2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas

 

2012-04-18Pažintis su Vilniuje gyvenančia prozininke L.Eltang

Balandžio 20 d., 18 val. Vilniuje, Venclovų namuose-muziejuje (Pamėnkalnio g.34), įvyks rašytojos Lenos Eltang romano „Akmeniniai klevai“ sutiktuvės. Knygą į skaitytojų glėbį perduos poetas, šio romano vertėjas Vladas Braziūnas bei knygos komentarų autorius profesorius Vladimiras Korobovas. Meninę kompoziciją iš L.Eltang tekstų kurs aktorė Birutė Mar, muzikuos Vladimiras Čekasinas, Klemensas Šimelis, dainuos Indrė Launikonytė. Vakarą ves profesorė dr. Lilija Duoblienė. Beje, nuo 1991 m. Lena Eltang gyvena Vilniuje.

2012-04-17Tai, ką kuria žurnalistai, ir kas išlieka

Balandžio 19 d. 17 val. Lietuvos nacionalinio muziejaus salėje, Senajame arsenale (Arsenalo g. 3), vyks tradicinis kultūros istorijos vakaras. Renginyje bus pristatomos dvi dokumentinės apybraižos iš televizijos laidų ciklo „Šeimos ir valstybės istorija“: „Petras Vileišis“ ir „Antanas ir Emilija Vileišiai“. Vakare dalyvaus laidų autoriai - žurnalistė Inga Berulienė ir režisierius, kino ir dokumentikos kūrėjas Justinas Lingys. Pasak I.Berulienės, abi apybraižos buvo sukurtos 2010 metais. „Mums pasisekė, kad suradome talkininkų tarp pačių Vileišių."

2012-04-04„Kelionių dienoraščiai“: nuo egzotiškos Indokinijos iki Australijos

Balandžio 6 d., penktadienį, 17 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje rinksis patyrę keliautojai. Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių ir pramogų klubas čia rengia vakarą-konkursą "Kelionių dienoraščiai". Trys klubo nariai stengsis kuo išradingiau ir įdomiau papasakoti savo kelionės įspūdžius. Linas Senkus pasakos apie Indokiniją, Mykolas Vadišius intriguos Gruzijoje patirtais išgyvenimais. Vytautas Bukauskas jau nusprendė, jog parodys filmą apie savo kelionę po Australiją ir Tasmaniją. Visų įspūdžiai dar labai „švieži“, o kelionių dienoraščiai, rodos, dar alsuoja kelio dulkėmis...

2012-04-03Du susitikimai su Marcelijumi Martinaičiu (2)

Balandžio 5 d. (ketvirtadienį) 17.30 val. Rašytojų klube (K. Sirvydo g. 6, Vilnius) įvyks Marcelijaus Martinaičio autorinis kūrybos vakaras ir albumo „Marcelijaus margučiai. Velykos su Marcelijumi Martinaičiu“ sutiktuvės. Poetą kalbins literatūros kritikas Valentinas Sventickas, saksofonu improvizuos Petras Vyšniauskas. Be jokios abejonės, ant stalo puikuosis ne tik knyga, bet ir paties rašytojo rankomis išskutinėti velykiniai margučiai. O jeigu vakaro kaltininkas juos pamirštų, ne bėda. Per pačias Velykas į jaukų susitikimą Marcelijaus Martinaičio namuose pakvies Baltijos televizijos laidos „Gyvenimo spalvos“ kūrėjai.

2012-03-29Choras "Jauna muzika" - ir skraidys, ir iškilmingai švęs

Balandžio 1 d. (sekmadienį) ir balandžio 9 d. (pirmadienį), Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika" rengia du koncertus. Abu vyks tuo pačiu laiku - 18 val., abu toje pačioje vietoje - Šv. Kotrynos bažnyčioje. Tačiau muzikine prasme ir savo turiniu koncertai visiškai nepanašūs - vienas skirtas juokų ir melagių dienai, kitas Šv. Velykų progai.

