2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kitu kampu

*print*

Archyvas

 

2022-12-05Žurnalistė Daiva Žeimytė – Bilienė: kaip išgyventi krizinius laikotarpius

Žurnalistė Daiva Žeimytė – Bilienė su profesionalų komanda sukūrė mokymus, kuriuose mokys kaip išgyventi krizinius laikotarpius.

2022-12-02Tilžės aktas nesudegė: metų metus ieškotas lobis slypėjo muziejaus archyvuose

Tilžės aktas, Mažosios Lietuvos dokumentas, savo svarba beveik prilygstąs Vasario 16-osios Lietuvos nepriklausomybės deklaracijai – tarsi dar vienas lietuviškasis Gralis, kurio originalas ieškotas metų metus, beveik praradus viltį jį surasti. Vis dėlto artėjant Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos šimtmečiui, paaiškėjo, kad originalus šis istorinės svarbos lobis slypėjo Vytauto Didžiojo karo muziejaus archyvuose.

2022-11-29Česlovas Iškauskas: Vilnius "miręs", o kaip jis gimė? (6)

Žurnalistas Česlovas Iškauskas, pratęsdamas diskusiją apie Vilnių jo 700-ųjų metinių proga, kelia įdomią sostinės atsiradimo versiją.

2022-11-24Donatas Šimukauskas: jei moki fotografuoti – fotografuoji, rašyti – rašai  (1)

Prisėdus puodeliui arbatos su aktoriumi DONATU ŠIMUKAUSKU išsyk pasidaro aišku – vienas ryškiausių Lietuvos kino ekranų blogiukų šiurpinančias charakterio savybes palieka filmavimo aikštelėje. Gyvenime Donatas – atsipalaidavęs, malonus ir šiltas žmogus, abiem kojom stovintis ant žemės. Nieko keista, kad su juo dirbti nori visas būrys Lietuvos ir užsienio režisierių. Vos per pastaruosius 2 metus aktoriaus filmografija pasipildė net 17 pavadinimų: 8-iais filmais ir 9-iais serialais. Apie įspūdingą karjerą, savirealizaciją bei tai, kaip Donatui pavyksta išvengti profesinio nerimo, su aktoriumi kalbėjosi VAIDA BARANOVĖ.

2022-11-18LATGA: kviečiame į diskusiją „Dirbtinio intelekto panaudojimas kino industrijoje“

Kartu su tarptautiniu kino festivaliu „Scanorama“ kviečiame dalyvauti diskusijoje „Dirbtinio intelekto panaudojimas kino industrijoje“. Diskusija vyks lapkričio 20 d. 11 val. viešbučio „Hilton Garden Inn Vilnius City Centre“ Konferencijų salėje. Renginys nemokamas, planuojama trukmė – 1 val. 30 min.

2022-11-15Dr. Napaleonas Kitkauskas - lietuvių kultūros vertybių tyrėjas riteris (1)

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmuose, šioje gražioje salėje pristatyta akademiko, daktaro Napaleono Kitkausko knyga „Mūro istorijos tyrėjas“. Tai architekto, archeologo, inžinieriaus paskelbtas daugelio metų rašytas Dienoraštis (ne visas) – didžiulio formato stora knyga su iliustracijomis.

2022-11-03Povilas Sigitas Krivickas: Kada mirė... Vilnius? (3)

Parašiau laišką sostinės merui Remigijui Šimašiui ir priminiau, kad pačiame Vilniaus istoriniame centre – Katedros aikštėje – stūkso didžiulis akmuo, skirtas mūsų sostinės 650 metų jubiliejui. Jį anuomet sugebėta paminėti bent tuo dideliu akmeniu iškertant metų skaičius ir Vilniaus vardą lotyniškomis raidėmis bei kirilica. Tokie jau buvo laikai. Akmenyje tarp skaičių 1323 ir 1973 esantis brūkšnelis rodo reiškinio arba žmogaus amžių, kaip ir antkapiniuose paminkluose. Taigi, ar neišeina, kad nuo 1973 metų Vilnius yra... miręs?

