2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas

 

2013-06-12„KŪNAS“: 10 ekspozicijų devyniose Vilniaus galerijose ir originalus žvilgsnis į lietuvių grafiką

Birželio 12 – liepos 6 dienomis devyniose Vilniaus miesto meno galerijose bus rodomas dešimties parodų ciklas „KŪNAS. Lietuvių grafika 1980–2013“. Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejus (Pilies g. 40, Vilnius) kviečia aplankyti vieną šio ciklo parodą „RANDAI“ ir pamatyti grafikų Jono Čepo ir Kęstučio Vasiliūno darbus. Parodos kuratorių Kristinos Kleponytės-Šemeškienės ir Jurgos Minčinauskienės sumanyta idėja išties originali ir padės parodų lankytojams pažvelgti į lietuvių grafiką išskirtiniu kampu.

2013-06-10Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija pristato unikalią parodą „Lietuva pašto siuntoje“  (1)

Birželio 11 d., antradienį, 17 val. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono 11, Vilnius) įvyks Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato kuruotos parodos „Lietuva pašto siuntoje/ Lithuania in the Mail Parcel“, skirtos Lietuvos pirmininkavimui ES Taryboje, atidarymas ir pristatymas visuomenei. Kiekvienoje „pašto siuntoje“ slypi Lietuvos kultūros ir gamtos vertybės, įrašytos į UNESCO registrus ir sąrašus. Renginyje sveikinimo žodį tars Lietuvos kultūros ministras Š.Birutis, parodą pristatys jos rengėjai ir kuratoriai.

2013-05-29Po bažnyčios skliautais- choro iš Nebraskos koncertas

Gegužės 30 d., ketvirtadienį, 20 val. Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčioje (Vokiečių g. 20) koncertuos Nebraskos Konkordijos Universiteto studentų choras Concordia University-Nebraska a Capella Choir. Tai gera proga ne tik užsukti į sostinės senamiestyje esančią evangelikų liuteronų bažnyčią, bet ir pasimėgauti koncertu. Jo programoje – klasikinė ir naujoji sakralinė muzika. Koncertas Vilniuje – 2013 m. turo po Europą dalis. Koncertas nemokamas.

2013-05-28Dokumentika iš ciklo "Litvakų laiko ženklai"

Gegužės 29 d., trečiadienį, 18.30 val. Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje vyks renginys iš ciklo "Litvakų laiko ženklai". Po dokumentinio filmo "Tiesos kryžkelės" peržiūros vyks susitikimas su filmo kūrėja Lilija Kopač. „Tiesos kryžkelės“- tai filmas apie Šiaulių miesto burmistrą Jackų Sondeckį, karo metais gelbėjusį žydus. Tai buvo drąsus ir kilnus žmogus, savo šalies patriotas, o vėliau- ir ilgametis lietuvių kalba užsienyje leidžiamo laikraščio "Keleivis" redaktorius. J.Sondeckis paliko Lietuvą 1944 metais. Čia liko sunkiai serganti jo žmona ir du vaikai - Danguolė ir Saulius.

2013-04-24M. ir J.Šlapelių muziejuje- spektaklis Motinos dienai

Gegužės 4, 5 d. 20 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje (Pilies g. 40, Vilniuje) vyks spektaklis “POST SCRIPTUM”, kuris su dideliu pasisekimu pastaruoju metu rodomas šioje neįprastoje teatro gurmanams erdvėje. Vienos dalies spektaklis, kurį režisavo ir pagrindinį vaidmenį jame atlieka aktorė Eglė Tulevičiūtė, pastatytas M. Delibeso romano “Penkios valandos su Mariju” motyvais. Šįkart spektaklis skirtas Motinos dienai.

2013-04-23Odė tūbai: išskirtinis L.Ulevičiaus ir jo mokinių koncertas

Balandžio 27 d. 18 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje vilniečių ir Vilniaus svečių laukia įspūdingas vakaras, kurio metu 70-ojo gimtadienio proga bus pagerbtas profesorius Leonardas Benediktas Ulevičius. Dalyvaus visas būrys profesoriaus mokinių, taip pat Lietuvos valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“. Ne taip dažnai koncertuose gali išgirsti grojant solo tūba, muzikos istrumentu, kurį Lietuvoje įteisino L.Ulevičius. Jis ir buvo pirmasis tūbininkas, kurį sėkmingai muzikinei veiklai parengė profesorius Domas Svirskis.

2013-04-17Į Lietuvą atvyksta žymi P. Korėjos pansorio atlikėja

Šį ketvirtadienį, balandžio 18 d., 12 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje, Pilies g. 40 (Vilnius) vyks spaudos konferencija, pristatanti unikalų ir vienetinį renginį Lietuvoje – Korėjos tradicinio dainavimo meistrų vizitą, kurie korėjiečių kalba atliks A. Baranausko “Anykščių šilelį”. Spaudos konferencijoje dalyvaus: Park In Hye, Chang Jae Hyo (P.Korėja), o taip pat dainininkas Andrius Mamontovas, režisierius Oskaras Koršunovas, teatro kritikė R.Vasinauskaitė, K.Marčiulynas (Bo Haeng) ir E.Mikulionytė bei kiti.

2013-04-11Kitaip įgarsinta T.Venclovos poezija- Venclovų namuose

Balandžio 12 d., penktadienį, 19 val. į muzikos ir poezijos vakarą "Šiaurės vakarų ženklai" kviečia Venclovų namai-muziejus. Pasak muziejininkės Justinos Juozėnaitės, šis renginys skiriamas poetui Tomui Venclovai, sveikinant jį tapus Vilniaus miesto garbės piliečiu. Nors poetas iš Vilniaus išvyko prieš trisdešimt šešerius metus, ryšys su miestu nenutrūko. Kokias sumas sudėlios vakaro atlikėjai - sužinosite atėję. Kokias ribas Šiaurės ir Vakarų trajektorijose žymės garsas ir žodis? Eksperimentine muzika "įgarsinta" T. Venclovos poezija skambės pirmą kartą.

