2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Populiarumas man nerūpi

2015-11-25
 
Jurgos piešinys/ Erikos Straigytės nuotrauka

Jurgos piešinys/ Erikos Straigytės nuotrauka

Ingrida Jankauskaitė

 

Tikriausiai apie populiarumą svajoja daugelis. Tačiau ne aš. Manau, kad šlovė turi daugiau minusų nei pliusų. Taigi pirmiausia apie minusus. Dažniausiai populiarumas būna laikinas, todėl niekada negali būti tikras, kad toks išliksi ilgam. Būdamas savo šlovės viršūnėje, turėsi priprasti, jog apie savo gyvenimą žinosi ne tik tu, tačiau ir tavo draugai, kaimynai ar net niekada nematyti žmonės. Galbūt jie žinos daugiau nei tu, kadangi paskalos sklinda greitai.

 

O kokią naudą suteikia populiarumas? Pirmiausia, jis užtikrina finansinę gerovę, kuri daugeliui yra svarbus prioritetas. Taip pat žymūs žmonės įgauna kitų pasitikėjimą, jie tampa autoritetais. Dažnai žmonės išpopuliarėja to net nenorėdami. Vieniems pasiseka tai padaryti gerais darbais, kitiems – pavogus kalašnikovą. Kaip padarė ir iki tol niekam nežinomas Igoris. Štai po šio įvykio išgarsėjo ir vidaus reikalų ministras, kuris paskelbė apie savo atsistatydinimą. Jis pripažino kaltę, tapo gerbiamu. Žmonės kalbėjo, jog tai buvo vienintelis geras jo sprendimas.

 

O ar mes pagalvojame, jog žymus žmogus neša tam tikrą naštą? Štai žinoma stilistė Agnė. Būdama populiari internetinėje erdvėje ir tarp savo klientų, ji panoro būti žinoma didesnei daliai žmonių. Ji sukūrė savo tinklaraštį, ten dalijo stiliaus patarimus. Taip ji tapo dar populiaresnė ir dabar jos veidas šmėžuoja ant kiekvieno didesnio pastato sienų ar autobusų stotelėje. Tačiau su šiuo populiarumu ant jos pečių užgriuvo ir sunki našta. Agnė negali prarasti savo ilgai lauktos žvaigždės valandos. Ji turi gerai apsvarstyti savo kiekvieną veiksmą ar žodį. Kitaip žmonės gali nustoti ja domėtis ir jos ilgas darbas didesnio populiarumo link taptų bevertis. Taigi kiekvienas populiarus žmogus trokšta vis didesnės šlovės, ir jokios kliūtys neturi jo sulaikyti. Ar norėčiau su ja apsikeisti vietomis? Taip, norėčiau, bet neilgam. Pamačius jos gyvenimą iš arčiau galbūt suprasčiau, jog man to visai nereikia.

 

Ant populiarumo svarstyklių uždėkime du autorius, vieną, išlaikiusį greit atėjusią šlovę, ir kitą – greit iškritusį iš žmonių atminties. Štai Kristina Sabaliauskaitė, parašiusi trilogiją "Silva Rerum", tapo žinoma net knygos neskaičiusiems. O Jonas Radvanas, parašęs "Radviliadą" ir XVI a. buvęs garsus rašytojas, šiuolaikiniams žmonėms nėra žinomas. Jis tiesiog pamirštas. Manau, jog ilgainiui tai atsitiks daugeliui dabar žinomų žmonių,  juk populiarumas neišlieka amžiams.

 

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. E.Straigytė/

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-04-19 15:48
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media