2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Apdovanoti konkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2022“ laureatai

2022-12-16
 
Šiū metų konkurso apdovanotieji ir konkurso organizatoriau. Alfredo Pliadžio nuotrauka

Šiū metų konkurso apdovanotieji ir konkurso organizatoriau. Alfredo Pliadžio nuotrauka

Alfredas Pliadis
Gruodžio 15 d. Vilniaus rotušėje vykusioje ceremonijoje apdovanoti Tado Dambrausko konkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2022" laureatai ir atidaryta paroda, kurioje eksponuojama daugiau nei penkiasdešimt geriausių nuotraukų iš Lietuvos kariuomenės gyvenimo.
„Konkurso nuotraukose atsispindi moderni ir šiuolaikiška Lietuvos kariuomenė, kuri yra NATO saugumo bendruomenės dalis. Kaip ir kiekvienoje bendruomenėje, Lietuvos ir sąjungininkų karius matome įvairius - pasiryžusius ginti, bet kartu švenčiančius, liūdinčius ar pavargusius", - sakė renginio dalyvius sveikinęs viceministras Žilvinas Tomkus.
„Šių metų nuotraukos - nuostabios. Ne visus svarbiausius įvykius ir užduotis, kurių buvo labai daug, galime pamatyti, bet puikiai atskleidžiama, koks nepaprastas yra Lietuvos karys", - apie konkurso nuotraukas atsiliepė komisijai pirmininkavęs Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. Valdemaras Rupšys.
Komisija atrinko geriausius kadrus trijose kategorijose: krašto apsaugos sistemos (KAS) karių ir civilių užfiksuotos akimirkos, fotografų ne iš KAS nuotraukos ir KAS fotografų profesionalų darbai. Taip pat buvo išrinkta linksmiausia fotografija, kuri papuošė nuotraukų katalogo viršelį.
„Žmogus yra emocinis individas, kartais jį suprasti vien iš žodžių sudėtinga. Fotografija - tai būdas suprasti viską be žodžių. Užtenka tik pamatyti ir pajausti", - sako Vakaris Mičiūnas, atsiėmęs apdovanojimą už geriausią kadrą, kuriame užfiksuoti iš pratybų grįžtantys plk. Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai.
„Fotografija man yra jausmas. Tai būdas jausti, liesti, išgyventi. Akimirka, kurią užfiksuoji, išlieka amžiams. Ir tai ne tik gražių nuotraukų darymas, tai yra istorijos pasakojimas", - teigia viena iš konkurso nugalėtojų Margarita Melinytė, kurios nuotrauka „Mama, neverk, greit grįšiu namo" laimėjo antrąją vietą KAS karių ir civilių nuotraukų kategorijoje.
Trečią vietą toje pačioje kategorijoje užėmė Edvino Urbono nuotrauka, kurioje užfiksuoti LDK Butigeidžio dragūnų bataliono kariai kliūčių ruože „Dragūnų takas".
Fotografų ne iš KAS sistemos kategorijoje buvo skirtos dvi trečiosios vietos. Ramūno Danisevičiaus nuotraukai „Vėliava" ir Petro Malūko nuotraukai „Saulės paauksuoti", kurioje užfiksuoti Vokietijos oro desantininkai.
Krašto apsaugos sistemos profesionalų kategorijoje geriausia buvo pripažinta Karolio Kavolėlio fotografija, kurioje - Italijos penktosios kartos naikintuvas F-35 lydimas būrelio paukščių.
Paroda Vilniaus rotušėje bus eksponuojama iki 2023 m. sausio 15 dienos. Kiekvienas apsilankęs parodoje galės balsuoti už labiausiai patikusią nuotrauką.
Fotografijas taip pat bus galima išvysti viešose Vilniaus vietose - jos bus iškabintos lauko stenduose iki metų pabaigos.
APIE KONKURSĄ IR KARO FOTOGRAFĄ TADĄ DAMBRAUSKĄ
Šis fotografijų kariuomenės tema konkursas yra kasmetinis, rengiamas nuo 2005 m. Jame dalyvauja profesionalūs fotografai, fotografai mėgėjai, Lietuvos ir sąjungininkų kariai, civiliai.
Konkursu siekiama paskatinti pažinti Lietuvos kariuomenę iš arčiau ir į kario kasdienybę pažvelgti kiek kitokiu, netradiciniu žvilgsniu.
Krašto apsaugos ministerijos organizuojamas konkursas yra skiriamas operatoriui ir fotografui Tadui Dambrauskui atminti bei jo nuopelnams Lietuvos kariuomenei ir visai krašto apsaugai įprasminti. Jis fiksavo Lietuvos krašto apsaugos sistemos raidą nuo pat Sąjūdžio žaliaraiščių, dar prieš Lietuvai atgaunant nepriklausomybę. T.Dambrauskas nevengė rizikos ir netradicinių sprendimų, dėl gero kadro buvo pasiryžęs pralaužti bet kokius ledus. Jis pirmasis kariuomenėje filmavo parašiutininkus prisirišęs prie lėktuvo sparno, nuolat leisdavosi į sudėtingus žygius kartu su kariais, fiksavo pirmųjų tarptautinių lietuvių misijų akimirkas Balkanų regione ir Afganistane.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-01-06 13:24
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Vytautas Povilaitis

2022-12-25 12:45

Sveikinu

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media