2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Karantino laikotarpiu išryškėjusi problema – "trintis" su artimaisiais

2020-04-30
 
Asociatyvi iliustracija/

Asociatyvi iliustracija/

Vakaris Vingilis

 

Lietuvoje dėl koronaviruso pandemijos paskelbus karantiną daugybė žmonių pradėjo dirbti iš namų ar pasiėmė atostogų ir nusprendė laiką praleisti namuose. Šeimų būstuose taip pat nuotoliniu būdu mokosi ir moksleiviai. Žmonės dar niekada tiek daug nebuvo savo namuose su artimaisiais.

 

Jau pasigirsta atvejų, kai per karantiną daugiau laiko kartu praleidę poros ima pyktis, taip pat neišvengta ir byrančių santuokų. Taigi, kiek laiko būti kartu  su kitais yra normalu? Ar žmogui reikia bent kiek laiko pabūti vienam? Ar tokia trintis nekelia pavojaus žmonių emocinei būsenai? Galbūt atvirkščiai - reikia tik džiaugtis šiuo laiku, kad galime pabūti su šeima kuo daugiau?

 

Šiuo metu namuose besimokanti moksleivė Viktorija sako, kad su rimtais "trinties" iššūkiais karantino laikotarpiu šiuo metu dar nesusidurianti. Ji svarsto: „Galbūt tokia problema ištinka šeimas, kuriose visi jų nariai dirba nuotoliniu būdu, bet kadangi mano tėvai tokios galimybės neturi, su rimtomis problemomis nesusidūriau. Tačiau nemanau, kad nebūtų ypač sunku susikaupti, jei visi dirbtume nuotoliniu būdu“. Pašnekovei didelių problemų nekelia faktas, kad karantino laikotarpiu žmonės per daug laiko būna užsidarę vien su savo artimaisiais.

 

„Nemanau, kad man yra aktualus pasakymas "per daug laiko praleidžiu su artimaisiais", nes ypač pastaruoju metu pastebiu, kad visuomenę sudaro uždari, emocijų neatskleidžiantys žmonės ir stengiuosi prisidėti kaip tik galiu, kad tai neįvyktų mano artimųjų rate.”

 

Paklausta, ar nekilo mintis šiuo laikotarpiu pabūti su savimi viena, skirti šiek tiek laiko apmąstymams, mergina sako, kad šiuo atžvilgiu šis laikotarpis nėra nė kiek išskirtinis. „Ir prieš karantiną, ir jo metu skiriu laiko savo asmenybės pažinimui, minčių dėliojimui. Tai darau klausydamasi patinkančios bei draugų rekomenduojamos muzikos.”

 

Viktorija mano, kad šiuo laikotarpiu, kai žmonės tiek daug laiko praleidžia namuose tikrai gali iškilti „trinties" problema ir artimieji tikrai gali pavargti vienas nuo kito. Ji sako, kad tokiu atveju reikia visų supratimo, kad žmogui reikia asmeninio laiko pabūti vienam ir tik radus kompromisą galima būtų tokią problemą išspręsti. Moksleivė svarsto, kad karantinas puiki galimybė atlikti ilgai atidėliotus darbus, skirti laiko asmeniniam tobulėjimui, taip pat praleisti daug laiko su artimaisiais – nebūtinai besikalbant, juk galima žaisti komandinius žaidimus bei žiūrėti filmus. O jei ir iškyla "trinties" problema, visada galima išeiti vienam į mišką ir susidėlioti mintis.


Vilnietis Rapolas taip pat išbandė mokymąsi iš namų. Jis sako nesusidūręs su diskomfortu, kad šiuo metu visi šeimos nariai yra susitelkę po vienu stogu. Faktas, kad visi artimieji dirba iš namų jam netrukdo, tačiau sako, kad pradžioje buvo sunku susikaupti ir sutelkti mintis mokslui, bet dabar Rapolas jau mokosi įprastu ritmu. Atsipalaiduoti ir bent kiek nukreipti mintis nuo šiuo metu vyraujančios rutinos vaikinui padeda bendravimas su draugais per socialinius tinklus. Moksleivis taip pat intensyviai sportuoja ir sako, kad tai padeda jam susikaupti, pamiršti neigiamas emocijas bei atsipalaiduoti karantino laikotarpiu.

 

Pašnekovas šiuo metu nesusiduria su "trintimi" tarp namiškių ir mano, jog tai puikus metas visiems praleisti daugiau laiko kartu bendraujant ar užsiimant kita veikla. Pasak Rapolo, jei ir iškiltų tokia problema, ją galima būtų lengvai išspręsti susidarant dienotvarkę, taip pat skiriant laiko vien tik sau. Taip pat sako, jog ši problema egzistavo visada, bet įvedus karantiną vienose šeimose ji išryškėjo, kitose – ne. Moksleivis svarsto, jog šis laikas puikiai tinka stiprinant šeimos ryšį, o dėl laiko sau kiekvienas sprendžia individualiai, paskirstant laiką tiek pabūti vienam, tiek su artimaisiais.

 

Karantinas tikrai paveikė daugelio gyvenimus. Štai psichologas Tomas Kelpša taip pat patvirtina, kad jo darbotvarkė kardinaliai pasikeitusi. Anksčiau buvusias gyvas psichologines konsultacijas pakeitė virtualios, tas pats ir su kitu Tomo užsiėmimu – bendravimu su socialiniais pedagogais. Tomas neslepia, jog darbas kaip ir daugeliui pasikeitė, bet jo tikrai nesumažėjo. Žmonės ir toliau kreipiasi į jį psichologinėms konsultacijoms bei kitoms problemoms spręsti. Pastaruoju metu padaugėjo kreipimųsi ir dėl gyvenimo karantine problemų.

 

"Trinties" problema yra išties opi, bet psichologas nėra įsitikinęs, kad problema žmones veikia neigiamai. Jis sako, jog nėra vienareikšmiško atsakymo, nes vieniems karantinas puiki proga praleisti daugiau laiko su artimaisiais, kitiems atvirkščiai – per ilgas buvimas kartu kelia susierzinimą. Specialistas teigia, jog ši problema yra išsprendžiama, o su ja kovoti yra begalė būdų. Tomas išskiria faktą, kad reikia atrasti laiko pabūti vienam, susidėlioti mintis, o tą padaryti leis pasivaikščiojimas parke, pasivažinėjimas dviračiu ar net pats elementariausias išėjimas į balkoną. Juk tik būdami vieni, galime apmąstyti savo veiksmus ir jausmus.

 

Kaip dar vieną būdą kovoje su "trintimi" pašnekovas išskiria bendrus užsiėmimus. „Reikia atsitraukti nuo darbų, rasti laiko pailsėti ir užsiimti mėgstama veikla drauge, žinoma, veikla gali būti ir individuali.“

 

Pastaruoju metu į psichologą kreipiasi ir dėl kitos karantino metu išryškėjusios problemos – nuotolinio mokymosi. Labai dažnas tėvas susiduria su visiškai motyvacijos stokojančiu paaugliu. Tomas išskyrė tokio reiškinio priežastis: „Pasikeitus mokymosi modeliui, atsirado pagrindinė problema. Mokiniai tikėjosi pailsėti ir tarsi atostogauti, bet realybė yra kitokia.“

 

Taigi šiuo nelengvu metu tikrai susiduriame su daugybe problemų, bet reikia neužmiršti skirti laiko sau, apmąstyti nuveiktus darbus, daugiau bendrauti su artimaisiais, nes tai  neeilinė proga tai padaryti.

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė; teksto autoriui 17 m./

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-10-02 14:17
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media