2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Seime - fotomenininko R. Dailidės darbų paroda, skirta Šv. Jono Pauliaus II metams

2020-09-15
 
2020 m. rugsėjo, 16 d., trečiadienį, 14 val. Jono Pauliaus auloje (Seimo III rūmai, 1 aukštas) bus atverta šiauliečio fotomenininko Ričardo Dailidės darbų paroda, skirta popiežiaus šventojo Jono Pauliaus II metams ir popiežiaus 100-tųjų metų gimimo sukakčiai paminėti.
Parodą atvers jos iniciatoriai Seimo Pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė, Seimo Kultūros komiteto narys Stasys Tumėnas, savo įžvalgomis apie popiežiaus vizitą Lietuvoje pasidalins nuotraukų autorius Ričardas Dailidė.
Paroda Seime bus eksponuojama iki rugsėjo 30 dienos.
Seimas 2019 metų gruodį, atsižvelgdamas į tai, kad 2020 metais minimos popiežiaus šventojo Jono Pauliaus II gimimo 100-sios metinės, nusprendė šiuos metus paskelbti šventojo Jono Pauliaus II metais. Priimtame nutarime pabrėžiama, kad šventasis Jonas Paulius II - pirmasis Lietuvą aplankęs popiežius, o jo vizitas 1993 m. suteikė didelę moralinę ir diplomatinę paramą nepriklausomybę atgavusiai Lietuvai, sustiprino tautos dvasią ir vienybės siekį.
R. Dailidės nuotraukose įamžintos popiežiaus vizito akimirkos Šiauliuose ir Kryžių kalne. Jonas Paulius II į Lietuvą atskrido 1993 metų rugsėjo 4 d., jo vizitas tęsėsi keturias dienas. Rugsėjo 7 dieną šv. Mišias aukojo Kryžių kalno koplyčioje, o po metų padovanojo Kryžių, kurio pastamente įrašė: „Ačiū Jums, Lietuviai, už šį Kryžių kalną, liudijantį Europos ir viso pasaulio tautoms didį šio krašto žmonių tikėjimą".
Parodoje popiežius matomas tarp kryžių, kurie iškalbingai liudija lietuvių tikėjimą ir nuoširdų pamaldumą, matomas kardinolas Vincentas Sladkevičius ir tuo metu dar tik vyskupas Audrys Juozas Bačkis. Matoma ir žmonių gausybė, kurios Kryžių kalnas, turbūt, tiek nematė ir niekada nematys, apie kuriuos Jėzus kalba, jog jie yra tarsi Avys be piemens.
Po šv. Mišių Kryžių kalne popiežius atvyko į Šiaulius, lankė Šv. Ignaco Lojolos bažnyčią, ilsėjosi. Pasimeldęs ir pailsėjęs popiežius vėl sėdo į papamobilį - atsisveikinti. Automobilis judėjo pro Šiaulių turgų stadiono link, kur laukė sraigtasparnis. Išlydėti popiežiaus susirinko minia žmonių - 1993 metų rugsėjo 7 dienos dvasia išliko R. Dailidės nuotraukose.
Šv. Ignaco Lojolos bažnyčios šventoriuje 2012 metais buvo pastatytas skulptoriaus Mindaugo Junčio paminklas Jonui Pauliui II. Takas, vedantis į bulvarą, pavadintas Jono Pauliaus II vardu.
2018 metais, Lietuvai minint valstybės atkūrimo šimtmetį, R. Dailidės nuotrauka, kurioje Jonas Paulius II įamžintas Kryžių kalne, buvo eksponuojama Yahudi Menuhino salėje Europos Parlamente Briuselyje.
Ričardas Dailidė gimė 1937 m. spalio 24 dieną Skapiškyje, Rokiškio apskrityje.
Ilgus metus Šiauliuose gyvenantis Ričardas Dailidė yra aktyvus Lietuvos fotomenininkas, žurnalistas, dainininkas, dantų technikas.
1966,1967 m. Estrados konkurso „Gintarinė triūba" laureatas.
1968 m. Dainų konkurso „Vilniaus bokštai" diplomantas.
2002 m. Šiaulių miesto metų fotografas.
2006 m. Suteiktas meno kūrėjo vardas.
2007 m. Įteiktas Šiaulių apskrities viršininko Garbės ženklas.
Per penkis kūrybinės veiklos dešimtmečius menininkas surengė kelias dešimtis personalinių parodų, dalyvavo daugelyje grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje.
Parengė
Informacijos ir komunikacijos departamento
Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė
Asta Markevičienė, tel. (8 5) 239 6202, el. p. asta.markeviciene@lrs.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-09-15 17:24
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media