2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas

 

2013-04-05Teatro sąjunga kviečia į nemokamus renginius

Lietuvos teatro sąjunga nuo kitos savaitės atidaro pavasario sezoną ir kviečia Vilniaus gyventojus kiekvieną pirmadienį apsilankyti nemokamuose renginiuose. Pasak Lietuvos teatro sąjungos projektų vadovės Gintės Pranckūnaitės, tai bus aktorių kūrybiniai vakarai, operos solistų pasirodymai ir šeimyniniai bardų duetai. Balandžio 8 d., pirmadienį, 18 val. Lietuvos teatro sąjungos salėje (Teatro g.8) vyks knygos „Reikalauju kūrybos laisvės“ apie Kazimierą Kymantaitę sutiktuvės. Renginyje dalyvauja aktorė Agnė Gregorauskaitė ir Bernadeta Markevičienė.

2013-04-04“POST SCRIPTUM”: ypatingas spektaklis kultūros gurmanams (2)

Balandžio 13 d., šeštadienį, 20 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje (Pilies g. 40) vyks vienos dalies spektaklis pagal M. Delibeso romaną “Penkios valandos su Mariju”. Tai puiki galimybė kiekvienam kultūros gurmanui- atversti ispanų rašytojo ir žurnalisto romaną kartu su spektaklio kūrėjais ir paieškoti jo prasmių visai kitoje erdvėje. Andalūzijos flamenko ritmai! Duendės paslaptys ir meilės išpažintis! Visa tai išskirtinėje praėjusio laiko prisodrintoje erdvėje, namuose, kurie laukia jūsų...

2013-04-04Sakralinės muzikos koncertas šv.Kazimiero bažnyčioje

Balandžio 7 d., sekmadienį, 13 val. Vilniuje, Šv. Kazimiero bažnyčioje, koncertuos Halės miesto (Vokietija) berniukų choras.Sakralinės muzikos ir susikaupimo valandas vilniečiams, miesto svečiams ir ypač chorinės muzikos mylėtojams dovanoja koncerto rengėjai- Vilniaus rotušė ir Religinės muzikos centras. Choro vadovas ir dirigentas- Frank Steffen Elster. Programoje skambės F. Mendelssohn-Bartholdy, E. Elgar, F. Kiel ir kitų kompozitorių kūriniai.

2013-04-04LDK didikai ir jų laikų lobiai: koncertas ir paskaita, skirti Goštautų giminei

Balandžio 6 d., šeštadienį, 16 val. Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9) vyks paskaita ir koncertas, skirti LDK didikų Goštautų giminės ir jų laikų muzikinio paveldo atminimui. Renginys prasidės istoriko prof. Rimvydo Petrausko paskaita „Goštautai: permainų epochos giminė“. Šiai didikų giminei likimas lėmė po Lietuvos krikšto būti visa apimančios permainų epochos sūkuryje. O tokios epochos pagimdo išskirtinius asmenis, kokie ir buvo Goštautai, – jų vieta politiniame, kultūriniame ir religiniame gyvenime suvaidino neeilinį vaidmenį.

2013-04-04Vilniaus festivalio programoje- ir pasaulio scenų numylėtiniai

Šiandien tradicinio Vilniaus festivalio rengėjai žurnalistams jau paskelbė festivalio programą ir atskleidė, kokios muzikos žvaigždės žibės Vilniaus scenoje birželio 3-20 dienomis. Vienas solidžiausių mūsų šalies muzikos renginių – Vilniaus festivalis šiemet skiriamas Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai. Šio Lietuvos nacionalinės filharmonijos ir VšĮ „Vilniaus festivaliai“ rengiamo muzikos forumo programoje numatyti aštuoni koncertai. Festivalį birželio 3 d. atvers pasaulio scenų numylėtinės Violetos Urmanos ir Modesto Pitrėno diriguojamo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertas Nacionaliniame operos ir baleto teatre.

2013-04-03Esteban Colucci ir tango melodijos- Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje

Balandžio 11 d., ketvirtadienį, 18 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus (Pilies g. 40, Vilnius) kviečia gitaros ir tango ritmų mylėtojus į nuostabų koncertą „Tango“. Po senojo namo skliautais skambės Esteban Colucci (Argentina) solo gitara atliekami kūriniai – nuo Carlos Gardel iki Astor Piazzolla. Atlikėjas jau ne pirmąkart vieši Lietuvoje. Prieš pora metų jis surengė įspūdingą koncertą Kauno sinagogoje kaip vienas iš festivalio „Kaunas Jazz“ kviestinių svečių.

2013-04-03Ekskursija į naują Vilniaus universiteto biblioteką

Kviečiame į ekskursiją!

2013-03-21Nacionalinėje dailės galerijoje – dviejų dailės klasikų parodos

Kovo 22 d., penktadienį, 18 val., Nacionalinėje dailės galerijoje atidaromos dvi parodos, dosniai atskleidžiančios dviejų Lietuvos meno klasikų – tapytojos Marijos Teresės Rožanskaitės ir skulptoriaus Stanislovo Kuzmos - kūrybinio palikimo sluoksnius. Prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamoje parodoje „Skulptūra + 5425 dienos“ pateikiami trys intriguojantys pasakojimai apie S. Kuzmą. Parodoje „Rentgenogramos“ eksponuojami M. T. Rožanskaitės asambliažai, tapyba, piešiniai, akcijų dokumentacija.

