2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas

 

2011-04-01„Gerųjų žmonių šešėliai“: kelionė į žmogaus sielos slėpinius

Balandžio 6 d. 17 val. Vilniuje, Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje, vyks Genovaitės Bončkutės-Petronienės knygos „Gerųjų žmonių šešėliai“ pristatymas. Šią knygą autorei padės atversti ir savo kūrybinėmis įžvalgomis dalinsis Laima Vincė. G.Bončkutė-Petronienė žinoma ir kaip viena iš Bernardinai.lt autorių. Jos esė pirmiausiai buvo spausdinamos čia, vėliau pas skaitytojus iškeliavo ir atskiru leidiniu. Knygoje autorė, remdamasi savo kaip psichologės darbo patirtimi, pasakoja įvairių žmonių gyvenimo vingius.

2011-03-17“Šviesuoliai 2011”: M.K.Čiurlionio fondas ir JAV ambasada pagerbs Lietuvą garsinančius žmones

Kovo 17 d., ketvirtadienį, 18 val. Taikomosios dailės muziejuje (Arsenalo g.3A, Vilnius) vyks JAV ambasados Lietuvoje ir M.K.Čiurlionio fondo renginys “Šviesuoliai 2011″. Tai jau penktasis fondo vykdomo tarptautinio projekto “Čiurlionis – pasauliui” renginys. Vakaro metu bus apdovanoti du šviesuoliai – JAV diplomatas Viktoras Sidabras ir akademikė perkusininkė Linda Maxey. Juos apdovanos JAV Ambasadorė Lietuvoje Anne E. Derse. Šviesuoliams bus įteiktos M.K.Čiurlionio fondo užsakymu pagamintos specialios taurės.

2011-03-16Knygnešio dienai – popietė ir paroda „Vilnijos knygnešiai“ M. ir J.Šlapelių muziejuje

Kovo 18 d. (penktadienį) 14 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių name- muziejuje įvyks popietė „Vilnijos knygnešiai“, skirta Knygnešio dienai. Knygnešystė – unikalus lietuvių tautos istorijos reiškinys, suteikiantis prasmę mūsų nepriklausomybei ir išlikimui. Pasaulio kultūriniame dialoge knygnešystės tema yra išskirtinė dėl lietuvių ištikimybės savajai raštijai. Renginyje bus pristatytas I.Kubilienės ir B.Kaluškevičiaus parengtas elektroninis albumas „Paminklai Lietuvos knygnešiams ir daraktoriams“ ir J.Valiušaičio paroda apie Vilniaus ir Vilnijos krašto knygnešius.

2011-02-23Sugrižkime į laikus, kai dar buvo rašomi laiškai ir kuriami parkai...

Vasario 26 d., šeštadienį, 16 val. V. Mykolaičio-Putino memorialiniame bute-muziejuje vyks renginių ciklo „Prancūzų kultūros atšvaitai Lietuvoje“ vakaras, skirtas prancūzų kraštovaizdžio architektui Édouard‘ui François André, Lietuvoje suprojektavusiam Lentvario, Palangos, Trakų Vokės ir Užutrakio dvarų sodybų parkus. Pasak muziejaus direktorės R.Šorienės, renginių ciklas sumanytas bene prieš septynerius metus ir vis pavyksta atrasti naujų, įdomių sąsajų tarp abiejų šalių, kultūrų, asmenybių.

2011-02-15Paroda „Lietuvių tautinis ir archeologinis kostiumas“: dvi unikalios kolekcijos M. ir J.Šlapelių muziejuje

Vasario 15 d. 15 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje (Pilies g. 40, Vilnius) atidaroma paroda “Lietuvių tautinis ir archeologinis kostiumas“. Parodos lankytojai pamatys dvi kolekcijas iš Lietuvos liaudies kultūros centro fondų: atkurtus lietuvių archeologinius kostiumus ir penkių etnografinių šalies regionų tautinius drabužius. Apie tai, kiek triūso įdėta atkuriant autentiškus lietuvių rūbus, pasakos menotyrininkė T.Jurkuvienė. Visai kitu kampu į tautinio kostiumo spalvų ir raštų simboliką pažvelgs žurnalo “Liaudies kultūra” bendradarbis D.Razauskas.

