2024 m. balandžio 28 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Evaldo Butkevičiaus fotografijų paroda “BESPALVIS DANGUS“

2016-03-15
 
Evaldo Butkevičiaus nuotrauka

Evaldo Butkevičiaus nuotrauka

 

2016 m. kovo 16 d. (trečiadienį) 17.30 val. „Prospekto" fotografijos galerijoje įvyks Evaldo Butkevičiaus fotografijų parodos "BESPALVIS DANGUS" atidarymas. Dalyvaus autorius.

Fotografo, menininkų asociacijos bei Lietuvos žurnalistų sąjungos nario Evaldo Butkevičiaus fotografijų ciklas "Bespalvis dangus" Kauno nepilnamečių kolonijoje buvo kuriamas nuo 1995 iki 1996 m. Šiuo metu, tai tapo tik spygliuota viela apraizgyta mūrinė uždara teritorija į kurią atviru žvilgsniu galima pažvelgti tik iš tuo laiku sukurtų fotografijų. Buitinės ir gyvenamosios sąlygos, vienoda apranga ir tvarka priminė dar išlikusius sovietinius laikus. 1995 metais dar nebuvo draudimo fotografuoti tokiose ir panašiose įstaigose, todėl buvo galima patekti į jų darbo ir buitines patalpas, parodyti kaip atrodė reali buitis, kokiomis sąlygomis ir nuotaikomis gyveno. O ir patys nuteistieji neketino slėptis prieš objektyvą.

Fotografijose atspindėtas jaunųjų nusikaltėlių gyvenimas. Tai tarsi  vienos dienos pasakojimas apie vidinį šios įstaigos ir joje bausmę atliekančių paauglių  gyvenimas, atspindintis jų tarpusavio santykius, buitį, laisvalaikį, darbą, šventes, mokymąsi, artimųjų apsilankymus. Šis ciklas, tai kūrėjo žvilgsnis į visuomenės užmirštas jos pačios gyvenimo ir atsakomybės puses nagrinėjantis ne tik atskirties kasdienybę, bet ir perteikiantis psichologinį portretą.

Kaip rašė Kristina Civinskaitė  straipsnyje „Repotražinės fotografijos atspalviai ir niuansai ("Kauno diena"), „Parodoje eksponuojami E. Butkevičiaus nepilnamečių kolonijoje sukurti darbai atspindi lyg ir tarpinį variantą tarp dokumentinės ir kūrybinės fotografijos, čia nėra maišto, sumaišties. Kita vertus kolonija nėra ramus, stabilus objektas. Visa jo energija ir vyksmas glūdi tarp uždarų kolonijos sienų, gyvenančiuose žmonėse, jų veiduose. Emocinę kolonijos būseną įtaigiausiai perteikia atšiauri ir niūri juodai balta spalva. Beje fotografuojamoji vieta pati savaime nėra spalvinga". Techninis fotografijos išpildymas suteikia dokumentinei nuotraukai gyvybingumo, atitolina ją nuo bejausmės fotokameros akies, verčia nuotraukoje ieškoti gilesnės nei išorinis veiksmo užfiksavimas esmės.

Vis dėlto toks netradicinis dokumentinės nuotraukos būdas, kai atsisakoma aštraus veiksmo ir jį pabrėžiančios spalvos leidžia kalbėti apie neišsemtas dokumentines fotografijos variacijas bei jos sugebėjimą būti kūrybine". Šis autoriaus fotografijų ciklas konkurso Lietuvoje Fujifilm Europressphoto 95 įvertintas didžiuoju prizu.

Parodos tikslas - fotografijos meno pagalba supažindinti žiūrovą, tame tarpe ir jaunąjį, kas vyksta už šių, lėtai slenkančio gyvenimo sienų.

***

Evaldas Butkevičius - kūrybinė biografija:

1971 m. Baigiau Komjaunimo vidurinę mokyklą (dabar - Aušros gimnazija).

1982 m. Baigiau Kauno medicinos instituto (dabar - Kauno sveikatos mokslų akademija) gydomąjį fakultetą.

1978 m. Fotografinis debiutas "Studentiškas objektyvas", pagrindinis "Nemuno" prizas.

1981 m. Priimtas tikruoju nariu į Lietuvos fotomenininkų sąjungą.

1982-1996 m. Dailininkas-restauratorius, respublikinis pedagoginis muziejus.

1995-1996 m. Savaitraščio "Laikinoji Sostinė" fotografas.

Nuo 1996 m. Laikraščio: „Kauno diena" fotožurnalistas.

1998 m. Priimtas tikruoju nariu į Lietuvos žurnalistų sąjungą.

2005 m. Suteiktas meno kūrėjo vardas.

2005 m. Už foto žurnalistikos darbus suteikta Vinco Kudirkos vardo premija.

2014 m. Už nuopelnus kultūrai ir žurnalistikai - Kauno miesto burmistro Jono Vileišio medalis.

Paroda bus eksponuojama iki balandžio 9 dienos. Parodos lankymas nemokamas.

 

Rubrika Fotografija yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-04-11 16:57
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media