2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Kancleris įdarbins… varnas

2020-04-01
 
Bronius Čekanauskas
Dažname pasaulio mieste galima pamatyti gatvėse, skveruose, parkuose primėtytų nuorūkų, o jas rinkti po vieną niekas nenori. Šios problemos paskatinti du olandai - Rubenas van der Vleutenas ir Bobas Spikmanas ėmė sukti galvas, kaip surinkti nuorūkas. Išradingi vaikinai sumanė įdarbinti... paukščius. Visų pirma pagalvojo apie balandžius, mat jų apstu visame pasaulyje, bet paaiškėjo, kad tik retos jų rūšys imlios mokymams. Užtat protu išsiskiria varnos, kurios savo gebėjimais spręsti įvairias užduotis prilyginamos netgi šimpanzėms. Pasitelkę draugijon garsų šalies paukščių entuziastą Joshua Kleiną, kuris jau buvo sukūręs varnų šėryklą, vyrai ėmėsi dresuoti paukščius.
Dresavimas buvo suskirstytas į keturis etapus.
Pirmojo etapo metu ant varnų šėryklos buvo palikta nuorūka ir maistas. Taip buvo siekiama, kad nuorūkos varnoms imtų asocijuotis su maistu.
Antrojo etapo metu maistas šėrykloje atsirasdavo tik tuomet, kai varna į ją atskrisdavo. Taip buvo pasiekta, kad varna suvoktų, kur galima rasti maisto.
Trečiasis etapas - sunkiausias, nes šio etapo metu šėrykloje nėra jokio maisto, tik nuorūka šalia jos. Čia varna turi suvokti, kad įmetus nuorūką į šėryklą, iš jos iškris skanėstas. Jei trečias etapas pavyksta, einama prie ketvirtojo, kurio metu aplink šėryklą įvairiu atstumu primėtoma nuorūkų ir stebima ar varna pradės jas keisti į maistą. 
Po kurio laiko nemažai varnų ėmė darbuotis!
Šis neeilinis eksperimentas greit sudomino ir Lietuvos valdininkus. Pirmasis iniciatyvos ėmėsi Aplinkos ministerijos kancleris Arminas Mockevičius su bendraminčiais. Būtent jis, nustūmęs šalin Punios šilo, urėdijų ir kitas pabodusias problemas, pasiūlė idėją Ir Lietuvoje mokyti varnas rinkti nuorūkas. Kancleris žurnalistams gyrėsi, kad pernai per akciją „Darom" pats vienas surinko apie penkis šimtus nuorūkų vos per pusvalandį... Kadangi dažniau nuorūkos mėtomos, nei kažkas skuba jas pakelti, Arminui ir kilo mintis išmokyti varninius paukščius jas rinkti. 
Dabar jis su bendradarbiais ir bendraminčiais aktyviai svarsto idėją finansuoti varnų, kranklių ar kovarnių mokymus rinkti nuorūkas. Tiesa, Aplinkos ministras nėra toks entuziastingas, nes dar nežino iš kokių lėšų - vietinių ar europinių - Arminas siūlys finansuoti šiuos mokymus. Neaišku ir kur varnos bus mokomos - tik Vilniuje ar visoje šalyje? Nežinia ir kiek reikės dresuotojų, maisto pirkėjų, surinktų šiukšlių naikintojų. Ir bene svarbiausias klausimas: ar reikės kurti naują departamentą Aplinkos ministerijoje?
O ką galvoja pačios varnos? Gamtininkų grupei, gerai išmanančiai sparnuočių poelgius ir suprantančiai varnų kranksėjimą, pavyko sužinoti paukščių nuomonę. Beje, kaip sakė garsusis gamtininkas Selemonas Paltanavičius, varnos, kaip ir visi varniniai paukščiai, yra poliglotės. Jos ne tik labai išradingai kranksi, tačiau ir prisiskolina balsų, garsų iš aplinkos, turi savo išskirtinį žodyną. O svarbiausia, varnų vyriausiosios arba kolonijų vadovės supranta primityviąją, ne literatūrinę, žmonių kalbą... Karantino sunkmečiu buvo apklaustos tik sostinės varnos.
Vilniaus Lazdynų skyriaus varnų bendruomenė pačiai idėjai rinkti nuorūkas iš principo pritaria. Bet turi ir kelis klausimus. Kodėl mokymus planuojama pradėti dabar, kai siaučia virusas, kai visur pilna įvairiausio maisto, kodėl nepalaukus žiemos ir sniego? Taboro apylinkių varnos prisibijo narkomanų primėtytų nuorūkų, nuo kurių gali ne tik apsinešti, bet ir pasigauti kokią ligą... Gerai gyvenančias Kalvarijų turgaus rajono varnas labiausiai domina atlygis: į kokius skanėstus bus keičiamos nuorūkos, ar už kiekvieną bus iš karto atsiskaitoma? Kaip mat sparnus pašiaušė šarkų tautinė mažuma: kodėl jos neįtraukiamos į kursus, nors gal net labiau už varnas garsėja sumanu, ypač ką nors rinkti arba blizgantį daiktą nugvelbti... 
Greit tapo aišku: kaip ir kiekvienam inovatyviam pasiūlymui Lietuvoje, operatyvaus ir vieningo sprendimo nebus. Ar nereikės paties Seimo pritarimo? O tada klausimas jau nusikeltų rudeniop ir jį turėtų svartyti naujai išrinkti seimūnai. Tik tada jau nežinia, kur bus šios idėjos autorius, Aplinkos ministerijos kancleris Arminas Mockevičius... Kol kas rankų jis nenuleido ir balandžio pradžiai sukvietė prie Seimo Vilniaus varnų sąskrydį. Jeigu eidami pro mūsų šventovę pamatysite netoliese būrius varnų, neišsigąskite: jokio naujo pavojaus nėra, paukščiai sprendžia svarbų klausimą - rinkti ar nerinkti...
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-03-31 13:32
 
