2024 m. balandžio 23 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas :: Vienišas “Artojas” klaidžioja Lietuvoje

2014-01-30
 
 

Dainius Radzevičius

 

Nutariau paklausti  kolegų, ką jie žino apie tokį milžiniško tiražo  (30 tūkst.) nemokamą informacinį leidinį "Artojas": jo redaktorių, žurnalistus, leidėją, finansavimą ir t.t. Žinojo tik viena kolegė. Šiek tiek. O internete rasite irgi labai kuklią informaciją.

Todėl nutariau viešai paskleisti žymiai daugiau žinių apie šį leidinį. Tiek, kiek radau 2013 metų gruodžio numeryje. Beje, sprendžiant iš laikraščio metrikos, tai jau 89 šio leidinio numeris ir dešimtas 2013 metais.

Taigi, atsitiktiniam skaitytojui-artojui pakliuvęs leidinys į rankas gali sukelti keistus jausmus - laikraščio metrikoje galima rasti tik skurdžią informaciją apie tuos, kurie jį leidžia. Nėra nurodytas nė vienas žurnalistas, redaktorius ar kitas koks darbuotojas. Yra tik kukli informacija apie tai, jog leidėju turėtų būti UAB "E. naujienos", kuri įsikūrusi Konstitucijos pr. 23, Vilniuje. Dar yra kontaktas - vienas vienintelis vienišas elektroninis paštas info@artojas.lt. Dar nurodytas ISSN 1648.4231. Yra ir nuoroda į nemokamą laikraščio platinimą. Čia, matyt, kad kas nors nepardavinėtų ir koks kvailelis nenupirktų  Štai ir beveik viskas, ką mes sužinome apie šį laikraštį.

Tačiau perskaitęs keletą nerealiai realių "informacinių" (juk leidinys yra informacinis) straipsnių suradau keletą autorių: Eglė Katinauskienė, Pranas Grėbliauskas, Stasys Domarkas, Tomas Daniūnas, Lina Kažukauskaitė, Jolita Žurauskienė. Beje, prie daugelio šių autorių straipsnių yra nuoroda "Užs. Nr." ir net nuoroda, kur buvo pasirodžiusi to užsakyto straipsnio informacija - "Vakaro žinios", "Lietuvos rytas", "Ūkininko patarėjas". Bet jei straipsniai užsakyti, o leidinys vadinamas informaciniu, tai gal tam info@artojas.lt reikia pasiūlyti laikraštį pervadinti? Pvz., reklaminis ar bent užsakomasis leidinys?

O jei rimčiau pagalvoji, tai net baisu, kad tokie leidiniai apskritai tokia forma gyvuoja Lietuvoje tuo metu, kai priversti užsidarinėti nacionaliniai dienraščiai (gal ir blogi, bet tikrai žymiai geresni už tokius artojus). Juk kaip galima pasitikėti titulinio puslapio straipsniu "Ūkiams - griežti reikalavimai", kai pats leidinys jokių leidybinio verslo padorumo reikalavimų nesilaiko?

Tačiau šiame leidinyje yra net du reklaminiai puslapiai, kurie skirti kitoms žiniasklaidos priemonėms - portalui ekonomika.lt ir leidiniui "Valstiečių laikraštis". Įdomu, kaip jaučiasi minėtų dviejų žiniasklaidos priemonių darbuotojai ir leidėjai patys save reklamuodami tokiame "Artojaus" laikraštyje

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-01-30 10:16
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Vytautas

2014-02-03 18:12

Labai teisingai apie tą "Artoją" parašyta. Tie leidiniai nemokamai glėbiais dalijami savivaldybėse, seniūnijose, visokiose įstaigose. Žemdirbiai nelabai "Artoją" skaito, nes ten nieko vertingo, įdomaus nebūna. Man atrodo, kad toks leidinys atsirado siekiant išplauti Europos Sąjungos lėšas. Kažkas sugebėjo prilįsti prie lovio, pasinaudojo pinigėliais ir niekalą leidžia jau daugybę metų.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media