2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Kaip skirtingo amžiaus žmonės elgiasi su daiktais − išmeta, dalinasi ar kaupia?

2020-11-24
 
Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Girmantė Zolubaitė

 

Praėjusią savaitę nuotoliniame Jaunųjų žurnalistų klubo susitikime gavome užduotį nufilmuoti vaizdo siužetą tema ,,Daiktai: kaupti, pasidalinti ar išmesti?’’ Kadangi man nepavyko užduoties įvykdyti, o informacijos prisikaupė daug, taigi mokytoja sumanė pakeisti užduotį ir viską, kas turėjo būti video, paversti tekstu.

 

Daiktai šis žodis gali aprėpti nemažai reikšmių. Tai gali būti ir mintis, kad su tavimi elgiamasi kaip su daiktu. Bet tuo pačiu tai gali būti ir tiesiog daiktai. Tokie kaip pieštukinės, knygos, stalai ir kitokie kasdien matomi bei naudojami objektai.

 

Tikrai pas kiekvieną žmogų jo namuose galima rasti daugybę daiktų. Tik vieni tuos daiktus kaupia ir kaupia. Kiti išdalina. Dar kiti išmeta. O kaip elgiasi skirtingos amžiaus grupės?

 

Taigi pradėkim nuo jauniausios kartos. Man vienuolika ir aš porą kartų per metus tvarkausi savo spintą ir stalčius. Ir viską, ko nebenaudoju, išmetu. O kaip elgiasi 10 metų Alvilė, sužinosime netrukus.

 

-----

Alvile, tai kaip tu elgiesi su daiktais kaupi išdalini ar išmeti?

Savo daiktus aš išdalinu.

 

Kas paskatina tokį tavo pasirinkimą?

Mane paskatina mintis, kad man nebereikalingais daiktais gali džiaugtis kas nors kitas.

 

Kam atitenka tavo panaudoti daiktai? Vien kaimynams ar kartais ir labdarai?

Ir tam, ir tam. Esu atidavusi savo daiktus kaimynų berniukui, sesei, nuvežusi į Žemynos darželį arba Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčią, kur renkama labdara.

-----

 

Taigi, kai jau užfiksavome, kaip reaguoja jauniausi iš mūsų, pereikime prie šiek tiek vyresnės kartos. Tai suaugusieji. O informacijos apie jų pasirinkimus suteiks trijų vaikų mama Alita.

 

Moteris daiktų nekaupia, o dalinasi su pažįstamais, nes jai tai teikia džiaugsmo. Be to, taip Alita elgiasi, nes nenori apsikrauti nereikalingais daiktais ir nori mažinti vartotojiškumą, mažiau teršti gamtą.

 

O dabar pereikim prie vyriausiųjų. Tai mūsų močiutės, seneliai, kurie šiuo karantino laikotarpiu turi labai saugotis. Tačiau net ir tokiu atveju į skambutį telefonu pensininkė Irena atsakė su dideliu džiaugsmu.

----

 

Laba diena. Kaip Jūs elgiatės su daiktais dalinatės, išmetate ar kaupiate?

Na, atvirai, kadangi esu vyresnės kartos žmogus, tai kaupiu. Laikau dar netgi pasenusias knygas, laikau daug ir drabužių, pilna spinta, gaila išmesti. Žodžiu, nekeičiu net ir baldų, nes manau, kad mano amžiui užteks, ir norėdama pasitaupyti pinigėlių naujiems baldams neišlaidauju.

 

Ar lengviau valdyti daiktų srautą per karantiną? O gal kaip tik sunkiau, nes daugelio daiktų atsisakoma, o naujų sunku gauti?

Tenkinuosi tuo, ką turiu, šiaip į daiktus nelabai kreipiu dėmesio, aš tiesiog jų nelabai pastebiu. O knygas visas vertinu, per karantiną skaitau, rašau, kitų daiktų kaip lova, spinta net nepastebiu.

----

 

Taigi štai visa mano informacija, kuri būtų panaudota vaizdo siužete. Bet čia tekstas dar nesibaigia. Toliau dar pakalbėsime apie kitos Jaunųjų žurnalistų klubo dalyvės – Danielės nufilmuotą vaizdo siužetą.

 

,,Kiekvienas žmogus buvo susidūręs su tokia situacija, kuomet kažkas nusibosta, sugenda, sulūžta ar panašiai. Šiandien aptarsime, kaip tokioje situacijoje elgiasi skirtingų kartų atstovai.“ Taip prasidėjo Danielės vaizdo siužetas. Moksleivė pirmiausia nusprendė papasakoti apie save.

 

Jaunųjų žurnalistų klubo narė užsiminė, jog kai drabužiai tampa nebemadingi arba per maži, jais pasirūpina Danielės mama. Jeigu drabužiai dar tinkami, atiduoda juos mergaitės pusseserėms. O netinkančius ir joms įkelia į Facebook’o grupę ,,Dovanoju – atiduodu viską, ko nenaudoju’’. Tada toje grupėje labai greitai atsiranda žmonių, kurie imasi iniciatyvos ir pasiima tuos rūbus. Panašiai jaunosios žurnalistės mama elgiasi ir su savo daiktais.

 

O jei kas nors iš Danielės daiktų nustoja veikti, mergaitė mėgina susitvarkyti pati. Tačiau jei to daikto nepavyksta sutaisyti, tuomet ji pasidomi, kiek kainuotų daikto tvarkymas pas meistrus ir kokia naujo tokio pat ar panašaus daikto kaina. Galiausiai viską išnaršiusi nusprendžia, kaip būtų logiškiausia pasirinkti.

 

Danielė nepamiršo paminėti ir savo močiutės, kuri elgiasi kiek kitaip. Senutė stipriai suplyšusius rūbus naudoja kaip namų ruošos priemones. Bet dar gerai atrodančius drabužius tikrai ilgai ir kantriai lopys. Su kitais daiktais senolė elgiasi visai panašiai. Dažniausiai nebenaudojamiems daiktams ji  randa kitą paskirtį arba, jei to nepavyksta padaryti, ji tikrai ras jam tinkamą vietą. Trumpiau tariant, ji viską kaupia ir kaupia, manydama, kad tai dar pravers ateityje.

 

Taigi ir šis informacijos šaltinis parodė, kad skirtingo amžiaus žmonės su daiktais elgiasi skirtingai. O čia mūsų tekstas ir baigiasi.

 

Skaitytojams linkiu mažiau daiktų išmesti ir daugiau dalintis su kitais, kad pajustumėt kito žmogaus džiaugsmą.

 

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė; teksto autorei 11 m./

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-12-08 19:10
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media