2012-03-29„Akį kerta!“: J.Varno karikatūrų paroda (1)

Kovo 30 d., penktadienį, 16 val. sostinės senamiestyje įsikūrusiame M. ir J. Šlapelių muziejuje atidaroma dailininko karikatūristo Jono Varno politinių karikatūrų paroda „Akį kerta!“. Kaip ir dera karikatūristui, savo kūrybą jis pateiks neįprastai: karikatūros bus eksponuojamos ant žemės ūkyje naudojamo inventoriaus. Lankytojai sugaiš nemažai laiko, kol apžiūrės, kiek prezidentų, ministrų, valdininkų atsidūrė po šmaikščiojo dailininko plunksnos smaigaliu. Įveikęs septintą dešimtį J. Varnas juokauja, jog jam dabar pats pasiutimas. Mat paukščiai varnai gyvena tris šimtus metų... Pašmaikštavimų bus ir daugiau.

2012-03-29Pamatyk M. Mažvydo „Katekizmo“ originalą savo akimis

Daugiau kaip penkiasdešimt metų pirmoji lietuviška knyga nebuvo prieinama visuomenei. Vilniaus universiteto biblioteka ketvirtus metus iš eilės kviečia visus, norinčius pamatyti pirmąją spausdintą lietuvišką knygą – M. Mažvydo „Katekizmo“ originalą. Jis bus eksponuojamas tik vienintelę kovo 30 dieną nuo 9 iki 17 val. VU bibliotekos P. Smuglevičiaus salėje (Universiteto g.3). Lankytojų laukia netikėtumas – renginio metu bus galima išvysti, kokią žalą knygoms gali padaryti gaisras. Ekspozicijoje lankytojai galės išvysti po 1962 ir 1968 m. VU bibliotekos gaisro išlikusias knygas.

2012-03-26Šv.Jono gatvės galerijoje - O.Boldyreff „Kelionės piešiniai ir skulptūros“

LŽS Kelionių ir pramogų klubas rekomenduoja aplankyti prancūzų menininkės Olgos Boldyreff parodą "Kelionės piešiniai ir skulptūros", kuri iki balandžio 21 d. bus eksponuojama šv.Jono gatvės galerijoje. Parodos atidarymas vyks rytoj, kovo 27 d., 17.30 val. galerijoje (Šv.Jono g. 11, Vilniuje), po to persikels į kitą erdvę- Vilniaus dailės akademijos Tekstilės galeriją „Artifex“. Pažintis su menininke baigsis Prancūzų institute. Trijose Vilniaus senamiestyje esančiose erdvėse bus eksponuojami O.Boldyreff piešiniai ir minkštosios skulptūros. Pagrindinė visas ekspozicijas jungianti tema - kelionė.

2012-03-25Apie lietuvybę ir meilę

Kovo 28 d., trečiadienį, 14 val. Vilniuje, M. ir J.Šlapelių muziejuje (Pilies g. 40), prasideda Lietuvos edukologijos universiteto studentų inicijuota konferencija „Apie lietuvybę ir meilę“. Pasak muziejaus direktorės J.Paškevičienės, Marijos ir Jurgio Šlapelių namus atranda vis daugiau akademinio jaunimo. Bendradarbiaujant muziejaus darbuotojams ir veikliems, įdomių idėjų turintiems studentams ir gimsta tokie renginiai. „Neabejoju, bus įdomu paklausyti būsimųjų lituanistų pranešimų ir pamatyti jų sumanytą meninę improvizaciją apie Marijos ir Jurgio Šlapelių gyvenimą bei veiklą. Beje, ji parengta pagal autentiškus M.Piaseckaitės-Šlapelienės ir jos vyro laiškus.“

2012-03-21Kviečiame į Zino Kazėno fotografijų parodos pristatymą

Maloniai kviečiame į LŽS nario, fotografo ir dailininko Zino Kazėno fotografijų parodos pristatymą 2012 m. balandžio 6 d. 14 val. LR Seime.

