2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Skelbimai

*print*

Archyvas :: Vyks dvidešimtasis „Pirmosios knygos" konkursas

2014-01-07
 
 

Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla jau dvidešimtąjį kartą skelbia „Pirmosios knygos" konkursą, kurio metu išrinktiems nugalėtojams suteikiama galimybė išleisti pirmąsias savo knygas (tradiciškai išrenkama po vieną geriausią prozos ir poezijos knygą).

1994 metais pirmą kartą Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos skelbtas konkursas į šiuolaikinės lietuvių literatūros pasaulį per dvidešimt metų palydėjo ne vieną dabar gerai žinomą rašytoją (Laura Sintija Černiauskaitė, Marius Ivaškevičius, Rimvydas Stankevičius, Renata Šerelytė ir kiti), o ir anksčiau tuometinėje vienintelėje Lietuvoje grožinės literatūros leidykloje „Vagoje" buvo leidžiama to paties sumanymo debiutuojančių autorių knygų serija, savo sąrašuose turinti Jono Strielkūno, Aido Marčėno, Kęstučio Navako, Vidmantės Jasukaitytės, Antano A. Jonyno, Gražinos Cieškaitės, Tautvydos Marcinkevičiūtės, Vlado Braziūno, Nijolės Miliauskaitės ir kitų žymių rašytojų pirmąsias knygas. Žinant, kaip sunku tik pradedantiems, dar nežinomiems kūrėjams pradėti literatūrinį kelią, tokios knygų serijos leidžiamos ir dabar, kaip jaunųjų kūrėjų paskatinimas ir pastūmėjimas žengti toliau ir galbūt po kelių ar keliolikos metų tapti ateities literatūros žvaigždėmis.

Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos konkursas tradiciškai kviečia dalyvauti jaunuosius literatus, ne vyresnius kaip 35 metų. Įprasta konkursui teikiamo kūrinio apimtis - 2-5 autoriniai lankai (autorinis poezijos lankas - 700 eilučių, prozos lankas - 40 000 ženklų). Kompiuteriu surinkto ir atspausdinto teksto 3 egzemplioriai priimami leidyklos raštinėje vasario 27-28 d. (tel. 85 262 89 45) arba paštu iki vasario 28 d. (adresas K. Sirvydo g. 6, Vilnius LT-01101). Kūrinio puslapiai turi būti numeruoti, susegti. Kartu su kūriniais prašoma autorių pateikti trumpas žinias apie save, ar publikavo savo kūrybos ir kur (taip pat 3 egz.), nurodyti savo kontaktus.

Kūrinius vertins Lietuvos rašytojų sąjungos valdybos sudaryta komisija. Dvi geriausias pirmąsias knygas išleis Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla. Konkurso laimėtojai bus paskelbti tuose leidiniuose, kuriuose pasirodė šis skelbimas. Kitų konkurso dalyvių kūrybos leidykla nekomentuoja.

Nors kasmet išleidžiamos dvi knygos, 2013 metų konkursas buvo išskirtinis - nugalėtojomis buvo pripažintos trys merginos, ir buvo išleisti du eilėraščių rinkiniai bei viena prozos knyga. Taip nutiko sulaukus itin daug stiprių poezijos rankraščių, ir atsiradus dar vienos knygos išleidimo rėmėjui - AB トSEB bankui". Pernai konkurso būdu eilėraščių rinkinius išleido Dovilė Kuzminskaitė („Namas su paukščio ženklu") ir Ramunė Brundzaitė („Drugy, mano drauge", knyga jau pelnė Jaunojo jotvingio premiją), prozos nugalėtoja tapo Kristina Tamulevičiūtė su eseistikos knyga apie Sarajevą „Pasakojimas apie vieną miestą".

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-01-07 13:10
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media