2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Vytautas Bukauskas: Lietuviškos vėliavos virš aukščiausios Kamerūno viršūnės

2015-01-14
 
Lietuviškos vėliavos virš aukščiausios Kamerūno viršūnės

Lietuviškos vėliavos virš aukščiausios Kamerūno viršūnės

 

Vytautas Bukauskas

 

Pirmoji devynių lietuvių keliautojų grupė (Vytautas Bukauskas, Kęstutis Sakalauskas, Rasa Sakalauskienė, Arūnas Sinkevičius, Miglė Sinkevičienė, Salomėja Jasinskaitė,  Andromeda Šilininkaitė,  Jonas Umbrasas, Saulius Kirvela), nepabūgusi gąsdinimų Ebola ir galimu susitikimu su islamo grupuote „Boko Haram", per dvi savaites Kamerūne nukeliavo daugiau kaip 2000 kilometrų ir pirmą kartą iškėlė Lietuvos trispalvę ir LŽS Keliautojų ir pramogų klubo vėliavą aukščiausiame  Kamerūno ir visos Afrikos vakarinės pakrantės kalne Mt. Cameroon (4090 m. aukščio).

Kalnų savanos regione, esančiame prie Nigerijos sienos, aplankė tris nuo 14 amžiaus gyvuojančias karalystes: Kumbo, Nkambe ir garsiają Bafut. Susitiko su ilgiausiai - nuo 1957 metų -valdančiu  Nkambe sultonu (Fontu), kuris mena čia 1947-1957 metais lankiusį anglų gamtininką  Džeraldą Darelą  parašiusį vyresniajai  keliautojų kartai  žinomą knygą "Bagaže-zoologijos sodas". Deja, praėjus 50 metų po gamtininko, gaudžiusio čia žvėris zoologijos sodams, apsilankymo, beveik visi jie išnaikinti maistui.   

Pabuvojome prie kelių pasaulinio garso gamtos objektų. Apsilankėme prie Nioso ežero (Nyos) po kuriuo slūgso magma, išskirianti į vandenį anglies dvideginį. Niosas yra vienas iš trijų žinomų anglies dvideginio prisotintų ežerų pasaulyje (kiti yra už 100 km esantis Monuno ežeras bei Kivu ežeras Ruandoje). 1986 m. rugpjūčio 21 d. iš ežero išsiskyrė didelis anglies dvideginio debesis uždusinęs apie 1800 vietinių žmonių bei 3500 gyvulių.  Pamatėme įspūdingą Ekom krioklį, prie kurio buvo filmuojamas garsusis kino filmas "Tarzanas".

„Šiaip čia pragaro prieangis, tokios siurrealistinės šalies, tokios pseudocivilizacijos, tokio žmogiškojo karnavalo tokioje milžiniškoje arenoje, skendinčioje raudonose dulkėse ir svilinančiame karštyje nebuvau matęs - mama Afrika verda savo juodą katilą, į kurį pila viską, ko kiti net nevalgytų, net į rankas neimtų, net nežiūrėtų, akis nusuktų, jos riestas užpakalis ir balti dantys dūmuose šoką spalvotą šokį, mums jau senai užmirštą, jiems - kasdienį! Tiek daug sapnų ir spalvų susipynė į vieną srautą, spjaudantį dyzelio ir kloakų dvoką, kurį pamiršti, pamatęs garbanotą lėlę su pirštu burnoje, praeivio šypseną ir tamsias, kaip arabiška naktis akis, visą vaivorykštę aprangose ir povo plunksnų gamą perukuose ant galvų. Nenutrūkstantis pirmuoniškos gyvybės srautas, kaip vaikiškas barškutis, kaip besisukanti karuselė, kaip mirgantis kiniškas žaislas, kaip plastmasinė kalėdų eglutė, kaip spalvoti guminukai, kaip kooperatinio kiosko vitrina, kaip atlasinių audinių parduotuvė - toks keliaujančio cirko pasaulis!!!" (eilutės iš kelionės dienorasčio).

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-01-14 09:58
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media