2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas :: “Juodasis pirmadienis” dienraščiams – viltis regionų spaudai

2014-01-02
 
LŽS ir NŽKA pirmininkas Dainius Radzevičius

LŽS ir NŽKA pirmininkas Dainius Radzevičius

 

Dainius Radzevičius

 

Šiais metais, jau skelbta, pirmadieniais nebebus leidžiami nacionaliniai dienraščiai "Lietuvos rytas", "Lietuvos žinios", "Respublika" ir verslo dienraštis "Verslo žinios". Tačiau savo skaitytojus ir toliau planuoja džiuginti gausūs rajoniniai ir regioniniai laikraščiai.

Sunku dėl tokios dienraščių situacijos, bet norisi būti ir optimistu - "juodasis pirmadienis" bus tik minėtų nacionalinių dienraščių skaitytojams, bet daugelis spaudos mylėtojų dabar galės atsigręžti į rajonų ir regionų spaudą. Tai man patvirtino kai kurie rajonų laikraščių leidėjai - jie tikisi net ir didesnio prenumeratorių būrio.

Štai tokie stiprūs regionų laikraščiai kaip "Kauno diena", "Klaipėda", "Vakarų ekspresas", "Šiaulių kraštas" kol kas viešai nekalba apie tai, kad jie gali nusigręžti nuo pirmadieninio skaitytojo. Mano galva, tai gali netgi padėti minėtiems leidiniams pagausinti savo skaitytojų gretas. Nors šiuo metu oficialūs šių laikraščių 2014 metų prenumeratos rezultatai dar neskelbiami, tačiau jau nuo kito pirmadienio dalis pirmadieninių dienraščių skaitytojų gali sukti link spaudos kioskų ir pabandyti paskaityti kitą laikraštį. Spėju, kad dalis skaitytojų netgi gali būti maloniai nustebinti - mano subjektyvia nuomone, savo temų aštrumu ir aktualumu regionų ir rajonų leidiniai dažnai lenkia "vilniškę" spaudą. Galime tik prisiminti, kad vienas giliausių žurnalistikos tradicijų turinti "Kauno diena" kažkada buvo tapusi ne tik nacionaliniu mastu platinamu dienraščiu, bet tokiu jis buvo net ir vadinamas. Žinoma, dauguma skaitytojų visą laiką buvo kauniečiai. Pati redakcija skelbia, kad "Kauno diena" - vienas įtakingiausių ir didžiausią tiražą turinčių Lietuvos dienraščių, leidžiamas nuo 1945 metų. Dienraštis platinamas ir prenumeruojamas visoje Lietuvoje, o Kaune ir Kauno regione užima absoliutaus lyderio pozicijas. Įdomi detalė - beveik 90 proc. "Kauno dienos" tiražo yra prenumeruojama.

Taip pat jau dabar gimsta ir nauji interneto projektai internete, kurie bandys padėti rajonų žmonėms ne tik gauti informacijos, bet ir žada užtikrinti gerą atgalinį ryšį. Toks projektas startavo Kaišiadoryse. Tik ką kalbėjau su kolege Birute Šnėderaitiene iš Mažeikių, kuri redaguoja vieną iš dviejų šiame rajone leidžiamų laikraščių - "Būdą žemaičių". Ji patvirtino, kad sunki konkurencinė kova juntama ir jiems. Tačiau kol kas žada savo skaitytojams teikti žinias antradieniais ir penktadieniais kaip iki šiol. Beje, šis laikraštis dar prieš dešimtmetį buvo leidžiamas pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais, tačiau maždaug prieš 9 metus buvo nuspręsta leisti laikraštį 2 kartus per savaitę.

Kita vertus, iki šiol kiekvieną dieną pradedu su laikraščiu rankose. Paprastai dienos metu paskaitau bent keletą popierinių laikraščių ir žurnalų, bet pirmasis kiekvieną rytą į rankas papuola laikraštis "Verslo žinios". Jau nuo kitos savaitės jas skaitysiu internete. Apie pasikeitusią situaciją ir mano įspūdžius apie tai, kaip sekasi prie kavos vietoje spausdinto laikraščio vartyti elektroninį parašysiu kiek vėliau 

Todėl 2014 metus norisi pradėti dar ir palinkėjimu savo kolegoms, laikraščių žurnalistams ir redaktoriams - sėkmės kasdieniniuose darbuose ir netradiciniuose kūrybiniuose sprendimuose, kurie padės laikraščio skaitytojams įsimylėti laikraštį ir nepaleisti jo iš rankų .

Rubrika "LŽS ir NŽKA pirmininkas" yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis. 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-01-30 13:54
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

netradiciniuose kūrybiniuose sprendimuose-mixiukas

2014-01-02 17:54

Mano galva,padės laikraščio skaitytojams įsimylėti laikraštį ir nepaleisti jo iš rankų,nes projektas startavo su gerais sportbatukais, tai interneto projektai internete,džiugins gausūs rajoniniai ir regioniniai laikraščiai,Štai tokie stiprūs regionų laikraščiai,jie gali nusigręžti nuo pirmadieninio skaitytojo,jau nuo kito pirmadienio, o pirmadieninių dienraščių skaitytojų gali sukti link spaudos kioskų ir pabandyti paskaityti kitą laikraštį."vilniške" spauda neaštri ir neaktuali-preska, bet bandys padėti rajonų žmonėms ne tik gauti deficitines informacijos.Kita vertus, iki šiol kiekvieną dieną pradedu mankstele. Veliau, sekasi ir prie kavos į rankas papuola laikraštis.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Kada skaityti?

2014-01-02 17:25

Regionai "aria" ir per sventes. VALIO!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media