2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Kultūros paveldo entuziastų iniciatyva išauga į festivalį ir kviečia į „Heritas‘2020: (Į)krauk paveldą!”

2020-02-27
 
2020 m. gegužės 14-16 d. vyks jau tradiciniu tampantis kultūros paveldo pažinimo renginys „Heritas", kuris šiais metais išauga į įvairias pažintines ir edukacines veiklas visuomenei siūlantį kultūros paveldo festivalį. Renginys kartą per metus suburia visus, dirbančius kultūros paveldo srityje ir juo besidominčius, kviečia megzti ryšius ir kurti bendras iniciatyvas, pažinti kultūros paveldą per edukacines programas ir kūrybinius užsiėmimus. Dalyviai gyvai ir interaktyviai pristato savo veiklą, lankytojams siūloma apsilankyti kūrybinėse dirbtuvėse, diskutuoti seminaruose, vyksta vaikų ir jaunimo edukacijos, ekskursijos po kultūros paveldo objektus, eksponuojamos parodos, veikia laisvalaikio, muzikos, kino, instaliacijų erdvės. Šiais metais festivalis vyks buv. Lukiškių kalėjimo - izoliatoriaus erdvėse.
„Heritas" erdvėse veiklos atras įvairaus amžiaus grupių ir įvairiausių interesų turintieji. Akademinės bendruomenės, kultūros paveldo teoretikai ir praktikai, kviečiami diskutuoti tarpusavyje ir su visuomene apie aktualiausias kultūros paveldo srities problemas, tvarkybos ir technologijų naujoves, paveldo įveiklinimą „Heritas" diskusijų ir pranešimų sekcijose. „Alternatyvi diskusijų erdvė" finansuojama Kultūros tarybos, organizuojama kartu su Vilniaus universiteto Istorijos fakultetu. Diskusijas moderuos dr. Viltė Jaunušauskaitė, dr. Salvijus Kulevičius, prof. dr. Rimvydas Laužikas, Matas Šiupšinskas. Penktadienio pranešimų sekcijoje parodos dalyviai bei lankytojai galės klausytis svečių iš užsienio pranešimų - Vokietijos istorijos instituto Varšuvoje mokslininko, kultūrologo, istoriko, antropologo dr. Felix Ackermann, Vokietijos Bamberg universiteto meno istorikės, etnologės dr. Stephanie Herold. Kūrybinėse dirbtuvėse kultūros paveldo srityje veikiančios organizacijos ir institucijos, privačios įmonės, kūrybininkai, menininkai, edukatoriai kūrybiškai pristatys savo vykdomas veiklas ir kvies lankytojus aktyviai įsitraukti į kultūros paveldo pažinimo procesą per praktiką ir gyvą prisilietimą prie medinių objektų, tapybos restauravimo darbų. Dirbtuvėse taip pat pristatomos kūrybiškos idėjos apie kultūros paveldo objektų įveiklinimo galimybes, skatinant lankytojus jas taikyti praktiškai savo kasdieniniame gyvenime. Tradiciškai veiks Vaikų edukacijos erdvė, kurioje organizuojamos edukacinės programos įvairaus amžiaus grupių vaikams ir mokiniams. Kultūros paveldas, istorijos pažinimas pristatomas vaikams ir jaunimui suprantama kalba, interaktyviomis priemonėmis, siekiant sukelti ir gilinti jų susidomėjimą. Siūlomi nauji ekskursijų maršrutai po įprastai uždarus kultūros paveldo objektus.
„Pasiruošimo „Heritas‘2020" darbai jau įsibėgėję ir vyksta labai intensyviai. Tikimės, kad mūsų suplanuotų veiklų gausa ir įvairovė, o taip pat ir pačio festivalio vieta taps netikėtu ir maloniu siurprizu tiek nuolatiniams, tiek naujiems festivalio lankytojams." - sakė Heritas iniciatorė ir komandos vadovė Erika Kielė.
„Heritas" - tai nekomercinė visuomeninė iniciatyva, kuri įgyvendinama kultūros paveldui prijaučiančių savanorių. Siekiant skatinti teigiamus pokyčius nusistovėjusiame kultūros paveldo srities status quo, 2018 m. savanorių komanda organizavo pirmąją kultūros paveldo pažinimo, tvarkybos ir technologijų parodą "Heritas", kuri vyko gegužės 18-19 dienomis Ramintojos bažnyčioje. 2019 m. gegužės 3-4 dienomis vyko antrasis "Heritas" renginys, išsiplėtęs į šalia esančias Europos humanitarinio universiteto erdves ir pasiūlęs dar daugiau ir dar įvairesnių veiklų kultūros paveldo profesionalams, parodos lankytojams, vaikams ir jaunimui. Šiais metais renginys vyksta jau trečiąjį kartą.
Renginio partneriai - Kultūros paveldo centras, Valstybinė kultūros paveldo komisija, Kultūros paveldo departamentas, Kultūros taryba, Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra ir kiti.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-02-27 12:16
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

NŽKA vardu

2020-03-08 00:45

Tai prašom parašyt -- kokie kontaktai, kaip dalyvauti, kaip registruotis ar ne -- renginių tvarkaraštis.
Juk ne tik pasigirti svarbu, bet ir dalyvauti, komunikuoti, informuoti

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media