2024 m. balandžio 26 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas

 

2012-02-15Muziejuje - M.Purvino monografija apie Rytų Lietuvos kaimus (1)

Vasario 17 d. 16 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje (Pilies g. 40, Vilnius) bus pristatoma nauja dr. Martyno Purvino mokslo monografija „Rytų Lietuvos kaimų istorinė raida. 1 knyga“. Knygoje apibūdinama Vilniaus krašto ir jo kaimų istorinė raida nuo seniausių laikų iki XX a. pabaigos. Monografija paremta autoriaus ilgamečių (dar 1972 m. pradėtų ir kelis dešimtmečius nuosekliai tęstų) Rytų Lietuvos ir kitų regionų senųjų kaimų tyrimų rezultatais.

2012-02-15Akims ir širdžiai: keramikos paroda „Mūsų pati gražiausia vėliava“

Vienas iš akcentų įprasminant ir suvokiant Vasario 16-ąją - Justino Vienožinskio dailės mokyklos Naujosios Vilnios filialo mokinių keramikos darbų paroda „Mūsų pati gražiausia vėliava“. Paroda jau eksponuojama sostinėje, Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje (Pilies g.40). Dailės mokytoja paprašė savo mokinių įsivaizduoti Lietuvos trispalvę ir pagalvoti, ką jiems reiškia kiekviena iš trijų spalvų. „Pagalvoti labai asmeniškai ir nulipdyti kažkokį daiktą, kuris asocijuojasi su tomis spalvomis. Asociacijos buvo labai įvairios. Vienam geltona - tai saulė, kitam - ubagas, atkišęs kepurę..."

2012-02-14„Lagerių moterys“ – skvarbus žvilgsnis į Lietuvos istoriją

Vasario 16 d. 16 val. Vilniaus karininkų ramovėje (Pamėnkalnio g. 13) vyks renginys, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo dienai. Vienas iš pagrindinių vakaro akcentų – Vytauto Damaševičiaus ir Juozo Matonio dokumentinės juostos „Lagerių moterys: A.Dirsytė, N.Sadūnaitė, S.Ladigienė“ peržiūra. Dokumentinių filmų ciklas „Lagerių moterys“ pasakoja apie tris lietuves, patekusias į sovietinių lagerių pragarą. Renginio metu kalbės gyvieji liudininkai, apie dokumentinių filmų kūrimą pasakos jų autoriai. Bus galima pavartyti ar įsigyti ir garsiąją N.Dirsytės maldaknygę.

2011-12-12Leidinio „Vilnius 1900–2012. Naujosios architektūros gidas“ pristatymas

Gruodžio 14 d. (trečiadienį) 18 val. Vilniuje, Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) skaitykloje, visuomenei bus pristatytas leidinys „Vilnius 1900–2012. Naujosios architektūros gidas“. Vilnius per 112 metų nuolat kito. O kaip būtent keitėsi miesto architektūra? Kas lėmė, kad architektūrinis miesto veidas, kurį matome šiandien, yra būtent toks? Tokiomis temomis bus diskutuojama renginyje, kuriame dalyvaus architektas, urbanistas doc. dr. T.Grunskis, architektūros istorikė dr. M.Drėmaitė, architektūros kritikė R.Leitanaitė bei žurnalistas, rašytojas A.Užkalnis.

2011-12-09M.ir J.Šlapelių muziejuje – A.Pliadžio kūrybiniai ekspromtai (1)

Gruodžio 15 d. Vilniuje, M. ir J.Šlapelių muziejuje (Pilies g.40), pradedama eksponuoti žinomo fotografo Alfredo Pliadžio fotografijų paroda „Greičio abstrakcijos“. Parodos atidarymas vyks gruodžio 16 d. 17.30 val. „Paroda „Greičio abstrakcijos“ – naujas mano požiūris į fotografiją. Vaizdai fiksuoti keliaujant ir fotografuojant pro mašinos langą. Fotografijos sukurtos nenaudojant jokių kompiuterinių programų ar kitokių fotografinių efektų, montažų,“- sako parodos autorius. Simboliška ir prasminga: tai paskutinė šiais metais ir bėgančio laiko sąvoką kūrybiškai įprasminanti paroda šiame muziejuje.