2011-02-11Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje – popietė „Petras Vileišis ir Vilnius“

Vasario 12 d. (šeštadienį), 12 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje (Pilies g. 40, Vilnius) vyks popietė „PETRAS VILEIŠIS IR VILNIUS“. Pranešimą tema „Petras Vileišis ir Vilnius“ skaitys dr. Alma Lapinskienė. Bus rodoma dokumentinė apybraiža „Petras Vileišis“ (filmo autoriai – Inga Berulienė ir Justinas Lingys). „Petras Vileišis buvo nepaprasta asmenybė ir išskirtinis mecenatas, visą turtą aukojęs lietuvybės puoselėjimui, o pats senatvėje likęs tik su duonos kriaukšliu. Tokių asmenybių, garsėjančių erudicija ir darbais visuomenės labui, labiausiai pasigendame šiandien. Turėti žinių apie juos privalu kiekvienam lietuviui,“- mintimis dalijasi dokumentinio filmo autorė žurnalistė Inga Berulienė.

2011-02-02Apsilankykite ten, kur įkvėpimo sėmėsi B.Sruoga

Poetas, prozininkas, dramaturgas, teatrologas, literatūros ir tautosakos tyrinėtojas. Visiems žinomo literatūros kūrinio „Dievų miškas“ autorius. Toks įsimintinas Balio Sruogos pėdsakas mūsų kultūroje. O kokių jo sąsąjų būta su teatru? Prieš 115-ka metų - 1896 m. vasario 2 d.- gimusio kūrėjo teatrinę biografiją vasario 5 d. atvers V.Mykolaičio-Putino muziejaus darbuotojai. Mat B.Sruoga, gyvendamas 1940-1943 m. šiame bute, sukūrė daug dramaturgijos kūrinių bei surengė ne vieną teatro seminarą. Tiesiai iš šio buto jis buvo išvežtas į Štuthofo koncentracijos stovyklą... „Norėdami prisiminti B.Sruogos teatrinę veiklą, vasario 5 d. 16 val. kviečiame apsilankyti ir pasiklausyti režisieriaus Gyčio Padegimo pasakojimo,“- sako V.Mykolaičio-Putino muziejaus vadovė Ramunė Šorienė.

2011-01-05Vilniaus vaikų ir jaunimo pensiono auklėtiniams - M.K.Čiurlionio fondo koncertas

Sausio 7 d., penktadienį, 15 val. Vilniaus miesto vaikų ir jaunimo pensione (Lakštingalų g.7) vyks M.K.Čiurlionio fondo labdaringas renginys šių globos namų auklėtiniams. Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos, Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos jaunieji muzikai bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos solistai atliks F.Šopeno, L.V.Bethoveno, G.F.Hendelio ir kitų kompozitorių kūrinius. Šiame pensione dabar gyvena 66 auklėtiniai nuo trejų iki 25-erių metų amžiaus. Visi jie turi sunkią negalią, kuri yra neįveikiama kliūtis norint patiems atlikti muzikos kūrinius.

2010-12-07A.Strumilos “Šanchajaus rapsodija”- Vilniaus fotografijos galerijoje

Gruodžio 8 d. 17.30 val. maloniai kviečiame į Aurimo Strumilos fotografijos parodos "Šanchajaus rapsodija" atidarymą Vilniaus fotografijos galerijoje. Kiekviename mieste yra specifinis gyvenamasis rajonas tik su jam būdingu kvapu, tik su jo gyventojais, kiemais, trumpomis ir kreivomis gatvelėmis, šiukšlynais, valkataujančiais šunimis, ne visuomet blaiviais, bet pakankamai draugiškais piliečiais. Panevėžyje - tai „Bulgarija“, Vilniuje – „Šanchajus“, esantis pačiame miesto centre.

2010-12-06Premjera: K.Sajos “Ubagų sala” – tik žiūrovams nuo 14 metų

Gruodžio 6 ir 9 d. 19 val. Vilniaus lenkų kultūros namuose (Naugarduko g. 76) vyks premjeriniai spektakliai “Ubagų sala”. Vienos dalies tragikomediją pagal lietuvių klasiko Kazio Sajos kūrinį pastatė sostinės “Naujasis teatras”. Spektaklį režisavo bei scenografiją kūrė Titas Varnas. Ar galima iš kelių vargšų bei įvairiausių jų dorybių sukurti vieną žmogų? „Naujasis teatras“ pristato spektaklį „Ubagų sala“ – atskirą respubliką su savais įstatymais, kurioje po atlaidų susirenka įvairiausio plauko žmonės. Visus jungia vienas tikslas:jie gyvena viltimi, rengiasi šventei, kuri, tikriausiai, pakeis jų gyvenimus...