2013-03-21Kaligrafijos iš P.Korėjos vienuolynų – unikali dovana Lietuvai

Vienuolis Bo Haeng Sunimas, pasaulietišku vardu Kęstutis Marčiulynas, Korėjoje yra jau senbuvis. Kelis kartus per metus trims mėnesiams atsiskiria aukštai kalnuose, valgo ryžius ir kimči, medituoja ir, kai turi laisvo laiko, atvyksta į Lietuvą pasidalinti tuo, ką išmoko. Šį pavasarį jis atvyks ne tik su spektakliu „Auksinė šventykla“, pansorio meistrais, bet ir unikalia, niekur dar pasaulyje nerodyta dzenvienuolių kaligrafijos paroda.Vilniuje ji eksponuojama Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje (Pilies g. 40) kovo 21–balandžio 7 d. Atidarymas kovo 21 d. 18.30 val.

2013-03-16Zanavykų žygis: Albinas Vaičiūnas apie Vytautą Tamulaitį (3)

LŽS Senjorų klube įvyko įdomus susitikimas, kuriame buvo galima iš arčiau susipažinti su publicistu, literatūros tyrinėtoju ir kraštotyrininku Albinu Vaičiūnu, o virtualiai - ir su žurnalistu, rašytoju, redaktoriumi, vertėju, karininku Vytautu Tamulaičiu. Taip jau įvyko, kad vienas Lietuvoje žinomas žmogus kalbėjo apie kitą, ne mažiau nusipelniusį, tačiau mūsų šaly dar ne visiškai įvertintą ir pagerbtą asmenį. Kalbėjo apie prieškario Lietuvoje, pokario Vokietijoje ir Užatlantėje gyvenusį ir kūrusį, 1993 metais Kanadoje, Toronto mieste mirusį mūsų kolegą ir rašytoją Vytautą Tamulaitį.

2013-03-14K.Sajos knygos sutiktuves lydi G.Leonavičiaus piešinių paroda (1)

Kovo 15 d. (penktadienį) 17 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje vyks Kazio Sajos fantastinių istorijų rinktinės "Kinivarpų raštai" sutiktuvės. Jose dalyvaus visi šios knygos atsiradimo "kaltininkai"- rašytojas K.Saja ir knygą iliustravęs dailininkas Gediminas Leonavičius. Muziejaus galerijoje atidaroma G.Leonavičiaus piešinių paroda. Knyga išleista Gražutės Šlapelytės-Sirutienės fondo lėšomis. Kviečiame K.Sajos bei G.Leonavičiaus kūrybos mylėtojus ir visus mūsų muziejaus bičiulius penktadienio vakarą drauge patirti atradimo džiaugsmą.

2013-01-24Parmos universiteto profesoriaus knygos sutiktuvės- Lietuvos mokslų akademijoje (1)

Sausio 24 d. (ketvirtadienį) 16 val. Lietuvos mokslų akademijos mažojoje konferencijų salėje (Gedimino pr. 3, Vilnius) vyks LMA užsienio nario, Parmos universiteto profesoriaus Guido Michelinio knygos „Nuo Parmos vienuolyno iki Dubysos“ sutiktuvės. Apie knygą kalbės LMA narys prof. Antanas Tyla, Lietuvių kalbos instituto profesoriai Danguolė Mikulėnienė ir Vytautas Ambrazas, Klaipėdos universiteto prof. Rimantas Balsys bei publicistė, leksikografė ir vertėja Birutė Žindžiūtė-Michelini.

2013-01-17“Arkoje” - spalvinės kompozicijos, grąžinančios sielos pusiausvyrą (1)

Sausio 18 d., penktadienį, 17 val. LDS galerija “Arka” vilniečius ir miesto svečius kviečia į Felikso Jakubausko tekstilės darbų parodos “Švytėjimai” atidarymą. Kitądien 13 val. čia atidaroma dar viena paroda- Irinos Dangvetskenės-Roskoshnayos “Sielos spalvų virpesiai”. 25 personalines parodas surengęs dailininkas F.Jakubauskas yra žinomas tekstilės kūrėjas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Čekijoje gimusi, vėliau Rusijoje gyvenusi Irina Dangvetskene-Roskoshnaya į Lietuvą atvyko 2001-aisiais. Pirmąkart „Arkoje“ savo paveikslus eksponuojanti kūrėja siūlo įdėmiau pažvelgti į namų interjerą.

2013-01-02Paskutiniai du premjeriniai spektakliai!

Sausio 5, 6 d. 17 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje (Pilies g. 40)- „POST SCRIPTUM“- spektaklis, sulaukęs didelio žiūrovų susidomėjimo ir prikėlęs senąjį muziejaus namą kitokiam gyvenimui. Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejus Vilniaus senamiestyje, pasak E.Tulevičiūtės, tai metafizinio žmogiškųjų vertybių būsto ideali apraiška, kur oras prisodrintas praėjusio laiko pilnatvės. Namo sienos tarsi užkonservavo ir išsaugojo mūsų kartai čia gyvenusių, kūrusių ir viešėjusių Lietuvos Šviesuolių dvasią, muzikos ir gimtosios kalbos skambesį. Neatsitiktinai draminiam monologui „Post scriptum“ pasirinkta būtent ši erdvė – namai... kurie laukia... mūsų...

2012-12-14Charizmatiškas kūrėjas R.Vainas ir jo mieli ištįsėliai- Šlapelių muziejuje

Gruodžio 15 d., šeštadienį, 14 val., Vilniuje, Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejaus galerijoje (Pilies g.40), atidaroma retrospektyvinė menininko Ričardo Vaino paroda. Dauguma eksponuojamų darbų bus didelės ir mažesnės spalvotos skulptūros iš medžio – medžiagos, kurią Ričardas Vainas puikiai jaučia ir valdo. Kitą dalį ekspozicijos sudarys tapybos darbai. „Kadaise Marijampolės dramos teatro rūkomajame pakvipus prabangiu tabaku, žinodavau, kad teatro gerbėjų laukia geras spektaklis – Ričardas Vainas vėl repetuoja..."
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media