 

Komentarai (9)

Jūsų el. paštas

Vida

2020-04-03 08:59

Beveik patikėjau :) Super :)

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Taigi

2020-04-02 14:01

Prisiminkime, seniau lietuvninkai varnas valgė ir sakė, kad skanu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Juozas

2020-04-02 13:15

Šaunu ir kūrybiška. Tą koronę galime įveikti ne varnų kranksėjimu, bet lyderių, medikų ir kiekvieno mūsų pastangų dėka. Pasitelkę šypseną, jumorą ar atlikdami nors ir mažą konkretų darbelį, kiekvienas galime dalyvauti "mūšyje" su nematomu priešu.
Varnoms būdingas bruožas- sėlinti paskui artoją ir nugvelbti ką nors iš jo lauknešėlio, ar šoktelėjus į šoną, kranksėti begalo už tai, kad nepasisekė.
Kai puola agresyvus nematomas priešas ir dar varnos aplinkui kranksi ne tik po vieną, bet net būreliais, reikia ne vien talentingų vadų, ir ne vien pakankamo kiekio kokybiškos amunicijos, bet ir kovotojų susitelkimo,ar dvasinės energijos.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

S.G.

2020-04-02 11:32

Baisu. jau dabar Seime pilna varnų. Tai ką, varnos užims Lietuvą?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

AMB

2020-04-01 13:23

Ėjau pro Seimą. Kvapas ne koks. Dabar bent žinau, kad nuo varnų.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ba

2020-04-01 12:12

Darbščios Varnos geriau - SODRAI nereikės mokėti pensijų.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Aurelija

2020-04-01 11:52

Geriau bedarbiams tokį darbą duotų. Būtų daugiau naudos, mažiau bomžų. O varnos ir pačios išgyvens.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jurgis

2020-04-01 10:35

Valio. kolega Broniau! Puikus rašinys balandžio pirmajai - visų Miunhauzano palikuonių (įskaitant ir žurnalistus) šventei. Viena pastabėlė: paukščiai randa maisto ne šėryklose, bet lesyklose.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media