ko nelauki. Tikriausiai ir Anapilyje gauni ne viską, ko tikėsi.

 

/Bus daugiau/

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-02-08 15:47
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media