2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS ir NŽKA pirmininkas

*print*

Archyvas :: B. Gudelis investuoja savo pinigus į “Lietuvos rytą”. Kodėl?

2013-09-05
 
LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius. Vytauto Žeimanto nuotrauka

LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius. Vytauto Žeimanto nuotrauka

 

Dainius Radzevičius

 

Dar šių metų gegužę "Verslo žinios" rašė, kad Beno Gudelio valdoma „Fragrances International" pernai uždirbo dvigubai daugiau pelno nei užpernai. Šiandien delfi.lt jau rašoma, kad "Snoro" netiesiogiai valdytas akcijų paketas buvo perleistas į Beno Gudelio rankas.

Kol kas man sunku suprasti, ar tai yra tikra verslo investicija, ar kokiais kitais tikslais paremtas akcijų įsigijimas. Taip galiu galvoti vien dėl šios B. Gudelio delfi.lt pasakytos frazės:

„Tai tikrai ne trumpalaikė investicija. Manome, kad tai yra gera investicija, norime išlaikyti nepriklausomą žiniasklaidą. Tiek šiuo metu galiu pasakyti".

Visų pirma būtų įdomu sužinoti, kas tie "mes", kurie mano apie gerą investiciją. Portale  Lrytas.lt cituojant B. Gudelio žodžius dar ir pažymima, kad "B.Gudelis, jau daugelį metų gerai pažįstantis šios bendrovės vadovus ir daugelį įmonės senbuvių". Dar jam priskiriami ir šie žodžiui:

"Labai gera įmonė. Labai daug perspektyvų matome, tikrai yra daug galimybių. Reikia, žinote, spaudą išlaikyti nepriklausomą".

Žodžiu, skamba kaip "keturi viename": ir gera, ir perspektyvi, ir daug galimybių turi ir dar galėtų būti nepriklausoma. Apie tokią žiniasklaidą, manau, svajoja daugelis.

Bet kuriuo atveju galima džiaugtis, kad vis dar kažkas nori investuoti į žiniasklaidą. Tai reiškia, kad pastaroji gali toliau veikti ir atlikti savo misiją. Na o dabar reikia laukti, kokie pokyčiai įvyks redakcinėje "Lietuvos ryto" politikoje.

Arba galime stebėti, kaip keisis bendrovės valdomų medijų likimas. Gerų žinių ir aiškumo ypač reikia darbuotojams, nes jau ne vieną mėnesį trunkantis laikinumas tikrai neprideda motyvacijos darbe. Visi žino, kad "Lietuvos ryto" televizija ir dienraštis jau daug metų dirba nuostolingai. Tad investicija galima vadinti nebent sprendimą nebrangiai nupirkti bendrovės akcijų ir vėliau brangiau parduoti. Kadangi LRT radijui B. Gudelis kalbėjo, kad daug darbo garantuoja gerus pelno rezultatus, reikia to ir palinkėti. Galima būtų diskutuoti dėl realių galimybių tą padaryti Lietuvos rinkoje, bet gal geriau palaukti ir tikėtis, nei numušti ūpą dirbti. Taip dažnai būna Lietuvoje kiekvienam, kuris tik užsimano padaryti beveik neįmanomą dalyką. Juolab, kad B. Gudelis garantavo, jog laikraščio turinio jis nereguliuos ir išlaikys redakcinę nepriklausomybę. Dar garantavo, kad bus įdėta pinigų. Kol kas lieka linkėti sėkmės šiame sunkiame ir iššūkių pilname žiniasklaidos pasaulyje.

Žinoma, galima dar spėlioti, kad galbūt p. Gudelį įkvėpė žinios apie kitų perkamus spaudos leidinius? Štai gegužės mėnesį nuostolingai dirbančios žiniasklaidos bendrovės „Diena Media News" netiesioginę kontrolę įgijęs Nerius Gasparavičius su partneriu Ovidijumi Lukošiumi lrytas.lt portale teigė matantys perspektyvų regioninės žiniasklaidos rinkoje.

O prieš daugiau nei 6 metus, pasaulinės finansinės ir ekonominės krizės akivaizdoje nemokamo savaitraščio Vilniuje „Miesto žinios" direktorius Arūnas Valickas naujienų portalui delfi.lt sakė, kad esminis rodiklis mokamos ir nemokamos spaudos versle - kokybė:

„Kai atsirado televizija, buvo kalbama, kad laikraščiai išnyks. Tendencijos rodo, kad išsilaikys didžiausi prekybiniai ženklai. Rinkoje išliks tie, kurie darys gerą produktą. Jei nemokamas laikraštis atitinka mokamo laikraščio lygį, rinkoje išsilaikys abu".

Visgi realiausia situacija yra tokia, apie kurią kalba pats lrytas.lt. Jis cituoja dabartinį "Lietuvos rytas" įtakingiausią akcininką Gedvydą Vainauską, kuris lrytas.lt vadinamas „Lietuvos ryto" vadovu:

„Šis sandoris esmės nekeičia, kaip dirbome taip dirbsime ir toliau. Tačiau stebina ir nemaloniai nuteikia tai, kad mūsų grupei nebuvo leista dalyvauti procese įsigyjant šių akcijų".

Štai tiek, matyt, tų žinių. Vieniems neleido, tačiau nupirko tas, kuris seniai gerai pažįsta leidinio senbuvius ir vadovus. Liaudyje kas nors pasakytų, kad "nupirko savi".

Mano asmenine nuomone, pokyčiai "Lietuvos ryte" yra bet kuriuo atveju neišvengiami. Tačiau ne dėl naujo akcininko atėjimo. Bet apie tai galėsiu daugiau parašyti vėliau. Mat, apie lietuviškos spaudos perspektyvas įdomias įžvalgas dar šią vasarą almanachui "Žurnalistika" pateikė Rimvydas Valatka, kuris jau daugiau nei 20 metų gyvena spaudoje ir su spauda.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-09-05 21:35
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Audra

2013-09-22 10:56

Oer trumpos ranko to Gudelio, kad viską pasiimtų. Patruks.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

JJJ

2013-09-12 15:56

Gudelis tuoj visą žiniasklaidą pasiims.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Žinąs

2013-09-08 09:20

Gudelis žino ką daro.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

K.D.

2013-09-07 20:48

Turbūt tas Gudelis neturi kur pinigų dėti.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media