2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Kolegos, padėkime Baltarusijos nepriklausomiems žurnalistams!

2020-08-12
 
Baltarusijos žurnalistų asociacijos vadovas Andrej Bastunec Žurnalistų namuose

Baltarusijos žurnalistų asociacijos vadovas Andrej Bastunec Žurnalistų namuose

Šiomis dienomis kaimyninėje Baltarusijoje vyksta sunkus išbandymas žmonėms, kurie siekia demokratinių vertybių. Mūsų kolegos žurnalistai, kurie nepriklauso valdžios valdomi žiniasklaidai, patiria didelį spaudimą ir jiems labai reikalingas mūsų solidarumas ir palaikymas. Lietuvos žurnalistų sąjunga nuolat palaiko ryšius su Baltarusijos žurnalistų asociacija, kur nepriklauso nuo valdžios.
Šiuo metu mūsų kolegoms baltarusiams ypač aktuali yra parama šiose srityse:
Piniginė parama teisinėms paslaugoms, kurios neišvengiamai būtinos teisinei persekiojamų žurnalistų gynybai. Taip pat ir kitoms išlaidoms. Pinigų pervedimo paskirtyje nurodyti „Parama Baltarusijos žurnalistams". Paramą galima pervesi į Lietuvos žurnalistų sąjungos sąskaitą SEB banke LT39 7044 0600 0027 9241.
Kolegoms reikalingas viešumas ir Lietuvos valdžios institucijų neformalus bei formalus palaikymas tiems Baltarusijos valdžios persekiojamiems žurnalistams, kurie neišvengiamai bent laikinai turi palikti savo šalį ir bent trumpam dėl grėsmės galėtų pabūti Lietuvoje. Tam reikia mūsų Užsienio reikalų ministerijos palaikymo ir ji tikrai padeda.
Palaikykime savo kolegas!!!
Dainius Radzevičius
Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas
"Žurnalistų namai"
Jogailos g. 11, LT-01116 Vilnius
Tel. 8-5-2122805, 8-612-63838
e. paštas pirmininkas@lzs.lt, 
skype dainius.radzevicius
www.lzs.lt

http://dainius.org/

 

 

BALTARUSIJOS ŽURNALISTŲ ASOCIACIJA PASMERKĖ SAUGUMO PAJĖGŲ VEIKSMUS PRIEŠ ŽINIASKLAIDĄ

 

 Baltarusijos žurnalistų asociacija (BŽA) ragina šalies valdžią liautis suiminėjus protesto akcijas nušviečiančius žurnalistus ir nebenaudoti prieš juos prievartos. „BŽA ragina valdžią nedelsiant liautis puldinėjus žiniasklaidos priemonių atstovus ir jų nebesulaikinėti, taip pat paleisti jau sulaikytus žurnalistus ir nutraukti jų persekiojimą", - rašoma asociacijos tinklalapyje paskelbtame pareiškime. Anot BŽA, antradienį Minske ir kituose šalies miestuose buvo tikslingai puldinėjami ir sulaikomi žiniasklaidos atstovai. Asociacijos duomenimis, iki šiol nepaleisti daugiau nei 20 sostinėje ir regionuose sulaikytų žiniasklaidos darbuotojų, tarp jų žurnalistai Pavelas Potapavas, Ivanas Muraujovas, Maksimas Berazinskis. „Taip pat vis dar nepaleisti į laisvę anksčiau sulaikyti Jahoras Marcinovičius, Tacjana Belašova, Vitalis Dubikas, Alena Ščarbinskaja, Alesis Paškevičius, Aliaksejus Chudanavas, Mikita Celiaženka, lenkas Witoldas Dobrowolskis, režisierius Maksimas Švedas", - informuoja BŽA. „Vidaus reikalų ministerija neteikia informacijos, kur jie ir kuo kaltinami", - pabrėžė BŽA. Asociacija atkreipia dėmesį, kad rugpjūčio 11 dieną jėgos struktūrų darbuotojai taip pat „tyčia naudojo prievartą prieš žurnalistus, tyčia gadino techniką, atiminėjo laikmenas su filmuota medžiaga". „Žurnalistai - ne akcijų dalyviai. Pagal žiniasklaidos įstatymą, Konstituciją ir tarptautinę teisę, jie turi teisę nušviesti akcijas", - pabrėžė BŽA. Baltarusijoje po ginčijamų prezidento rinkimų jau tris naktis iš eilės vyko protesto akcijos ir demonstrantų susirėmimai su milicija. Protestuotojai piktinasi autoritariniam lyderiui Aliaksandrui Lukašenkai lojalios Centrinės rinkimų komisijos paskelbtais rinkimų rezultatais, remiantis kuriais, jis surinko 80,08 proc. balsų, o pagrindinė jo varžovė Sviatlana Cichanouskaja - 10,9 proc. balsų. Per protesto akcijas vienas žmogus žuvo, daugiau kaip 200 buvo hospitalizuoti. Vidaus reikalų ministerija praneša, kad rugpjūčio 10-osios naktį buvo sulaikyta daugiau kaip 3 tūkst. asmenų, rugpjūčio 11-osios naktį - per 2 tūkstančius.

 

Rubrika Aktuali informacija yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis. 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-10-03 13:10
 
 

Komentarai (5)

Jūsų el. paštas

Klaipėdos žurnalistai

2020-08-22 18:08

Palaikome LŽS iniciatyvą - reikia būti solidariems, pervedėme sumą pagal galimybes. Stiprybės kolegoms Baltarusijoje!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Jolanta

2020-08-18 20:28

Reikėtų turėti daugiau informacijos apie padėtį Baltarusijoje.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ipolitas

2020-08-15 15:23

Pritariu kolegei Aldonai. Žurnalistų solidarumas visada buvo labai svarbus veiksnys kovoje už spaudos laisvę.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Aldona

2020-08-15 13:39

Pritariu. Baltarusių kolegas reikia palaikyti. Jiems dabar labai sunku.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Reikia

2020-08-12 18:48

Žinoma, kad reikia padėti broliams ir kolegoms baltarusių žurnalistams. Bet nereikėtų pamiršti ir savų kolegų, ypač senjorų. Kaip jie gyvena, ar neskursta, nebadauja, ar neserga. Gal juos reikėtų sušelpti,įsteigus specialų fondą ar iš surinktų LŽS nario lėšų. Dabar reikia paramos ir jauniems žurnalistams, kurie dėl karantino prarado darbą ir pragyvenimo šaltinį.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media