2012-03-20Ryte Vilniuje - apie vieną rytą Paryžiuje

Frankofonijos dieną - kovo 20 (antradienį), 10 val. ryto Vilniaus senamietyje, Mažosios Lietuvos ambasadoje (Vokiečių g. 22) atidaroma fotografijų paroda „Vieną rytą Paryžiuje". Parodos autorius - kaunietis fotografas Algimantas Barzdžius.

2012-03-07V.Marcinkevičiaus „Paženklinta moteris“ ir menininkių veto - prieš smurtą šeimose

Kovo 9 d. 16.30 val. Vilniuje, Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje (Pilies g. 40), vyks labdaringas renginys, kurį organizuoja Vilniaus moterų namai. Menininkų darbų aukciono tikslas – surinkti lėšų Vilniaus moterų namų Krizių centro veiklai. Renginio simboliu tapo Vilmanto Marcinkevičiaus darbas "Paženklinta moteris". Savo darbus skyrė dailininkės Eglė Babilaitė, Eglė Vertelkaitė, Jurgita Gerlikaitė, Monika Furmanavičiūtė, Eglė Kuckaitė, Dalia Kirkutienė ir kt. Beje, aukcione bus ne tik tapybos darbų. Štai Viktorija Vaišvilaitė Skirutienė pristato savo sukurtą fotografiją „Galinos Dauguvietytės portretas".

2012-03-07Lietuvos diplomatijos raida: nuo Vytauto iki Nepriklausomybės atstatymo

Lietuvos nacionaliniame muziejuje atidaryta unikali paroda „Lietuvos diplomatinės tarnybos 1918-1940 m.“. Ją tikrai vertėtų aplankyti visiems, ieškantiems, kaip prasmingai paminėti Kovo 11-ąją. Parodoje eksponuojamos Lietuvos diplomatų fotografijos, apdovanojimai, dokumentai, joje galima pamatyti buvusių Lietuvos pasiuntinybių baldus, iškabas, asmeninius Lietuvos diplomatų daiktus. Pasak istoriko Povilo Baršio, pirmą kartą Lietuvos visuomenei pristatomas dailininko Stasio Ušinsko tapytas paveikslas Vytautas Didysis Lucko pilyje, tarsi simbolizuojantis Lietuvos diplomatijos ištakas.

2012-03-01Šlapelių muziejuje – dailininkės iš Sankt Peterburgo paroda

Kovo 2 d. 17 val. Vilniuje, Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje (Pilies g. 40), atidaroma Svetlanos Ovinovos (Sankt Peterburgas) tapybos ir grafikos darbų paroda „Pavasario sąskambiai“. Dailininkės darbai čia jau buvo eksponuoti prieš metus. Šįkart menininkė pateikia naujus kūrinius, kurie užima dvi muziejaus galerijos sales. Svetlana labai talentinga ir ryški asmenybė. Jos darbai atlikti skirtingomis technikomis, ir kiekvienas yra unikalus. Beje, šioje parodoje autorė eksponuoja ir moters aktą.

2012-02-20Susitikimas su rašytoja R.Sepetys ir užsienyje pripažinta knyga

Vasario 23 d. 17 val. JAV ambasadoje esančiame Amerikos centre (Akmenų g. 7, Vilniuje) vyks susitikimas su knygos „Tarp pilkų debesų“ autore Ruta Sepetys. Ši lietuvių kilmės JAV pilietė už knygą apie lietuvių tremtinius „Tarp pilkų debesų“ jau sulaukė pripažinimo užsienyje. R.Sepetys yra laimėjusi Prancūzijos literatūros apdovanojimą, o praėjusių metų pabaigoje knyga pateko į dienraščio „New York Times“ žymių knygų vaikams sąrašą.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media