2024 m. balandžio 26 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Jaunojo žurnalisto užrašai

*print*

Archyvas :: M.Čepulis – gamtos fotografas, kurio patarimai praverstų kiekvienam „žaliam“ žmogui

2021-05-25
 
Mariaus Čepulio nuotrauka

Mariaus Čepulio nuotrauka

Vakaris Vingilis

 

Pastarieji metai žmonėms, o ypač gyvenantiems miestuose buvo sudėtingi. Dėl COVID-19 pandemijos daugybė žmonių neteko darbų, o kiti galintys dirbti iš namų tapo savo gyvenamosios vietos įkaitais. Labai sumažėjo judrumas, žmonės, prieš pandemiją eidavę į darbą, bent šiek tiek pakeisdavo aplinką, o dirbant iš namų ši galimybė dingo. Įkalintiems namuose žmonėms labai pablogėjo psichologinė būsena.

 

Gelbėjimosi ratu tapo pasivaikščiojimai gamtoje. Žmonės pradėjo masiškai plūsti į parkus bei miškus. Juos pradėjo dominti gamta, įvairūs joje aptinkami augalai, gyvūnai bei grybai. Ne išimtis ir aš – šį pavasarį beveik kiekvieną dieną pradėjau eiti į netoliese mano namų esantį Karoliniškių kraštovaizdžio draustinį. Jame gausu žibučių, plukių, įvairių grybų, paukščių, o kartais medžių viršūnėse galima pamatyti ir besikarstančių voverių.

 

Mane gamta kiekvieną kartą joje lankantis stebina, o štai Mariui Čepuliui gamta yra kasdienybė. Jis yra gamtos fotografas ir apie gamtą bei jos subtilybes išmano daug daugiau nei eilinis miestietis. Neseniai Marius pristatė paskaitą, kurioje supažindino žiūrovus su atbundančia Lietuvos gamta ir joje slypinčiais stebuklais. Paskaitoje Marius pasakoja apie augalus, grybus, roplius, paukščius ir kitą gyvūniją, sutinkamą mūsų kraštuose. Kiekvieną  sakinį lydi jo autorinės nuotraukos, didžioji dalis jų užgniaužia kvapą.

 

Prisipažinsiu, aš ir pats mėgstu fotografuoti gamtos stebuklus, tačiau bijau ir gyvačių, ir kai kurių paukščių. Tačiau Marius jokių baimių neturi – jo nuotraukose iš arti matomos nuodingos gyvatės ir kitokie ropliai. Mane kaip žiūrovą labai nustebino fotografo pasakojimas apie Lietuvoje gyvenančias gyvates. Aš žinojau, jos Lietuvoje yra nuodingų gyvačių ir dažnai lankydamasis miške prisibijodavau užklysti į kokią pelkėtą vietą, kur tokių gyvačių tikrai yra, tačiau Marius nuramino.

 

Pasirodo, Lietuvoje gyvenančios nuodingosios gyvatės – angys, nėra jau tokios pavojingos. Pasak Mariaus Čepulio, angys vengia žmogaus, o jei žmogus jas ir liečia jos ginasi –  kąsdamos suleidžia nuodų. Žmogui, nieko nežinančiam apie gyvates, išgirdus tokį faktą ištiktų šokas – nejaugi įkandus gyvatei reikia ruoštis mirti? Tačiau Mariaus pasakojimas apie vienintelę Lietuvoje sutinkamą nuodingos gyvatės rūšį – angį nuramino. Marius pataria angies įkandimo vietos nejudinti, ją pašaldyti ir kreiptis į gydytoją, kuris suleis priešnuodžio ir žmogus pasveiks per porą dienų.

 

Taigi, fotografo Mariaus Čepulio paskaita tikrai naudinga ir įdomi. Žmonėms, kuriuos traukia gamta, ją tikrai verta peržiūrėti ir pasisemti įdėjų fotografijoms bei kitų naudingų patarimų apsilankymams gamtoje.

 

Beje, šią paskaitą savo klientams dovanoja išmani televizija "Cgates". Paskaita vieša, ją šiandien žiūrėjo ir Jaunųjų žurnalistų klubo nariai. Ji populiari ne tik būrelyje, paskaitą savo moksleiviams rodo ir mokytojai mokyklose

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė; teksto autoriui 17 m./

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-06-22 18:47
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media