2024 m. gegužes 2 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Valentino Juraičio fotografijos paroda ,,Fotoforum 2015”

2015-04-28
 
Valentino Juraičio nuotrauka

Valentino Juraičio nuotrauka

 

 Fotografijų rodymas  įgyja naujas  susitikimų su žiūrovais formas. Jau įprasta, kad paroda galerijoje,   viena patraukliausių -  suteikianti galimybę ramiai, betarpiškai tyloje susipažinti su kūriniu. Tačiau vis  labiau skubančiame pasaulyje atsiranda ir naujų galimybių rodyti fotografiją komercinėse erdvėse, miestų aikštėse, gatvėse.

  Viename  didžiausių  Rytų Europoje  parodų centre CROCUS EXPO  Maskvoje  renginyje mugėje ,,Fotoforum 2015"  greta su  kitais šešiais  autoriais  buvo eksponuojama Valentino Juraičio  fotografijų paroda ,,Plikomis akimis".

 Šios parodos buvo skirtos kasmetinės mugės  foto -video-audio  ir buitinės technikos  lankytojams. Mugė  veikė  balandžio 9-12 dienomis Maskvoje, ją aplankė per 127 tūkst.  pirkėjų, verslininkų.

  Rengėjai, siekdami  praturtinti  renginį ir pritraukti kuo daugiau lankytojų,  pasirinko gana skirtingus autorius, sukūrė   gana  įvairialypį ir  spalvingą  pasaulio matymą ir  koloritą.

 Amerikietis  Jordanas Materas (Jordan Matter)  rodė  fotografijų seriją  ,,Šokėjai  šalia mūsų" (Dancers among us") šis projektas nuolat papildomas naujais kūriniais  ir  tapo bestseleriu.žurnaluose,  leidiniuose, internetinėse erdvėse.

Vienas žymiausių šiuolaikinių  Argentinos fotografų  Marcos Lopes rodė seriją  ,,Pop Latino".Tai radikalus dokumentalizmas, teatralinė režisūra, reklamos motyvai ir cirko elementai. Šio autoriaus  kūrybos stilistika jau įgijo ,,pop latino" lotynų amerikiečių  pop-arto vardą.

  Uzbekų fotografė Umida Achmedova, pastaruoju metu pasireiškianti ir kaip kino filmuotoja,  rodė seriją  ,,Vestuvės Ferganoje" (,,Wedding in Fergana"). Savo darbuose autorė tiria ir atskleidžia kasdieninį uzbekų  bendruomenių ir šeimų gyvenimą, susiduriantį  su daugybe problemų, kai norisi išsaugoti ir  tradicijas, ir  prisitaikyti prie  veržlių šiandienos pokyčių.

 Rusų keliautojas ir fotografas Dmitrijus Šatrovas buvo akredituotas fotografu kalnų ekspedicijose į Koldirjerus, Himalaljus, Pamyrą, Tianšanį ir Kaukazą. Jis sukūrė serijas, kurios saugomos įvairiose  privačiose kolekcijose.Serijoje ,,Nuo Momblano iki Tibeto" (,,From Momblan to Tibet") - stebuklinga Mirusiųjų jūros  druskų faktūra ir Rericho spalvos Manosarovaro ežere...

Serijoje ,,Šalies  audinys" ("The country,s fabric")  Denisas Siniakovas rodė įvairiaspalvius Rusijos platybių  klodus,  šiaurės egzotiką, gamtos grožį, nykstančią Sibiro  regionų etnografiją. Autorius teigia, kad šalies  audinys turi būti išaustas siekiant harmonijos iš mūsų poelgių, sugebėjimų, amatų, gamybos ir  brangių širdžiai vietų...

Valentinas Juraitis, žinomas kaip industrijos, etnografijos fotografas, surengęs parodas Amsterdame, Čikagoje,  Berlyne,  Čeliabinske šioje parodoje pristatomas projekto pavadinimu ,,Plikomis akimis"(,,With opened eyes"), kuri sudaryta pagal to paties pavadinimo autoriaus fotoalbumą. Ši lietuvio paroda skyrėsi nuo kitų mugėje pristatomų ir tuo, kad buvo nespalvota. Autoriaus kūryba buvo susidomėta tarptautinėje mugėje ,,Photokina 2014", įvykusioje pernai ,,Koelnmesse"parodų centre. Autorius  pažymėjo, kad suradant šią ekspoziciją darbus atrinko pats, nepatyrė cenzūros įdėdamas Stalino  paminklo pervežimo, Molotovo-Ribentropo pakto protestų mitingų, Mažosios Lietuvos vaizdų fotografijų. Atsiradus galimybei apsilankyti fotografijos parodoje, V. Juraitis, kiek galimybės leido, susipažino ir su Maskvos fotografijos kultūriniu gyvenimu. Čia  veikia bent  5-6  fotografijos  kūrybos ir  rodymo  verti dėmesio židiniai. Atsiliepimai apie lietuvių fotografiją gana geri, ypač apie neseniai įvykusią  lietuvių fotografijos klasikų A. Sutkaus, A. Macijausko, A. Miežansko  ir kitų  parodą ,,Brolių Liumjerų fotografijos centre".

,,Vyzdžio" inf.

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-04-23 17:56
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media