2010-12-01Parodos „Raudona" atidaryme - pažintis su aštuoniais tapytojais

Kaip raudoną spalvą traktuoja dailininkai? Atsakymą sužinosite apsilankę tapybos parodoje "Raudona", kuri atidaroma gruodžio 3 d. 17 val. "Arkos" galerijoje. Visi aštuoni parodoje dalyvaujantys tapytojai yra skirtingų kartų ir skirtinga plastine kalba kalbantys menininkai – nuo magiškojo realizmo R. Filistovičiaus paveiksluose, ekspresyvių S. Teitelbaumo, muzikalių A. Stasiulevičiaus, paslaptingų P. Janonio drobių iki išgrynintų R. Čeponio, D. Kasčiūnaitės, A. Tornau, S. Skrabulio abstrakcijų. Šiuo šaltu ir niūriu metų laikotarpiu patirsite šiltų, jaukių ir emocingų įspūdžių.

2010-12-01M.ir J.Šlapelių muziejuje - žurnalisto J.Elekšio knygos “Rokunda” sutiktuvės

Gruodžio 4 d. 12 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje vyks naujausios Juozo Elekšio knygos "Rokunda" pristatymas. Nežinia, sutapimas tai ar ne, bet lygiai prieš metus Juozo bičiuliai, kolegos, dainos mylėtojai buvo pakviesti į 16-osios žurnalisto knygos sutiktuves. Tuomet daugelio dainų tekstų autorius J.Elekšis knygą "Kas, mergaite, tau dainuos?“ skyrė ne tik poezijos mylėtojams, bet ir… muzikuojantiems žmonėms. Šįkart autoriaus naujausios knygos “Rokunda” sutiktuvės vyks jaukioje kamerinėje erdvėje sostinės senamiesčio centre - M.ir J.Šlapelių name-muziejuje.

2010-11-16Alpinizmo istorijos metraštį papildys TV apybraižų ciklas ir fotoparoda

Lapkričio 17 d. (trečiadienį) 16 val. sostinės Energetikos ir technikos muziejuje vyks alpinizmui skirtas renginys - televizijos apybraižų ciklo „Kalnai – mano gyvenimas“ sutiktuvės ir Viliaus Jorudo fotoparodos atidarymas. Abu projektai – išskirtiniai, nes įprasmina svarbius šalies alpinizmo istorijos įvykius: Lietuvos alpinizmo 50-metį ir sėkmingą ekspediciją „Žalgiris 600“. Pasak projekto „Kalnai – mano gyvenimas“ autoriaus Gerimanto Statinio, sukurtos „septynios dalys, pasakojančios apie lietuvių alpinizmo pradininkus, jų likimus ir ryžtą kopti į pavojų kupinas kalnų viršūnes."

2010-11-11Pirmoji privati sostinės galerija minės 20-mečio jubiliejų

Dvidešimties metų jubiliejaus proga pirmoji privati profesionalaus meno galerija Vilniuje „Juškus Gallery“ atiduos pagarbą didiesiems Lietuvos tapybos meistrams. Lapkričio 11 d. 18 val. „Juškus Gallery“ atidaromoje parodoje „Lietuvos tapybos meistrai“ dailės mylėtojai turės progą susipažinti su kone visa Lietuvos tapybos klasika. Vilniuje, pačioje Gedimino kalno papėdėje, prie Sereikiškių parko veikianti „Juškus gallery“ įsikūrė 1990 metais ir pradžioje vadinosi „Vilnius ir dailė“. Galerijos įkūrėjas – dailininkas ir poetas Stasys Juškus.

2010-11-11Nesvietiškai linksma liaudiškos muzikos šventė Trakų Vokėje!

Lapkričio 13 d. (šeštadienį) 16 val. visi, visi - atbildėkite, atkulniuokite, raiti atjokite pasiklausyti skambių polkų, pamatyti trankių šokių ir tiesiog pabūti kartu tradicinėje respublikinėje Vilniaus miesto savivaldybės Trakų Vokės bendruomenės kultūros centro (Žalioji a. 3, Trakų Vokė) organizuojamoje liaudiškos muzikos šventėje „TESKAMBA LIAUDIES MUZIKA!“. Kai jau nuimtas derlius, sukauptos atsargos žiemai – pats laikas ir iš širdies pasilinksminti!
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media