2022-11-01Dėl ko nerimauja Lietuvos moterys? (1)

Lietuvos moterų draugijos organizuotoje konferencijoje “Pandemijos kontekstas: krizė, baimės ir jų valdymas “ (spalio 21-23 d. Vilniuje) aptarta situacija Lietuvoje, remiantis Vokietijos Fr. Ebert fondo atliktu tyrimu „Covid and Gender“, NVO vadovių iš įvairių miestų ir rajonų informacija, specialisčių nuomone ir priimtas KREIPIMASIS Į PREZIDENTĄ, SEIMĄ, VYRIAUSYBĘ.

2022-10-19Jūs domitės esperanto kalba? Keletas citatų apie esperanto  (2)

"Esu įsitikinęs, kad visuotinis esperanto paplitimas turėtų pačių teigiamiausių pasekmių tarptautiniams santykiams ir pasaulinės taikos sukūrimui. Tačiau tam būtina įtraukti jos mokymą į mokyklų programas", - sakė kinematografijos pionierius Lumiere Louis (Lui Liumjeras).

2022-09-21Šiųmetės Šv. Jeronimo premijos – vertėjoms Danutei Sirijos Giraitei ir Carmen Caro Dugo

Šv. Jeronimo premijos užsienio literatūros vertėjui į lietuvių kalbą laureate šiemet išrinkta Danutė Sirijos Giraitė, o už lietuvių literatūros vertimus į užsienio kalbą – Carmen Caro Dugo.

2022-09-11Sakai – Vilnius, supranti – Lietuva. O kokie miesto vartai? (12)

Jeigu iš Autobusų stoties, daug metų žadančios atsinaujinti, pasuksit Geležinkelio stoties link, pamatysite tai, ko nematę: kioskeliai, alaus bareliai, ir jūsų ausys pagaus įvairiakalbius balsus bei ne vieną nelietuvišką keiksmažodį (vis dar dominuoja trumpi trižodžiai ir penkiažodžiai rusiški: nenustebkit, Vilniuje gyvena daug įvairių tautybių piliečių: vieni dirbt atvykę, kiti prieglobstį čia radę), nenustebkit, kad greta ant pievelės neretai ir poilsiaujama tų, kurie pavargo galbūt nuo išgertų bokalų ar stikliukų kilnojimo. Juk reikia pagerbti Vilnių!

2022-09-03Rita Aleknaitė: Audra Kiminiūtė-Juodeškienė – savojo krašto kultūros puoselėtoja (4)

Viena tokių, pačių energingiausių, supratusi, kad ateitį tėviškei ir jos žmonėms suteiks tik naujais, šiuolaikiškais simboliais ženklinta kultūra, buvo Audra Kiminiūtė-Juodeškienė. Ji – viena svarbiausių savojo krašto kultūros puoselėtoja.

2022-08-06Apolinaras Juodpusis: pamąstymai apie grožį

Kažkas pasiūlė įvardinti brangiausią, gražiausią žodį. Pasirenku: GROŽIS. Koks jis talpus tas žodis!

2022-08-01Neužmirštami istoriniai vardai: Martynas Marcelijus Giedraitis

Čia noriu pasidalinti keletu prisiminimų ir pastabų apie Martyną Marcelijų Giedraitį – karvedį, Seimų deputatą, senatorių, Valdovo administratorių, Videniškių vienuolyno ir naujosios bažnyčios fundatorių.

2022-07-28„Amber Grid“ pasirinko komunikacijos partnerius

Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatorius „Amber Grid“ komunikacijos partneriais pasirinko bendrovę „Adverum“. Ji rūpinsis įmonės išorine ir vidine komunikacija, darbdavio įvaizdžiu, prisidės prie strateginių projektų komunikacijos ir padės viešinti žaliųjų dujų
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media