2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Mokykla per karantiną persikėlė į namus ir mintis

2020-03-31
 
Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Deimantė  Subačiūtė

 

Pirmą kartą Lietuvoje, nespėjus grįžti į mokyklą po atostogų, mes ir vėl turime sėdėti namuose. Tik šį kartą ne atostogos, o kur kas blogiau. Viskas prasidėjo nuo koronaviruso, dėl jo mes ir turime likti namuose. Lietuvoje paskelbtas karantinas, kaip ir daugelyje valstybių. Uždarytos parduotuvės, pramogų arenos, prekybos centrai ir kitos vietos. Dirba tik maisto prekių parduotuvės, taip pat ir vaistinės.

 

Sėdėdama namuose jau antrą savaitę aš nebeturiu ką veikti ir nežinau, ką veiksiu dar po kelių savaičių. Grįžimas į mokyklas po šių ilgųjų atostogų, manau, mums bus tikrai sunkus. Mes neprisiminsime, ką darėm prieš karantiną, reiks viską pradėti iš naujo ir tai tikrai nebus lengva. Po viso šito man kyla klausimai. O kaipgi standartizuoti testai? Kada mes juos rašysime? Ar išvis rašysime?

 

Keturiasdešimt vienerių metų vilnietė Laura, turinti du vaikus, mano, kad karantinas atnešė ir dar atneš didelį nuostolį prekybų centrams, verslams, daugumai parduotuvių. Žmonės netenka darbų, nežino, kaip išlaikyti šeimas. Jie priversti sėdėti tarp keturių sienų, namuose veiklos ne per daugiausiai, į lauką išeiti negalima, nebent po kelis asmenis, kas irgi apriboja tavo judėjimo laisvę.

 

Laura mano, kad nuotolinis vaikų mokymasis nėra geras, nes vaikai ištisas dienas sėdės prie kompiuterio. Namuose vaikams labai nuobodu, nes dažniausiai jie neturi veiklos. Visgi mano kalbintai vilnietei labai patinka leisti laiką su savo vaikais, jie kartu gamina, kepa tortus, žaidžia stalo žaidimus.

 

Vaikų mintys apie karantiną yra skirtingos, nors daugelis jų mano ir supranta, kad karantinas nėra gerai. Dvylikametė Justina mano, kad karantinas buvo būtinas tam, kad virusas neplistų. Moksleivė galvoja, jog karantinas buvo paskelbtas per vėlai. Nors ir keistai gali nuskambėti, bet ji  pasiilgo mokyklos.

 

Dvylikametė Smiltė sako, kad karantinas buvo paskelbtas laiku ir jis tikai yra būtinas norint likti sveikam. Bet mergaitė mano, kad nebuvo būtina uždaryti visas parduotuves, galima buvo tik apriboti darbo laiką ir įleidžiamų žmonių kiekį. Nors ir praėjo gana daug dienų, kai esame karantine, Smiltė mokyklos nepasilgo. Ji pasiilgo draugių, kurių nematė ilgą laiką.

 

Karantino metu mokytis vaikams darosi vis sunkiau ir sunkiau. Mokiniai nepilnai supranta temas, neįsigilina į užduotis. Jie negali prisijungti prie stringančių mokymo programų, dienynų. Vaikai gauna daug užduočių ir ne visada jas visas spėja padaryti.

 

Namuose mes turime du kompiuterius ir jais abiem mes visi naudojamės. Jei mama pasiima kompiuterį pirma, tai po gerų dvidešimties minučių gaunu jį aš. Na, o jei pirma kompiuterį pasiimu aš, mama dažniausiai jį gauna po valandos. Mano brolis naudojasi kitu kompiuteriu, kuriuo aš su mama beveik nesinaudojame. 

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė; teksto autorei 12 m./

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-03-31 18:48
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media