2013-04-11Tituluoto smuikininko rankose skleisis Stradivarijaus smuiko garsai

Balandžio 17-18 d. Vilniaus ir Kauno filharmonijų scenose koncertuos Andrejus Baranovas, griežiantis Japonijos muzikos fondo jam skirtu Stradivarijaus smuiku „Huggins“, ir ryškus jaunosios kartos lietuvių pianistas Darius Mažintas. Koncerte skambės įsimintina romantizmo ir XX a. pradžios muzikos programa. 2012 m. tarptautinio Karalienės Elžbietos smuikininkų konkurso nugalėtojas, 2010 m. vykusių tarptautinių konkursų laureatas A.Baranovas vadinamas vienu labiausiai pasaulyje pripažintų Rusijos jaunosios kartos smuikininkų. Įtakingas dienraštis „Frankenpost“ šį menininką palygino su legendiniu Jascha Heifetzu.

2013-04-05Teatro sąjunga kviečia į nemokamus renginius

Lietuvos teatro sąjunga nuo kitos savaitės atidaro pavasario sezoną ir kviečia Vilniaus gyventojus kiekvieną pirmadienį apsilankyti nemokamuose renginiuose. Pasak Lietuvos teatro sąjungos projektų vadovės Gintės Pranckūnaitės, tai bus aktorių kūrybiniai vakarai, operos solistų pasirodymai ir šeimyniniai bardų duetai. Balandžio 8 d., pirmadienį, 18 val. Lietuvos teatro sąjungos salėje (Teatro g.8) vyks knygos „Reikalauju kūrybos laisvės“ apie Kazimierą Kymantaitę sutiktuvės. Renginyje dalyvauja aktorė Agnė Gregorauskaitė ir Bernadeta Markevičienė.

2013-04-04“POST SCRIPTUM”: ypatingas spektaklis kultūros gurmanams (2)

Balandžio 13 d., šeštadienį, 20 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje (Pilies g. 40) vyks vienos dalies spektaklis pagal M. Delibeso romaną “Penkios valandos su Mariju”. Tai puiki galimybė kiekvienam kultūros gurmanui- atversti ispanų rašytojo ir žurnalisto romaną kartu su spektaklio kūrėjais ir paieškoti jo prasmių visai kitoje erdvėje. Andalūzijos flamenko ritmai! Duendės paslaptys ir meilės išpažintis! Visa tai išskirtinėje praėjusio laiko prisodrintoje erdvėje, namuose, kurie laukia jūsų...

2013-04-04Sakralinės muzikos koncertas šv.Kazimiero bažnyčioje

Balandžio 7 d., sekmadienį, 13 val. Vilniuje, Šv. Kazimiero bažnyčioje, koncertuos Halės miesto (Vokietija) berniukų choras.Sakralinės muzikos ir susikaupimo valandas vilniečiams, miesto svečiams ir ypač chorinės muzikos mylėtojams dovanoja koncerto rengėjai- Vilniaus rotušė ir Religinės muzikos centras. Choro vadovas ir dirigentas- Frank Steffen Elster. Programoje skambės F. Mendelssohn-Bartholdy, E. Elgar, F. Kiel ir kitų kompozitorių kūriniai.

2013-04-04LDK didikai ir jų laikų lobiai: koncertas ir paskaita, skirti Goštautų giminei

Balandžio 6 d., šeštadienį, 16 val. Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9) vyks paskaita ir koncertas, skirti LDK didikų Goštautų giminės ir jų laikų muzikinio paveldo atminimui. Renginys prasidės istoriko prof. Rimvydo Petrausko paskaita „Goštautai: permainų epochos giminė“. Šiai didikų giminei likimas lėmė po Lietuvos krikšto būti visa apimančios permainų epochos sūkuryje. O tokios epochos pagimdo išskirtinius asmenis, kokie ir buvo Goštautai, – jų vieta politiniame, kultūriniame ir religiniame gyvenime suvaidino neeilinį vaidmenį.

2013-04-04Vilniaus festivalio programoje- ir pasaulio scenų numylėtiniai

Šiandien tradicinio Vilniaus festivalio rengėjai žurnalistams jau paskelbė festivalio programą ir atskleidė, kokios muzikos žvaigždės žibės Vilniaus scenoje birželio 3-20 dienomis. Vienas solidžiausių mūsų šalies muzikos renginių – Vilniaus festivalis šiemet skiriamas Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai. Šio Lietuvos nacionalinės filharmonijos ir VšĮ „Vilniaus festivaliai“ rengiamo muzikos forumo programoje numatyti aštuoni koncertai. Festivalį birželio 3 d. atvers pasaulio scenų numylėtinės Violetos Urmanos ir Modesto Pitrėno diriguojamo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertas Nacionaliniame operos ir baleto teatre.

2013-04-03Esteban Colucci ir tango melodijos- Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje

Balandžio 11 d., ketvirtadienį, 18 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus (Pilies g. 40, Vilnius) kviečia gitaros ir tango ritmų mylėtojus į nuostabų koncertą „Tango“. Po senojo namo skliautais skambės Esteban Colucci (Argentina) solo gitara atliekami kūriniai – nuo Carlos Gardel iki Astor Piazzolla. Atlikėjas jau ne pirmąkart vieši Lietuvoje. Prieš pora metų jis surengė įspūdingą koncertą Kauno sinagogoje kaip vienas iš festivalio „Kaunas Jazz“ kviestinių svečių.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media