2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kūrybos artelė

*print*

Archyvas :: A.Subačius. Linksmas sveikatos pasitikrinimas aštuoniasdešimtmečio proga (5)

2010-01-26
 

Adomas Subačius

 

5. Pas laringologą. Gerklė

 

Mano nosies įvertinimas nuteikė optimistiškai, todėl viltingai paprašiau patikrinti gerklę. Atsakęs į daktaro klausimus, kad gerklės neskauda, kad kosčiu retai ir sausai, kad tikrai jaunystėje gerklę operavo ir išpjovė kažkokius glindus, buvau paklaustas, kuo skundžiuosi. Paaiškinau, jog visą gyvenimą mano gerklės bėda buvo prastos balso stygos, visai neskambios, bet apie jų pakeitimą nebuvo nė kalbos, nes beviltiška rasti geradarį, kuris paaukotų skambančias stygas, todėl jau esu apsipratęs, kad ir numirsiu nedainuodamas. O dabar atsirado nauja bėda tikrinantis sveikatą, viena gydytoja prirašė didelių kapsulių, kurių niekaip negaliu nuryti.

 

Kankinuosi ir kankinuosi, stringa gerklėje, negaliu nuplauti nei vandeniu, nei kava, nors imk ir nustumk pirštu. Visas išprakaituoju, kol tą piliulę vargais negalais prastumiu pro gerklę. Todėl gal daktaras malonės specialisto akimis pažiūrėti, kas toj gerklėj priaugę. Deja, ne visi mūsų prašymai ir pageidavimai yra išklausomi. Užuot patikrinęs gerklę, daktaras pasakė:

 

- Specialistui ir nežiūrėjus viskas aišku.- Ir paklausė: - Gal prisimenate, koks jūsų ūgis buvo jaunystėje?

 

- Kaip neprisiminsiu - metras devyniasdešimt trys centimetrai.- Ir pridūriau: - Fakultete iš vyrų buvau didžiausias, per karinius užsiėmimus stovėdavau pirmas iš dešinės, visi pagal mane lygiuodavo.

 

- O koks dabar ūgis? Ar nesat pasimatavę? - Kažkodėl specialistui labai parūpo mano ūgis.

 

- Ir nesimatavus aišku, kad mažesnis, pagal sūnų matau, buvau už jį didesnis, dabar abu lygūs.

 

Bet ir pasimatavau - metras aštuoniasdešimt penki centimetrai.

 

- Prisiminkite, kokie buvo rankos raumenys jaunystėje, - daktaras apėmė plaštaka savo ranką aukščiau alkūnės,- ir pažiūrėkite, kokie jie dabar.

 

- Prisižiūrėjau, kasdien matau, kad visai ne tas, kas buvo,- prisipažinau. – Dabar raumenys susitraukę, subliūškę.

 

- Va va, - pasigavo specialistas,- susitraukę ir subliūškę. Sendamas žmogus traukiasi ne tik per ilgį, bet ir per plotį. Traukiasi visi organai. Susitraukė ir tamstos gerklė. Gal pastebėjote, kad seni žmonės valgo mažais kąsneliais, neskubėdami, palengva nurydami?

 

Išgirdęs tokią diagnozę, labai nustebau, nė karto nė į galvą nebuvo atėję, kad gerklė gali susitraukti. Bet greitai susiorientavau, kad nėra taip bloga, kad išeitis aiški ir paprasta, ją ir pasiūliau specialistui:

 

- Aš labai džiaugiuosi, kad mano gerklė nėra priaugusi ir nereikės operuoti, kad pakanka paprasčiausios procedūros - gerklę reikia praskėsti.

 

Specialistas pažvelgė į mane patikimomis akimis, kažkaip pasimuistė, pakraipė lūpas ir, nukreipęs į šoną akis, linguodamas galvą, lėtai pasakė:

 

- Tokios procedūros neatliekamos.

 

- Kaip neatliekamos? - saikingai pasipiktinau.- Medicina taip toli pažengė į priekį, tai kaip negali atlikti tokios paprastos procedūros? Nupjauna kojas-prisiuva, nukerta rankas - prisiuva, inkstus pakeičia, širdį transplantuoja, net apendicitą išpjauna, o gerklės praskėsti negali! Kažkoks absurdas! Gal Kaune negali, tai gal Vilniuje ar užsienyje gali? Žinoma, ne už dyką. Žmona visas išlaidas ir darbą apmokės.

 

Medicinos atstovas pasijuto labai nejaukiai, kad medicina negali man pagelbėti, bet buvo sąžiningas ir pripažino, kad medicina, turėdama daug laimėjimų, dar nepasiekė tokio lygio, kad galėtų praskėsti gerklę. Paguoda buvo jo pasakymas, jog mano pasiūlyta procedūra jį sudominusi, kas leido man viltis, kad ateityje Kaune turėsime gerklės praskėtimo kliniką.

 

Kadangi praskėsti gerklę medicina buvo nepasirengusi, paprašiau patarti, kuo ir kaip būtų galima patepti gerklę, kad kapsulė nuslystų. Specialistas suabejojo, ar galima gerklę patepti, bet buvo linkęs manyti, jog galima mėgint patepti kapsulę. Sako, paspirgink lašinių, nesvarbu kokių- rūkytų ar sūdytų, šviežių ar pastovėjusių, - išgriebk spirgus ir leisk taukams kiek atvėsti. Tada sudėliok į juos kapsules. Kai taukai suauš, galėsi imti taukinas kapsules ir ryti. Jei ir tada lengvai nenueis, bus galima užgerti žuvų taukais ar paprastu aliejumi, tik jokiu būdu ne vandeniu.

 

Patarimas buvo aiškus ir konkretus, bet dėl viso pikto paprašiau neišrašyti didelių kapsulių. Sakau, padės ar nepadės taukai, geriau gersiu iš karto dvi ar tris mažesnes, bet ne vieną didelę. Specialistas nuramino, kad puikiai suprantąs padėtį, ir išrašysiąs ryte ir vakare gerti po dvi tabletes, kurios gerklės nepraskėsiančios, bet gal prilaikysiančios jos traukimąsi. Ir atsisveikindamas davė protingą patarimą: užuot galvojus apie gerklės praskėtimą, nueiti pas minėtą gydytoją ir paprašyti, kad vietoj didelių kapsulių išrašytų daugiau mažesnių.

 

/Bus daugiau/

 

 

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-01-26 13:56
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media