2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Fotografas Dainius Ščiuka: nepriekaištingai nuotraukai reikia vos dviejų dalykų

2023-02-10
 
Ar kelionė, pasibuvimas su draugais, gamtos vaizdai, ar šeimos išvyka - viską norisi įamžinti nuotraukoje. Visgi ne kiekvienas gali pasigirti puikiais fotografavimo įgūdžiais ar įsigyti profesionalią įrangą, todėl realybėje pasakiška akimirka nėra atitinkamai įamžinama. Laimei, kiekvieno kišenėje randamas telefonas, jei tik turi kokybišką kamerą, gali pasitarnauti sėkmingai užfiksuojant svarbiausius gyvenimo momentus. Fotografas Dainius Ščiuka įsitikinęs, kad tam užtenka poros dalykų: turėti gerą išmanųjį telefoną ir žinoti kelias fotografijos gudrybes.
NEREIKIA PROFESIONALIOS ĮRANGOS
Anot fotomenininko, įprastam nuotraukų albumo socialiniuose tinkluose pildymui gera išmaniojo telefono kamera yra kone vienintelis reikalingas įrankis. Ir nors gali atrodyti, kad profesionalai įstabius kadrus pagauna tik su profesionalia įranga, pasak D. Ščiukos, tai nebūtinai yra tiesa. Fotografas tvirtina, kad šiais laikais išmanieji įrenginiai pasižymi tokiais fotoaparato parametrais, kurie dažnu atveju nenusileidžia profesionaliai įrangai. Tai reiškia, kad bet kuris, turintis noro, laiko ir pažangų išmanųjį, gali pasidaryti žadą atimančių nuotraukų.
„Geros telefono kameros pilnai užtenka asmeniniam naudojimui. Aš pats daug turinio socialiniams tinklams fotografuoju išmaniuoju telefonu. Šiais laikais naujausių išmaniųjų telefonų kameros tikrai labai geros, nuotraukos išeina ypač kokybiškos, todėl jas galima netgi spausdinti dideliu formatu", - pasakoja fotografas.
Naudodamiesi išmaniojo telefono kamera, prilygstančia profesionaliai fotografų įrangai, puikių rezultatų nesunku pasiekti nei fiksuojant kadrus dieną, nei naktį. Šiais laikais tokie įrenginiai kaip „Galaxy S23" pasižymi išskirtinai pažangia kamera, galinčia daryti ryškias nuotraukas ir vaizdo įrašus nuo sutemų iki aušros. Teigiama, kad išmaniojo telefono kameros jutiklis ir procesorius prisitaiko prie silpno apšvietimo, o objektyvas užtikrins švarų vaizdą, dėl ko nuotraukos tampa kur kas kokybiškesnės ir tinkamos, kaip D. Ščiuka teigia, net spausdinimui dideliu formatu.
LAIKYKITĖS TAISYKLIŲ, BET PASITELKITE FANTAZIJĄ
Vis dėlto, norint užfiksuoti tobulą kadrą, vien didelės raiškos kameros neužtenka. Anot fotomenininko, reikia žinoti kelias taisykles ir gudrybes, padėsiančias išgauti nuostabią nuotrauką. Viena jų - įsijungti telefonuose įdiegtą „Tinklelį", kuris fotografuojant padeda laikytis trijų ketvirčių taisyklės ar panagrinėti vadinamas „Pro" funkcijas, jei jūsų jos yra jūsų telefone.
„Visų pirma, fotografuojant reikėtų neskubėti - įsijungus kamerą sąmoningai pagalvoti apie kadrą, įvertinti kompoziciją. Daugelis įrenginių turi integruotą kadro kompozicijos suskirstymą pagal trijų ketvirčių taisyklę (angl. Rule of Thirds). Vadovaujantis šia taisykle, pagrindinis objektas turi būti ant linijų susikirtimo, o jei fotografuojamas portretas - ant linijų susikirtimo turi atsidurti žmogaus akis", - pasakoja D. Ščiuka.
Kaip teigia fotomenininkas, ypač svarbu atkreipti dėmesį ir į apšvietimą - jei nuotrauka daroma patalpoje, jis rekomenduoja prieiti arčiau lango, kad objektas būtų apšviestas dienos šviesa. Lygiai taip pat svarbu prieš fotografuojantis nuvalyti kamerą. Net jei atrodo, kad stiklas švarus, nuvalius kamerą nuotraukos kokybė gali pagerėti net kelis kartus. Ne gana to, D. Ščiuka pataria atkreipti dėmesį į antrą planą. Jame neturėtų būtų dėmesį blaškančių detalių.
IŠNAUDOKITE IŠMANIAJAME TELEFONE ĮDIEGTAS FUNKCIJAS
Kaip jau minėta, įvairios išmaniajame telefone įdiegtos funkcijos kaip „Tinklelis" gali tapti puikiu pagalbininku tobulos nuotraukos užfiksavimui. D. Ščiuka neslepia, kad padaryti puikų kadrą padeda ir vaizdo šviesinimo bei tamsinimo funkcijos. Ypač, jei fotografuojant telefonuose yra galimybė užraktu užfiksuoti nusistatytus šviesumo ir tamsumo parametrus. Tokiu atveju, kiekvieną kartą pajudinus kamerą nereikia iš naujo nustatinėti šviesumo lygių.
Pagal visus patarimus ir rekomendacijas padaryta nuotrauka - tik pusė darbo. Būtent todėl kitas žingsnis - nuotraukos redagavimas - yra labai svarbus. D. Ščiuka neslepia, kad pats naudojasi naujausiu „Galaxy S23 Ultra" išmaniuoju telefonu, kuriame yra integruotas skaitmeninis rašiklis. Būtent pastarasis padeda redaguoti pačias smulkiausias nuotraukos detales, o atidumas smulkmenoms ir kruopštumas - itin svarbūs norint gerą kadrą paversti išties puikiu.Taip pat naujuose išmaniuosiuose telefonuose pravartu atsisiųsti programėles kaip „Expert RAW", kurios dirbtinio intelekto pagalba redaguoja nuotraukų ryškumą ir taip leidžia išgauti daugiau detalių.
„Kalbant apie redagavimo programas, dažnai naudojuosi ypač patobulėjusia vidine „Galaxy" serijos telefonų programa „Photo editor" - ji puikiai susitvarko su blaškančių dėmesį daiktų atpažinimu ir gali lengvai juos pašalinti padedama dirbtinio intelekto", - sako D. Ščiuka.
APIE „SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD.":
„Samsung" įkvepia pasaulį ir formuoja ateitį su transformuojančiomis idėjomis ir technologijomis. Bendrovė iš naujo apibrėžia televizorių, išmaniųjų telefonų, nešiojamųjų įrenginių, planšetinių kompiuterių, skaitmeninių prietaisų, tinklo sistemų ir atminties ir LED sprendimus. Norėdami sužinoti karščiausias naujienas, apsilankykite news.samsung.com.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-02-10 11:27
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Fotografas Vytas

2023-02-13 10:33

Gerai pareklamuoti mobilieji telefonai. Tikriausiai už tokią reklamą neblogi pinigėliai įbyrėjo. Kad ir kiek būtų begiriami mobilieji telefonai, bet jie vis tiek neatstos gero, kokybiško, profesionaliam fotografavimui skirto foto aparato. Pilni socialiniai tinklai nekokybiškų, blankių, neryškių, bet kaip ir bet kur padarytų telefonais nuotraukų.Retai kas daro kokią antranką, pagalvoja apie kompoziciją, išraiškos priemones.Tik spusteli mobiliako mygtuką ir skuba paviešinti bet kokį niekalą.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media