2011-12-08“Arkos” galerijoje – vaizdo ir garso remiksai

Gruodžio 13 d. (antradienį) 18 val. sostinės galerijoje „Arka“ atidaroma paroda „Remix“. Parodos kuratoriaus L.Liandzbergio sumanymas - pateikti skirtingų kartų, įvairios menininės išraiškos kūrėjų interpretacijas apie vaizdą, garsą bei kintančius jų vaidmenis. Tik parodos atidarymo metu bus pristatytas specialiai šiam projektui sukurtas A.Kučinsko, A.Jasenkos, D.Katino vaizdo ir garso projektas. Muzikoje dažnai girdime apie remiksą. Ar taip yra ir su tapyba? Tikėtina, kad parodos ekspozicijoje pristatyti vaizdo ir garso remiksai pritrauks žiūrovo dėmesį kiek ilgesniam laiko tarpui.

2011-12-06Kultūros vakaras „Kokios vertybės glūdi Vilniaus širdyje?“

Gruodžio 7 d., trečiadienį, 17 val. Taikomosios dailės muziejuje (Arsenalo g. 3A, Vilnius) vyks atnaujintos parodos „Valdovų rūmų lobynas: Lietuvos ir Europos paveldo klodai“ pristatymo vakaras. Renginys skirtas Vilniaus pilių išvadavimo 350 metų istorinei sukakčiai paminėti. Renginyje taip pat bus pristatomas naujausias leidinys „Tarp kasdienybės ir prabangos. Restauruoti Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų archeologiniai radiniai“. Muzikuos „SUONATORI DEL GRANDUCA“, istorinių šokių programą atliks ansamblis „BANCHETTO MUSICALE“.

2011-12-01PIANO.LT – G.Bončkutės-Petronienės knygos sutiktuvės

Gruodžio 6 d., antradienį, 18.30 val. sostinės pranciškonų rūmuose įsikūrusioje Piano.lt salėje vyks knygos sutiktuvės – savo kolegas, bičiulius ir visus knygų mylėtojus kviečia Genovaitė Bončkutė-Petronienė. Aktyviai su spauda bendradarbiaujanti profesionali psichoterapeutė pastaruoju metu daug laiko skiria ir kūrybai. Šiame susitikime bus pristatyta naujausia, jau ketvirtoji, G.Bončkutės-Petronienės knyga „Neįvykusi terapija“. Susitikime dalyvaus literatūrologas R.Tamošaitis, naujienų portalo Balsas.lt vyriausiasis redaktorius A.Brazauskas ir kt.

2011-12-01Skiriama V.Drėmai: apie asmenybę, knygą ir senąjį Vilnių

Gruodžio 3 d., šeštadienį, 15 val. Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4) įvyks renginys, kuriame bus paminėtos dailės istoriko Vlado Drėmos 101-osios gimimo metinės bei pristatyta knyga „Atrasti Vilnių: skiriama Vladui Drėmai“. Lietuvos dailės istorikų draugija šiam renginiui subūrė įdomius pašnekovus. Savo mintimis dalinsis Egidijus Aleksandravičius, Gražina Drėmaitė, Romanas Jaloveckas, Giedrė Jankevičiūtė, Rūta Janonienė, Viktoras Liutkus bei Mikalojus Povilas Vilutis. Tai baigiamasis renginys iš ciklo apie V.Drėmą, vieną žymiausių dailės istorikų ir senojo Vilniaus tyrinėtojų.

2011-11-30„Ištikimi lietuviškam žodžiui“: dvi prasmės

Lapkričio 30 d., trečiadienį, 18 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejus atveria duris kuriančiam jaunimui. Pirmasis jaunųjų kūrėjų draugijos „Literatų arka“ poezijos ir prozos skaitymų renginys prasidės Vytauto Damaševičiaus ir Juozo Matonio dokumentiniu filmu "Ištikimi lietuviškam žodžiui. Jurgis ir Marija Šlapeliai“. Pasak vieno iš renginio sumanytojų, muziejus nėra vien tik vieta. „Jis gyvas. Ar bent numanote, kokios kultūrinės vertybės čia saugomos?- tokią žinią siunčiame jauniems žmonėms ir kviečiame ateiti į mūsų skaitymus,“- sako Saulius Vasiliauskas.

