2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas :: Susisiekimo ministerija spartins plačiajuosčio interneto plėtrą Lietuvoje

2021-11-06
 
Susisiekimo ministras Marius Skuodis patvirtino itin spartaus plačiajuosčio ryšio plėtros planą, kuris pagreitins elektroninių ryšių infrastruktūros diegimą šalyje. Plane numatyta, kad 2021-2027 metais ne mažesnė kaip 100 Mbps interneto sparta turėtų pasiekti ne tik didmiesčių, bet ir atokių gyvenviečių namų ūkius, viešąsias įstaigas.
„Siekiame, kad visuose Lietuvos namų ūkiuose būtų sudarytos sąlygos naudotis 100 Mbps parsiuntimo greitaveika plačiajuosčiu ryšiu. Tai leis nuotoliniu būdu valdyti mechanizmus, perduoti aukštos raiškos vaizdo informaciją ir įgalinti virtualią realybę (mokymui, telemedicinai ir kt.). Taip pat atsiras galimybė teikti naujas paslaugas, mažinti regionų atskirtį ir skatinti aukštos pridėtinės vertės darbo vietų kūrimą", - sako ministras M. Skuodis.
Itin spartaus interneto prieigos plėtrai planuojama skirti apie 75 mln. Eur. Už šias lėšas ketinama pastatyti ryšio bokštus, nutiesti šviesolaidines linijas. Planuojant investicijas į sparčiojo interneto plėtrą, bus atsižvelgta ir į pagrindines visuomenines ir ūkines veiklos erdves ir viešąsias įstaigas, kad jos būtų prijungtos prie plačiajuosčio ryšio tinklo. Geriausiai itin didelę duomenų perdavimo spartą gali išnaudoti viešosios įstaigos, pavyzdžiui, mokyklos, ligoninės ir pan.
Tikimasi, kad įrengta didelio pralaidumo tinklų infrastruktūra taps patrauklesnė rinkos dalyviams investuoti ir kartu į rinką įsilieti naujiems žaidėjams, skatins konkurenciją plačiajuosčio ryšio rinkoje bei naudojimąsi plačiajuosčio ryšio paslaugomis.
Prieš rengiant plačiajuosčio interneto plėtros planą buvo atlikta išsami analizė, buvo nustatyta, kad prie fiksuotojo plačiajuosčio interneto, kurio duomenų perdavimo sparta ne mažesnė kaip 100 Mbps, iš viso Lietuvoje neturi galimybės jungtis 429 546 namų ūkiai, arba apie 32 proc.
Susisiekimo ministerijos parengtame plane patvirtinamos priemonės, kurias Lietuvos valstybės institucijos turėtų įgyvendinti 2021-2027 metais Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos finansavimo laikotarpiu, siekdamos Lietuvos ir ES strateginiuose dokumentuose nustatytų itin spartaus plačiajuosčio interneto ryšio plėtros tikslų.
Susisiekimo ministerija spalį kartu su viešojo sektoriaus institucijomis bei telekomunikacijų paslaugų operatoriais pasirašė memorandumą, kuriuo visos šalys sutarė pasiekti vieną iš tikslų - kad 100 Mbps ryšio sparta nuo 2025 metų būtų pasiekiama bent 95 proc. Lietuvos namų ūkių.
Pagarbiai
Komunikacijos skyrius
Gedimino pr. 17, Vilnius
Tel. (8 5) 239 3967
El. paštas: info@sumin.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-11-23 11:08
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media