2011-11-24Šv.Jono galerijoje – knygos, neskirtos skaitymui

Šv.Jono gatvės galerija lapkričio 25 d. 17 val. kviečia į Aušros Petroškienės autorinių knygų parodos „Neskirta skaitymui/Not for reading“ atidarymą. Naujausia A. Petroškienės kolekcija sukurta vien tik iš popieriaus. Tai nauja tendencija menininkės kūryboje, bylojanti apie jos kaitą, kartu – apie kryptingą konceptualių idėjų taikymą įvairiose medžiagose, raiškos priemonėse. Žinoma, šios vienetinės knygos – objektai nėra skirtos skaitymui. Greičiau tai žodžių junginio ar ženklo popierinė vizualizacija, paremta teksto analize, sąmoningu prasmės išbarstymu ir surinkimu, suteikiant jam netikėtą potekstę.

2011-11-24Pirmojo kalendoriaus Brailio raštu sutiktuvės muziejuje

Lapkričio 24 d. 17.30 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje atidaroma aklųjų ir silpnaregių meninių darbų paroda ir 2012 metų kalendoriaus, iliustruoto šiais darbais ir atspausdinto Brailio raštu, sutiktuvės. Socialinio projekto "Aš regiu širdimi" vadovės Eglės Jokužytės teigimu, taip siekiama pristatyti aklųjų ir silpnaregių vaikų meninę kūrybą. "Nors šie vaikai nemato arba mato labai silpnai, bet savo rankomis sugeba sukurti mažus stebuklus."

2011-11-17Vilniaus rotušėje – teatro istorijai skirtos V.Bakutytės monografijos sutiktuvės

Lapkričio 22 d., antradienį, 18.30 val. Vilniaus rotušėje (Didžioji g. 31) vyks dr. Vidos Bakutytės monografijos „VILNIAUS MIESTO TEATRAS: EGZISTENCINIŲ POKYČIŲ KELIU 1785–1915“ sutiktuvių vakaras. Renginyje dalyvaus: knygos autorė V.Bakutytė, prof. habil. dr. I.Aleksaitė, habil. dr. J.Trilupaitienė, prof. dr. J.Bruveris, aktorė B.Mar, dainininkas L.Norvaišas, smuikininkas V.Čepinskis. Monografijoje tyrinėjama reikšmingo Lietuvos kultūros paveldo objekto − Vilniaus miesto teatro − veikla nuo įkūrimo 1785 metais iki Pirmojo pasaulinio karo Vilniuje 1915 metais.

2011-11-15Dvi premjeros: istoriškai svarbi Justino Lingio dokumentika

Lapkričio 15 d., antradienį, 18 val. Vilniaus Universiteto Istorijos fakultete vyks LŽS Režisierių gildijos nario Justino Lingio dokumentinių filmų pristatymas ir diskusija. Bus parodyti du kūrėjo sukurti dokumentiniai filmai – „Partizanų spauda“ ir „Partizanų vaikai“. Kuriant filmą „Partizanų spauda“ režisieriui ir operatoriui J.Lingiui talkino kolegė žurnalistė Inga Berulienė, kuri yra scenarijaus autorė. Kitą filmą J.Lingys įveikė vienas.

2011-11-08T.Janovos jubiliejinėje parodoje – skulptūros ir medaliai

Šv.Jono gatvės galerija lapkričio 9 d. 17 val. meno mylėtojus kviečia į skulptorės Tamaros Janovos jubiliejinės parodos atidarymą “40 kūrybos metų“. Tai dvidešimt antroji autorės personalinė paroda nuo 1991 m. Parodoje eksponuojami darbai, sukurti 1970-2011 metais. Pirmąjį kūrybos dvidešimtmetį skulptorė pristato fotonuotraukų išklotinėje. O 1991-2011 metų kūryba pristatoma skulptūros ekspozicijoje galerijos erdvėse. Autorė rodo įdomiausias skulptūras, sukurtas iš bronzos, medžio ir šamoto.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media